ponedeljek, 27 maja, 2024

Iz te kategorije

Glavobol zaradi prevelikega jemanja zdravil?

Kot že ime pove, glavobol zaradi prevelikega jemanja zdravil nastane zaradi prekomernega uživanja zdravil, lahko tudi za olajšanje glavobola. Pojavlja se vsakodnevno ali skoraj vsak dan, zaradi česar so zdravila, ki jih uporabljamo za lajšanje glavobola, čedalje manj učinkovita.

Začaran krog

Prevelikega jemanja nekaterih zdravil – predvsem protibolečinskih zdravil, lahko privede do začaranega kroga, saj posledično poveča porabo protibolečinskih zdravil. Za prekinitev cikla je potrebno prenehanje jemanja akutnih zdravil, jemanje preventivnih zdravil, jemanje akutnih zdravil v skladu z omejitvami (ne več kot 2x tedensko) in nefarmakoloških ukrepov (redni obroki, zmanjšanje stresa, uživanje dovolj tekočin, higiena spanja, …).

Glavobol zaradi zdravil

Za opredelitev glavobola zaradi zdravil je merilo glavobol več kot 15 dni v mesecu, pri osebi ki jemlje več kot eno protibolečinsko (paracetamol, brufen, naproksen, …) zdravilo oz. več kot 10 dni mesečno za ostala zdravila (opioidi, triptani, kombinirani analgetiki – paracetamol v kombinacijah, acetilsalicilna kislina v kombinacijah) več kot tri mesece, ne glede na to ali jemlje zdravila za lajšanje glavobola ali drugih težav. Najpogosteje se bolečina začne zjutraj, ko oseba vstane, se ublaži po jemanju analgetika in se ponovno pojavi, ko učinek analgetika izzveni. Pridruženi so lahko tudi drugi simptomi – omotica, nespečnost, depresija, motnje koncentracije, slabost, …

Težave zaradi neustreznega zdravljenja

Pogosto do te težave pride pri osebah, s katerokoli vrsto glavobola (migrena, tenzijski, …), ki ni ustrezno zdravljen, kar pogojuje večjo porabo zdravil. Pogostejši je v srednjih letih in bolj pri ženskah kot moških.

O glavobolu zaradi prevelikega jemanja zdravil pogosteje pride pri jemanju acetilsalicilne kisline (Aspirin), paracetamola, nesteroidnih protivnetnih zdravil (naproksen, brufen, …), kombiniranih zdravil (aspirin v kombinacijah, paracetamol v kombinacijah, …), opiatov, triptanov (sumatriptan, zolmitriptan, …).

Kako lahko prekinemo ta začaran krog?

Cilj je zmanjšanje oz. prekinitev jemanja preveč uporabljenega zdravila z načrtom za jemanje preventivnih zdravil (beta blokatorjev, tricikličnih antidepresivov, antiepileptikov, zaviralci kalcijevih kanalčkov) ter odmerjanje akutnih (protibolečinskih) zdravil z omejitvami (predvidoma ne več kot 2x tedensko).

Načrt naredite z zdravnikom na podlagi pogovora in »dnevnika glavobola« (dostopen na tej povezavi). Zdravnik se lahko odloči tudi za dodatne preiskave.

Težko odvajanje

Dogovorili se boste za načrt zmanjšanja jemanja takoj ali postopoma – glede na zdravilo, ki ga uporabljate prepogosto. Zavedati se je potrebno, da se bodo predvidoma v prvih dveh tednih glavoboli poslabšali, poleg tega se lahko pojavijo še drugi simptomi – slabost, bruhanje, zaprtje, nespečnost, nemir. V 6-8 tednih se glavobol postopoma umiri. Ne glede na to imejte v mislih, da bo manj glavobolov in težav, ko boste prešli to fazo. Nekateri bolniki okrevajo hitreje kot drugi.

Uvajanje preventivnih zdravil bo glede na predpis zdravnika sočasno z ukinjanjem ali po ukinitvi akutnih zdravil. Poleg tega vas bo podučil, katera protibolečinska zdravila vzemite in kolikokrat, da preprečite pojav glavobola.

S pravim pristopom je mogoče glavobole zaradi prevelikega jemanja zdravil pozdraviti.

Za več nasvetov smo vam na voljo v naši lekarni.

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm., spec.

Lekarna Pušnik Trbovlje


 

Previous article
Next article

Isti avtor