Danes se nadaljuje čistilna akcija v Hrastniku, kakšnih prireditev ni na vidiku. Danes je mednarodni dan veterinarjev, dan za zaščito laboratorijskih živali, pa tudi dan knjige v žepu. Na današnji dan je umrl arhitekt Marko Župančič.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.

Sobota, 24. april 2021

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju pretežno jasno, popoldne bo nekaj visoke koprenaste oblačnosti. Najvišje dnevne temperature bodo od 17 do 21 °C.

Jutri bo večinoma sončno. Popoldne bo oblačnost od severa začela naraščati, v notranjosti bo nastalo nekaj kratkotrajnih ploh. Proti večeru bo zapihal severovzhodnik. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 5, najvišje dnevne od 18 do 22 °C.

V ponedeljek bo pretežno oblačno, občasno bo deževalo. Ohladilo se bo. Tudi v torek bo oblačno, občasno bodo še padavine. Oba dneva bo pihal vzhodnik. Hladno bo.

Naredite si današnji dan in ga maksimalno užijte.

Dogodki

Danes bodo v Hrastniku nadaljevali s čiščenjem okolja.

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Čistilna akcija Hrastnik

V Hrastniku v aprilu poteka čistilna akcija Očistimo okolje. Zbirajo kosovne odpadke. Do ponedeljka pa bodo zabojniki postavljeni še na lokacijah: Prapretno (Zadružni dom), Prapretno (vas), Plesko (vas) in Studence (spomenik na Ani).

Prepovedano kurjenje

Medobčinski inšpektorat in redarstvo Zasavje obvešča občane, da kurjenje vrtnih odpadkov v strnjenih naseljih ni dovoljeno. Prav tako je prepovedano sežiganje drugih komunalnih odpadkov na prostem ter odpadkov kot so npr. odpadne gume, odpadna plastika, odpadna embalaža.

Zapore cest

Na Vodenski cesti v Trbovljah (STT) je s semaforjem urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje uvoza v novo trgovsko središče. Prometni režim bo urejen na ta način predvidoma do 8. junija 2021.

Na cesti Trbovlje-Hrastnik poteka v Podkraju izmenično enosmerni promet zaradi poškodovane brežine.

Zaradi rekonstrukcije lokalne ceste, na odseku pokopališče – Gostišče Brin v Trbovljah velja predvidoma do 31. maja 2021 delna in občasna popolna zapora te lokalne ceste.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih motenj pri oskrbi z vodo.

Električna energija

Elektro Ljubljana za danes ne napoveduje prekinitev dobave električne energije zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah.

Na današnji dan

Na današnji dan je umrl arhitekt Marko Župančič. Oblikoval je podobo Trbovelj v času, ko se je mesto izjemno hitro razvijalo. Njegovo najpomembnejše arhitekturno delo v Trbovljah je Delavski dom, »zakrivil« pa je tudi podobo Pediatrične bolnišnice, OŠ Tončke Čeč, Okrogle hiše, tribune na stadionu Rudarja in večih stanovanjskih blokov. Župančič je bil še urbanist, opremljevalec knjig, pisec člankov in navdušen fotograf. Njegov oče je bil pesnik Oton Župančič.

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Svetovni dnevi

Danes obeležujemo svetovni dan za zaščito laboratorijskih živali in svetovni dan veterinarjev. Na seznamu nevsakdanjih dni pa je danes zapisan dan pesmi v žepu.

Svetovni dan veterinarjev

Veterinarji po vsem svetu danes obeležujejo svoj dan. Svetovno veterinarsko združenje je leta 2000 zadnjo soboto v aprilu določilo za svetovni dan veterinarjev. To je dan, ko so v ospredju različni vidiki dela veterinarjev, ki ne zajema samo reševanja življenja živali. Veterinarji skrbijo za zdravje živali, s preprečevanjem in nadzorom bolezni živali pa predstavljajo ključno vlogo pri zagotavljanju primerne, varne in kakovostne hrane, pa tudi pri zagotavljanju zdravja in blaginje ljudi in živali.

Svetovni dan za zaščito laboratorijskih živali

Danes (24. april) obeležujemo svetovni dan za zaščito laboratorijskih živali, ki kljub že 40 letnem prizadevanju, da bi se testiranja na živalih prepovedala, še vedno trpijo in umirajo. Vsako leto samo v testih za kozmetične izdelke umre 500.000 živali. Po svetu je le 38 držav sprejelo zakone, ki prepovedujejo kozmetične poskuse in testiranja na živalih. Med njimi je tudi EU, ki je marca leta 2013 prepovedala prodajo kozmetike, ki je bila testirana na živalih. V EU so izdelki, ki niso testirani na živalih, označeni s simbolom skakajočega zajčka (Leaping Bunny) v modrem krogu.

Dan pesmi v žepu

Napišite svojo najljubšo pesem na list papirja in jo ves dan nosite v žepu. Preberite jo drugim. Lahko pa pesem napišete tudi sami.

 

Savus

Prejšnji članekNa današnji dan: Jože Menih
Naslednji članekV spomin