Danes bo v Zasavju čisto navaden prvi avgustovski torek. No, povabimo vas lahko na ogled različnih razstav, otroci bodo lahko šli v kino v Trbovljah, mladi v open club. Danes je svetovni dan dojenja, današnji datum pa je povezan tudi z zdravnikom in dramatikom Slavkom Grumom in jezuitom in piscem Jožefom Haslom.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si


Torek, 2. avgusta 2022


Vreme

Danes bo spremenljivo oblačno. Sredi dneva in popoldne bodo v notranjosti nastajale krajevne plohe in nevihte. Zvečer se bo razjasnilo. Najvišje dnevne temperature bodo od 25 do 30 °C.

V sredo, četrtek in petek bo sončno, vročina se bo stopnjevala.


Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 promet urejen izmenično enosmerno zaradi del (izgradnja krožišča).

V Trbovljah na Vodenski cesti je oviran promet, občasno je urejen izmenično enosmerno zaradi obnove strehe in fasade na objektih do 31. oktobra 2022.

Na cesti Zagorje–Trbovlje pri Spodnjem Šklendrovcu je do 31. avgusta 2022 zaradi zaščite ceste pred padajočim kamenjem urejen izmenično enosmerni promet. Možne so kratkotrajne, do 15-minutne popolne zapore.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Izlake-Zagorje je pri Kisovcu do 26. avgusta oviran promet zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet do 30. oktobra urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na cesti Litija-Ljubljana je promet do 22. avgusta pri Spodnjem Hotiču urejen izmenično enosmerno (pomična zapora) zaradi obnove vozišča.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja delna zapora ceste zaradi izvedbe projekta Ureditev ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na javni poti do Žagar v Trbovljah velja delna zapora javne poti zaradi izvedbe fasad, obnove dimnikov in strehe na nekaterih objektih na Vodenski cesti. Dela bodo zaključili v jesenskih mesecih.

Na lokalni cesti Urankar – Prečna (Jager) v občini Trbovlje potekajo do konca septembra delne in občasne popolne zapore.

Na lokalni cesti Urankar – Medvednica velja do 31. avgusta delna oziroma občasna popolna zapora cestnega odseka. Obvoz je možen po lokalni cesti Trbovlje – Klek – Sveta Planina – Vrhe.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 11. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Gradec, izvod D. Kvedra, Marokova (nadzorništvo Litija). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo prekinjena dobava električne energije od 8. do 14. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Podroje, izvod Jazbine (nadzorništvo Litija).


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Počitnice z DPM Trbovlje

DPM Trbovlje danes v okviru Poletnega sončkanja za otroke, ki preživljajo počitnice v njihovi družbi, pripravljajo danes obisk v kinu. Ogledali so bodo film Čebelica Maja 3.
Jutri pa, jasno, sončkanje na mestni plaži.


Open club ZMŠT

Open club bo odprt na strehi ZMŠT Trbovlje od 16. do 20. ure.

»… mladi zadovoljujejo svoje temeljne potrebe po kakovostnem preživljanju časa odraščanja in imajo možnost dobiti vzpodbude, znanja in spretnosti, ki jih potrebujejo v vsakdanjem življenju” zapiše dr. Albert Mrgole v knjigi Kam z mularijo. Open klub ponuja naslednje »ugodnosti«: širša družbena socializacija, znanja, uporabna za življenje, možnost ustvarjanja lastnih socialnih mrež, občutek smiselnosti lastnega angažiranja mladih, možnost, da se avtonomnosti naučijo na podlagi lastnih izkušenj.


DDZ – Galerija Medija

Nataša Tajnik Stupar

V galeriji Medija v Zagorju (DDZ) je do 31. avgusta na ogled razstava Nataše Tajnik Stupar. Rojena je bila 6. novembra 1974 v Slovenj Gradcu. Na ALU v Ljubljani je leta 1999 diplomirala pri prof. Gustavu Gnamušu in prof. dr. Jožetu Muhoviču. Od leta 2001 je članica Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov. Od leta 2002 je samostojna ustvarjalka v kulturi in mladinska likovna pedagoginja. Ukvarja se s klasičnim slikarstvom, poseben poudarek daje risbi kot samostojni izrazni zvrsti. Za svoja dela je bila večkrat nagrajena. Imela je trideset samostojnih razstav, sodelovala je na številnih skupinskih razstavah doma in v tujini ter se udeleževala likovnih kolonij (Izlake-Zagorje, 2020). Živi in ustvarja v Velenju. Danes je razstava odprta od 9. do 15. ure.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Staneta Weissa

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je do 4. septembra na ogled Prvojunijska razstava fotografij fotografskega mojstra Staneta Weissa (1937–2021). Retrospektivna razstava fotografij Trbovelj mojstra Staneta Weissa obiskovalce popelje skozi podobe hitro rastočega mesta po 2. svetovni vojni in njegove preobrazbe v sodobno mesto 21. stoletja. Ogledate si jo lahko ob četrtkih med 17. in 18. uro ter ob petkih, sobotah in nedeljah med 17. in 20. uro. Dopoldne si lahko razstavo ogledate med delovniki po predhodnem dogovoru po telefonu na številki 051 626 296.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.


Knjižnica Kisovec

Kozolci

Na stopnišču pred knjižnico v domu KS Kisovec je do konca avgusta na ogled razstava Kozolci Staneta Grandljiča. Grandljič je stanovalec bivalne enote za osebe z motnjami v duševnem razvoju Barka v Zbiljah pri Medvodah. Njegov najbolj zvesti spremljevalec je fotoaparat. Rad ima naravo in v njej išče navdih. Pripravil je že veliko tematskih fotografskih razstav, največkrat v knjižnici Medvode (Rože, Živalski svet, Stare hiše).


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si


Jožef Hasl

Na današnji dan leta 1804 je na Dolu pri Hrastniku umrl Jožef Hasl. Dvajset let je služboval kot župnik v župniji Sv. Jurija na Dolu pri Hrastniku. Bil je nabožni pisec, prevajalec, duhovnik in jezuit. Rodil se je 14. novembra 1733 v Celju kot sin pasarja (izdelovalec praktičnih okrasnih kovinskih predmetov iz navadno neželeznih kovin). V letih 1766−1773 je bil pridigar v Ljubljani, Trstu in Gorici. Po razpustitvi jezuitskega reda je upravljal različne župnije, od 1784 pa je bil župnik v Dolu pri Hrastniku. Iz latinščine je prevedel postna premišljevanja G. Hevenesija Sveti post (1770).


Slavko Grum

Na današnji dan leta 1901 se je v Šmartnem pri Litiji rodil Slavko Grum kot tretji od štirih otrok Franca in Marije Grum. Zaradi očetove službe so se leta 1906 preselili v Novo mesto, kjer je osnovno šolo obiskoval v frančiškanskem samostanu. Po končanem študiju medicine na Dunaju je bil stažist in pomožni zdravnik v ljubljanskih bolnišnicah, nato pa do smrti zdravnik splošne prakse v Zagorju. Tam je pripravil več kot dvesto predavanj iz zdravstvenega področja. Pisal je kratko obdobje, zaslovel pa z igro Dogodek v mestu Gogi, ki je eden od vrhov slovenske dramatike. Slavko Grum je bil zdravnik, pisatelj in dramatik. Po njem je poimenovana OŠ dr. Slavka Gruma v Zagorju ob Savi, po njem se imenuje tudi ulica v Novem mestu in nagrada za najboljše slovensko dramsko besedilo.


 

Svetovni dnevi

Svetovni dan dojenja

Svetovni dan dojenja je del aktivnosti Svetovne zveze za podporo dojenju WABA, s katerimi želijo usmeriti pozornost družbe k osveščanju o pomenu dojenja. Obeležujejo ga v več kot 150 državah. Strokovnjaki poudarjajo pomen dojenja, saj ima veliko pozitivnih učinkov tako za mater kot za otroka. Materino mleko je najprimernejša in najbolj ustrezna hrana za začetek otrokovega življenja. Z dojenjem imajo mamice različne izkušnje. Prvič pristavi mati otroka k prsim najkasneje pol ure po porodu, pri čemer ji pomagajo medicinske sestre in babice. Prvo mleko se imenuje kolostrum in vsebuje veliko hranilnih snovi in beljakovin. Prvi podoj pa je zelo pomemben tudi za nadaljevanje dojenja, saj otrok tako razvije sesalni refleks. Ima pa dojenje tudi izjemen psihološki učinek, saj pomeni tesno bližino med materjo in otrokom.


Savus