Danes se nadaljuje čistilna akcija v Hrastniku. Obeta se kar lepa sončna nedelja, če je kakšen lokal odprt, je možno na terasi kaj popiti. Na današnji dan je umrl France Klopčič, pomemben Zagorjan. Danes je dan pingvinov.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.

Nedelja, 25. april 2021

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju večinoma sončno. Popoldne bo od severa več spremenljive kopaste oblačnosti, v notranjosti Slovenije bo nastalo nekaj kratkotrajnih ploh. Proti večeru bo zapihal severovzhodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od 18 do 22 °C.

Ponoči se bo postopno povsod pooblačilo, ponekod bo občasno rahlo deževalo. Najnižje jutranje temperature bodo od 4 do 8, na Primorskem okoli 10 °C. Jutri bo oblačno. Občasno bodo manjše padavine, ki bodo proti večeru prehodno ponehale. Najvišje dnevne temperature bodo od 8 do 12 °C. V torek bo oblačno, občasno bo deževalo. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 1300 m. Ponekod bo pihal vzhodnik. Še malo hladneje bo kot v ponedeljek. V sredo bo spremenljivo oblačno. Spet bo topleje.

Naredite si današnji dan in ga maksimalno užijte.

Dogodki

Danes bodo v Hrastniku nadaljevali s čiščenjem okolja.

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Čistilna akcija Hrastnik

V Hrastniku v aprilu poteka čistilna akcija Očistimo okolje. Zbirajo kosovne odpadke. Danes in jutri bodo zabojniki postavljeni še na lokacijah: Prapretno (Zadružni dom), Prapretno (vas), Plesko (vas) in Studence (spomenik na Ani).

Prepovedano kurjenje

Medobčinski inšpektorat in redarstvo Zasavje obvešča občane, da kurjenje vrtnih odpadkov v strnjenih naseljih ni dovoljeno. Prav tako je prepovedano sežiganje drugih komunalnih odpadkov na prostem ter odpadkov kot so npr. odpadne gume, odpadna plastika, odpadna embalaža.

Zapore cest

Na Vodenski cesti v Trbovljah (STT) je s semaforjem urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje uvoza v novo trgovsko središče. Prometni režim bo urejen na ta način predvidoma do 8. junija 2021.

Na cesti Trbovlje-Hrastnik poteka v Podkraju izmenično enosmerni promet zaradi poškodovane brežine.

Zaradi rekonstrukcije lokalne ceste, na odseku pokopališče – Gostišče Brin v Trbovljah velja predvidoma do 31. maja 2021 delna in občasna popolna zapora te lokalne ceste.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih motenj pri oskrbi z vodo.

Električna energija

Elektro Ljubljana za danes ne napoveduje prekinitev dobave električne energije zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah.

Na današnji dan

Na današnji dan leta 1986 je v Ljubljani umrl France Klopčič, jezikoslovec, zgodovinar, novinar, prevajalec, viden član revolucionarnega gibanja med obema svetovnima vojnama in vodja delavskih akcijskih čet v spopadu z Orjuno. Med drugim je napisal knjige Velika razmejitev, Neravnodušni državljan, Kritično o slovenskem zgodovinopisju, leta 1980 pa je izdal obsežno avtobiografsko delo Desetletja preizkušenj.

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Svetovni dnevi

Danes obeležujemo svetovni dan pingvinov. Pri nas bo praznik šel blj kot ne mimo, ponekod pa ne.

Svetovni dan pingvinov

Današnji dan, 25. april, je svetovni dan pingvinov, kar sovpada z datumom, ko se pingvini na Antarktiki odpravijo na popotovanje proti severu. Pingvine se poleg Antarktike da videti tudi v Avstraliji, na Novi Zelandiji, v Patagoniji, v Južni Afriki in na galapaških otokih (Ekvador). Pingvini so edinstvene živali, ptiči, ki ne znajo leteti, hkrati pa polni kopenskih vragolij a so zato toliko bolj okretni v vodi.

Po svetu obstaja sedemnajst vrst pingvinov, vsaka vrsta ima svoje specifične lastnosti, oznake in življenjski prostor. Številnim vrstam grozi izumrtje zaradi klimatskih sprememb ali zaradi ljudi, ki jih ogrožajo. Tako afriški kot galapaški pingvini so ogroženi zaradi globalnega segrevanja, onesnaženja oceanov in lova nanje.

Savus

Prejšnji članekNa današnji dan: Marko Župančič
Naslednji članekPomoč Občine Zagorje gostincem