Današnja sreda končno prinaša Mlado olimpijado na Ledenici. Pa še kakšno zanimivost. Če boste našli kakšno idejo za kakšno od dejavnosti na današnji dan v naši ponudbi, bomo veseli. Naredite si dan.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si


Sreda, 21. septembra 2022


Vreme

Danes bo povečini sončno, predvsem na vzhodu bo občasno nekaj več oblačnosti. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 7, najvišje dnevne od 14 do 18 °C.

V četrtek se bo nadaljevalo sončno vreme, popoldne bo nastajala kopasta oblačnost, na severovzhodu bo možna kakšna ploha. V petek bo še večinoma sončno, predvsem na zahodu bo lahko nekaj več oblačnosti. Zapihal bo jugozahodni veter.


Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je promet do 26. oktobra urejen izmenično enosmerno zaradi izgradnje krožišča.

V Trbovljah na Vodenski cesti je oviran promet, občasno je urejen izmenično enosmerno zaradi obnove strehe in fasade na objektih do 31. oktobra 2022.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet do 30. oktobra urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na cesti Latkova vas-Trbovlje na odseku Knezdol – Gabrsko je do 23. septembra (dnevno med 7. in 19. uro) urejen izmenično enosmerni promet zaradi postavitev elementov za usmerjanje in zaščito motoristov.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani delna zapora ceste zaradi izvedbe projekta Ureditev ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na javni poti do hiše Žagar v Trbovljah velja delna zapora javne poti zaradi izvedbe fasad, obnove dimnikov in strehe na nekaterih objektih na Vodenski cesti. Dela bodo zaključili v jesenskih mesecih.

Na lokalni cesti Urankar – Prečna (Jager) v občini Trbovlje potekajo do konca septembra delne in občasne popolne zapore.

Zaradi sanacije brežin po skalnem podoru je popolnoma zaprta lokalna cesta Podkraj-Radeče. V času izvajanja del bo vsako prehajanje mimo »skal« onemogočeno za vse udeležence v cestnem prometu, tudi za pešce in kolesarje. Zapora velja do predvidoma do 25. septembra 2022. Za lokalni promet je zagotovljen obvoz po lokalni cesti v Stušce.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.


Električna energija

Danes in jutri ni napovedanih prekinitev dobave električne energije zaradi del na distribucijskem omrežju.


Dogodki

Mlada olimpijada

Ob prvi obletnici odprtja Športnega parka Ledenica Občina Trbovlje in ZMŠT Trbovlje vabita na Mlado olimpijado na Ledenici. Na Mostu športnih junakov bodo razkrili ploščo Guinnessovega rekorderja Uroša Stoklasa in se naučili osnov kegljanja. Otroci se bodo lahko preizkusili v balvanskem plezanju, šoli športa, poskrbljeno pa bo tudi za mladinski in glasbeni program. Prireditev se prične ob 16. uri na Ledenici.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


uzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Svetovni dan miru

Generalna skupščina je že leta 1981 določila, da se bo svetovni dan miru praznovalo na dan začetka njenega septembrskega zasedanja. Leta 2001 so s soglasjem vseh držav članic v generalni skupščini za svetovni dan miru določili 21. september. Ta dan kliče k 24 urni prekinitvi aktualnih oboroženih spopadov.


Svetovni dan Alzheimerjeve bolezni

Mesec september je svetovni mesec Alzheimerjeve bolezni, medtem ko svetovni dan Alzheimerjeve bolezni obeležujemo na današnji dan, 21. septembra. Alzheimerjeva bolezen je najpogostejši vzrok demence. Več kot 60 % vseh bolnikov z demenco, večinoma starejših, ima namreč Alzheimerjevo bolezen. Zanjo zboli od 5 do 10 % vseh starejših od 65 let. Le 10 % bolnikov je ob pojavu bolezenskih znakov mlajših od 65 let. Kljub temu visoka starost še ne pomeni, da bo oseba zbolela za Alzheimerjevo boleznijo. V Sloveniji imamo društvo Spominčica, ki osebam z demenco, njihovim svojcem in skrbnikom zagotavlja strokovno in učinkovito pomoč.


Savus


 

Prejšnji članekBohem: Ostani blizu
Naslednji članekVrtec Zagorje ob Savi