Danes se v Hrastniku končuje festival delavskega filma Kamerat s projekcijami nekaj odličnih filmov. Na zatvoritvi festivala bo igrala Steklarska godba Hrastnik. Namig: če bo vroče, je ogled filma v rudniškem rovu izjemno dobra odločitev. Zvećer v Turju igrajo Avseniki. Aja, poskusite scvreti jajca na pločniku. Danes je ta dan.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Sobota, 2. julija 2022


Vreme

Danes bo pretežno jasno, zjutraj bo v osrednji Sloveniji nekaj nizke oblačnosti. Pihal bo veter vzhodnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 28 do 32 35 °C. Sredi dneva in popoldne bo po nižinah velika toplotna obremenitev. V večjem delu države je velika požarna ogroženost v naravnem okolju.

V nedeljo in ponedeljek bo sončno in spet bolj vroče. V torek se bodo začele pojavljati krajevne nevihte.


Zapore cest

Na cesti Zagorje–Trbovlje–Hrastnik v Trbovljah je do 27. julija 2022 zaradi ureditve kolesarskih površin na dveh odsekih oviran promet.

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 promet urejen izmenično enosmerno zaradi del (izgradnja krožišča).

V Trbovljah na Vodenski cesti je oviran promet, občasno je urejen izmenično enosmerno zaradi obnove strehe in fasade na objektih do 31. 10. 2022.

Na cesti Zagorje–Trbovlje pri Spodnjem Šklendrovcu je do 31. avgusta 2022 zaradi zaščite ceste pred padajočim kamenjem urejen izmenično enosmerni promet. Možne so kratkotrajne, do 15-minutne popolne zapore.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju promet urejen izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec do 25. 5. 2023. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet do 30. oktobra urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na cesti Drtija-Izlake, pri Razpotju, je promet urejen izmenično enosmern do 19. julija zaradi vzdrževalnih del.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.


Električna energija

Danes in jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Pot Srečno

MC Hrastnik v okviru festivala Kamerat pripravlja predstavitev poti Srečno. Gre za pot, ki tematsko povezuje štiri občine, katere združuje skupna zgodovina – r̲u̲d̲a̲r̲s̲t̲v̲o̲. Tokrat bomo spoznali hrastniški del. Starta bosta dva. Ob 8. uri na Breznem (RB Grafika, Brezno 7a, meja z laško občino), med 8. in 9. uro (Ojstro, pri hrastniškem ribniku). Ob 10. uri bodo v Kompresorski postaji pripravili otvoritev poti Srečno s programom in pogovor – 200 let rudarjenja.


Kamerat

V Hrastniku se bo danes končal festival delavskega filma Kamerat.

Dober dan za delo

Ob 11. uri bo v Rudniškem rovu projekcija celovečernega filma Dober dan za delo (Dobar dan za posao, Slovenija, Bosna in Hercegovina, 2018) režiserja Martina Turka.

Stavka

Ob 12.30 uri bo v Rudarski delavnici projekcija celovečernega filma Stavka (AT WAR!, Francija, 2019) režiserja Stéphana Briza.

Junaki delavskega razreda

Ob 15. uri bo v Rudniškem rovu projekcija celovečernega filma Junaki delavskega razreda (Heroji radničke klase, Srbija, 2022) režiserja Miloša Pusića.

Tovarne delavcem

Ob 16. uri bo v Kompresorski postaji projekcija dokumentarnega filma Tovarne delavcem (Tvornica radnicima, Hrvaška, 2021) režiserja Srđana Kovačevića. Po projekciji bo pogovor z režiserjem.

Škrjančki na vrvici

Ob 16. uri bo v Rudarski delavnici projekcij celovečernega filma (retrospektiva) Škrjančki na vrvici (Skrivanci na niti, Češkoslovaška, 1969) režiserja Jiríja Menzla.

Položaj delavcev v filmski industriji

Ob 17.30 uri bo na vrtu pred Kompresorsko postajo okrogla miza: Položaj delavcev v filmski industriji – Vrednost in plačilo kreativnega dela. Gostje bodo direktor fotografije Simon Tanšek, režiser Matevž Luzar in montažerka Sara Gjergjek.

Nova šichta

Ob 18. uri bo v Rudniškem rovu projekcija dokumentarnega filma Nova šichta (Nova šichta, Češka, 2020) režiserja Jidricha Andrsa.

Delavstvo

Ob 19. uri bo v Kompresorski postaji projekcija fotografij in podelitev nagrad fotografskega natečaja Delavstvo.

Zatvoritev

Ob 20. uri bo v Kompresorski postaji zatvoritev festivala s Steklarsko godbo Hrastnik.

Mleko

Ob 21. uri bo v Kompresorski postaji projekcija celovečernega filma Mleko (Héraðið, Islandija, Danska, Nemčija, Francija, 2018) režiserja Grimurja Harkonarssona.

Metka, Meki

Ob 23. uri bo v Kompresorski postaji projekcija dokumentarnega filma Metka, Meki, Slovenija, 2021) režiserke Nike Autor.


PGD Turje in Avseniki

V Turju bodo ob 17. uri pripravili pred Gasilskim domom Turje proslavo ob 70. letnici PGD Turje.

Po proslavi pa bo pred Gasilskim domom v Turju še gasilska veselica z ansamblom Saša Avsenika in predskupino Osvajalci.


Hard Division, Machband, Mojstri pasivne agresije

Na ploščadi pred Delavskim domom Trbovlje bo nocoj ob 20. uri v okviru Festivala Mladi za mlade koncert skupine Hard Division in predskupin Machband in Mojstri pasivne agresije.

Hard Division je petčlanski hard rock band iz Zagorja, ki deluje od leta 2018. V tem času so izdali svoj prvenec EP VOL. 1, posneli so dva videospota in dodobra pretresli kar nekaj odrov. Energija, ki jo oddajajo HD-ji, se čuti in občuti, če le prisluhneš.

Machband je petčlanska zasedba, ki se je dokončno formirala v času korone, sedaj pa je pripravljena na supersonični polet, da očara občinstvo s hard rock rifi ter dotikom progresije. V tekočem letu se skupini obeta LP z naslovom Supersonic.

Mojstri pasivne agresije so glasbeni trio, ki je nastal nekje na poti iz Mozirja v sosednje Nazarje. Spogledujejo se predvsem z rokovsko enostavnostjo in punkovsko iskrenostjo.


Open club na trboveljskem bazenu

Ob 16. uri bodo mladinske delavke OPEN CLUB preselile kar na trboveljski bazen! Na voljo bodo družabne igre, ustvarjalni material, izvajale pa bodo tudi igre z dinamiko skupine.

 


Delavski dom Trbovlje

Razstava Staneta Weissa

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je do 4. septembra na ogled Prvojunijska razstava fotografij fotografskega mojstra Staneta Weissa (1937–2021). Retrospektivna razstava fotografij Trbovelj mojstra Staneta Weissa obiskovalce popelje skozi podobe hitro rastočega mesta po 2. svetovni vojni in njegove preobrazbe v sodobno mesto 21. stoletja. Ogledate si jo lahko ob četrtkih med 17. in 18. uro ter ob petkih, sobotah in nedeljah med 17. in 20. uro. Dopoldne si lahko razstavo ogledate med delovniki po predhodnem dogovoru po telefonu na številki 051 626 296.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 9. do 12. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Galerija f 2,8 Zagorje

V galeriji F 2,8 v Zagorju je na ogled prva samostojna fotografska razstava mlade umetnice Lize Šobot. Cikel razstavljenih fotografij Pogled vase (in tudi vate) so del njenega študentskega vsakdana, ki pa na svojstven način predstavljajo simbiozo mikro elementov, posnetih skozi okular mikroskopa, pa vse do opažanj na fakulteti in v mestu, s katerimi zaokrožuje osebno zgodbo. Razstava je danes na ogled od 10. do 12. ure.


Delavski dom Trbovlje – kino

Barabe

ob 18. uri

Sinhronizirana, animirana, pustolovska komedija, izvirni naslov The Bad Guys (ZDA, 2022), režija Pierre Perifel, scenarij Aaron Blabey, Etan Cohen, Hilary Winston, igrajo Sam Rockwell, Awkwafina , Anthony Ramos …

Še nikoli ni bilo pet prijateljev tako razvpitih, kot so Barabe – drzni žepar g. Volk, vsega vajen vlomilec sefov g. Kača, mojster preobrazbe g. Morski pes, »mišičnjak« hitre jeze g. Piranja in heker z ostrim jezikom, gdč. Tarantela, imenovani Mreža. Ko pa tolpo po več letih neštetih ropov in dejstvu, da so najbolj iskani zlikovci na svetu, končno ujamejo, gospod Volk sklene dogovor (ki pa se ga ne namerava držati), da jih vse reši iz zapora, kar pomeni: Barabe bodo postale pridne.


Jurski svet: Prevlada

ob 20.00 uri

Ameriški akcijski film, znanstveno fantastična pustolovščina, izvirni naslov: Jurassic World: Dominion (2022, ZDA). Režija Colin Trevorrow, scenarij Colin Trevorrow, Emily Carmichael, Derek Connolly, igrajo: Chris Pratt, Laura Dern, Jeff Goldblum, Bryce Dallas Howard, Sam Neil

Dogajanje se odvija štiri leta po tem, ko je bil otok Isla Nublar uničen. Dinozavri sedaj živijo – in lovijo – skupaj z ljudmi po vsem svetu. A to krhko ravnovesje bo spremenilo prihodnost in enkrat za vselej določilo, ali bodo človeška bitja ostala vrhunski plenilci na planetu, ki si ga sedaj delijo z najbolj strašljivimi bitji v vsej zgodovini.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Dan cvrtja jajc na pločniku

Obstaja rek, »tako je vroče, da bi lahko na pločniku cvrl jajca«. Vam tega ni treba početi ravno na pločniku, lahko pa poskusite z aluminijasto folijo na pokrovu motorja vašega avtomobila. V mestu Oatman v Arizoni prirejajo vsakoletno tekmovanje v cvrtju jajc na pločniku.

Savus