Tudi v sredo je največ pozornosti v Zasavju namenjeno otrokom. Počitniške dejavnosti se nadaljujejo v polni meri. In tako je tudi prav. Danes bodo predstavili pomembno in zanimivo gospodarsko pridobitev. Na strehi nekdanje Pekove zgradbe, ki so jo Dewesoftovci že močno predelali, je »zrasla« parkirna ploščad. 

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si


Sreda, 10. avgusta 2022


Vreme

Danes bo delno jasno z zmerno oblačnostjo. Še bo pihal vzhodni veter. Jutranje temperature bodo od 9 do 15, najvišje dnevne od 23 do 27 °C. Razglašena je velika požarna ogroženost v naravi.

V četrtek bo prevladovalo sončno vreme. Pihal bo vzhodni veter. V petek bo spremenljivo oblačno s plohami in nevihtami.


Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 promet urejen izmenično enosmerno zaradi del (izgradnja krožišča).

V Trbovljah na Vodenski cesti je oviran promet, občasno je urejen izmenično enosmerno zaradi obnove strehe in fasade na objektih do 31. oktobra 2022.

Na cesti Zagorje–Trbovlje pri Spodnjem Šklendrovcu je do 31. avgusta 2022 zaradi zaščite ceste pred padajočim kamenjem urejen izmenično enosmerni promet. Možne so kratkotrajne, do 15-minutne popolne zapore.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Izlake-Zagorje je pri Kisovcu do 26. avgusta oviran promet zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet do 30. oktobra urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na cesti Litija-Ljubljana je promet do 22. avgusta pri Spodnjem Hotiču urejen izmenično enosmerno (pomična zapora) zaradi obnove vozišča.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani delna zapora ceste zaradi izvedbe projekta Ureditev ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na javni poti do Žagar v Trbovljah velja delna zapora javne poti zaradi izvedbe fasad, obnove dimnikov in strehe na nekaterih objektih na Vodenski cesti. Dela bodo zaključili v jesenskih mesecih.

Na lokalni cesti Urankar – Prečna (Jager) v občini Trbovlje potekajo do konca septembra delne in občasne popolne zapore.

Na lokalni cesti Urankar – Medvednica velja do 31. avgusta delna oziroma občasna popolna zapora cestnega odseka. Obvoz je možen po lokalni cesti Trbovlje – Klek – Sveta Planina – Vrhe.

V Hrastniku bo od 8. do 15. avgusta med 7. in 17. uro precej moten promet mimo TKI Hrastnik. Cestišče bo delno, kratkotrajno pa tudi popolnoma zaprto za promet na državni cesti na odseku Hrastnik – most čez Savo zaradi rušenja.

V Trbovljah bo zaradi obnove vodovoda, ki se bo izvajal v sklopu del ureditve uvoza na Šuštarjevi (pri Košarici), 10. in 11. avgusta veljala popolna zapora lokalne ceste Šuštarjeva kolonija. Obvoz je označen in urejen po javni poti Opekarna  – Ribnik.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 10. do 14. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Selo, izvod Hrastel – Kmetič (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 13. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Šmartno, izvod Mala Kostrevnica (nadzorništvo Litija).


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Otvoritev parkirišča v Dewesoftu

Danes ob 14. uri bodo predstavili Dewesoftovo parkirno ploščad na strehi Dewesoftove poslovne zgradbe (bivša Pekova hala). Na parkirišču je 155 parkirnih mest. Parkirna ploščad bo služila tudi kot testno okolje za preizkušanje funkcionalnosti Dewesoftovih merilnih inštrumentov. Z namestitvijo primernih inštalacij bodo poskrbeli, da se bo na ploščadi lahko izvedel tudi kakšen družabni dogodek, morda celo drive-in kino.


Počitnice z DPM Trbovlje

DPM Trbovlje danes v okviru Poletnega sončkanja za otroke, ki preživljajo počitnice v njihovi družbi, pripravljajo danes najbolj zaželjeno dejavnost: sončkanje na mestni plaži.

Kaj pa jutri? Jutri bo na vrsti trening socialni veščin in grafitarska delavnica.


Počitnice z ZLU in DPM Zagorje

Zasavska ljudska univerza in Društvo prijateljev mladine Zagorje med počitnicami vsako sredo od 10. do 12. ure pripravljata v parku pred ZLU na Cankarjevem trgu ustvarjalnico. Tokrat bo na vrsti poslikava kamenčkov.

Kaj pa jutri? Jutri bo na vrsti vrvež v parku. Od 9.30 do 11.30 ure bodo otroci ustvarjali skupaj z ZLU in DPM v Parku dr. Janeza Drnovška v središču mesta.


DDZ – Galerija Medija

Nataša Tajnik Stupar

V galeriji Medija v Zagorju (DDZ) je do 31. avgusta na ogled razstava Nataše Tajnik Stupar. Rojena je bila 6. novembra 1974 v Slovenj Gradcu. Na ALU v Ljubljani je leta 1999 diplomirala pri prof. Gustavu Gnamušu in prof. dr. Jožetu Muhoviču. Od leta 2001 je članica Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov. Od leta 2002 je samostojna ustvarjalka v kulturi in mladinska likovna pedagoginja. Ukvarja se s klasičnim slikarstvom, poseben poudarek daje risbi kot samostojni izrazni zvrsti. Za svoja dela je bila večkrat nagrajena. Imela je trideset samostojnih razstav, sodelovala je na številnih skupinskih razstavah doma in v tujini ter se udeleževala likovnih kolonij (Izlake-Zagorje, 2020). Živi in ustvarja v Velenju. Danes je razstava odprta od 9. do 15. ure.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Staneta Weissa

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je do 4. septembra na ogled Prvojunijska razstava fotografij fotografskega mojstra Staneta Weissa (1937–2021). Retrospektivna razstava fotografij Trbovelj mojstra Staneta Weissa obiskovalce popelje skozi podobe hitro rastočega mesta po 2. svetovni vojni in njegove preobrazbe v sodobno mesto 21. stoletja. Ogledate si jo lahko ob četrtkih med 17. in 18. uro ter ob petkih, sobotah in nedeljah med 17. in 20. uro. Dopoldne si lahko razstavo ogledate med delovniki po predhodnem dogovoru po telefonu na številki 051 626 296.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.


Knjižnica Kisovec

Kozolci

Na stopnišču pred knjižnico v domu KS Kisovec je do konca avgusta na ogled razstava Kozolci Staneta Grandljiča. Grandljič je stanovalec bivalne enote za osebe z motnjami v duševnem razvoju Barka v Zbiljah pri Medvodah. Njegov najbolj zvesti spremljevalec je fotoaparat. Rad ima naravo in v njej išče navdih. Pripravil je že veliko tematskih fotografskih razstav, največkrat v knjižnici Medvode (Rože, Živalski svet, Stare hiše).


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si


Tone Seliškar

Na današnji dan je leta 1969 v Ljubljani umrl pisatelj Tone Seliškar. Pod vtisom rudarskega življenja, ki ga je spoznal med delom učitelja v Trbovljah, je leta 1923 izdal prvo pesniško zbirko Trbovlje, ki jo je posvetil »vsem sajastim bratom in sestram, ki umirajo na našem s krvjo omadeževanem planetu«. V partizanih in po vojni je delal kot novinar in urednik, bil je med pobudniki ustanovitve Slovenske izseljenske matice in njen prvi predsednik. Priljubljen je postal predvsem kot mladinski pisatelj, čeprav je ves čas pisal tudi pesmi in prozo za odrasle ter prevajal. Za svoje delo je prejel Prešernovo in številne druge nagrade. Po njem so poimenovali trboveljsko knjižnico.


Vili Fajdiga

Na današnji dan je leta 1990 umrl Vili Fajdiga, eden izmed trboveljskih originalov in kitarist, ki je znal s svojim igranjem kitare (»slide«) navdušiti poslušalce in tudi zahtevne glasbene sladokusce. Ni pa igral le kitare, zraven je tudi prepeval. Bil je eden izmed redkih oseb, ki so bili med lokalnimi prebivalci znani in dobro sprejeti. Po njegovi smrti je leta 2003 izšel album Za fuk pa špila gramofon z njegovo glasbo. O Fajdigi je Benjamin Kreže posnel dokumentarni film s televizijskim naslovom Blues črnih revirjev, ki je požel veliko pozornost slovenske publike.


Svetovni dnevi

Danes v koledarju ni zapisanih posebnih svetovnih dni.


Savus