Danes se v Hrastniku pričenja festival delavskega filma Kamerat. Preglejte zanimiv program in si vzemite čas za filme. V Trbovljah bodo predstavili pot Srečno po tej občini. ZLU pa pripravlja nekaj izobraževanj o moderni tehnologiji.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Četrtek, 30. junij 2022

Vreme

Danes bo povečini sončno. Popoldne bodo nastale posamezne nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 27 do 33 °C.

Jutri bo pretežno jasno. Zvečer ali v noči na soboto v severovzhodnih krajih ni izključena kakšna nevihta. Najnižje jutranje temperature bodo od 13 do 20, najvišje dnevne od 30 do 36 °C. V soboto bo pretežno jasno, vročina v notranjosti Slovenije bo prehodno nekoliko popustila. V nedeljo bo pretežno jasno in spet bolj vroče.

Zapore cest

Na cesti Zagorje–Trbovlje–Hrastnik v Trbovljah je do 27. julija 2022 zaradi ureditve kolesarskih površin na dveh odsekih oviran promet.

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 zaradi del na novem krožišču urejen izmenično enosmerni promet.

Na cesti Zagorje–Trbovlje pri Spodnjem Šklendrovcu je do 31. avgusta 2022 zaradi zaščite ceste pred padajočim kamenjem urejen izmenično enosmerni promet. Možne so kratkotrajne, do 15-minutne popolne zapore.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet do 30. oktobra urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na cesti Drtija-Izlake, pri Razpotju, je promet urejen izmenično enosmern do 19. julija zaradi vzdrževalnih del.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Danes bo prekinjena dobava električne energije od 8. do 14. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Podmilj, Zelenec, Gradišče (nadzorništvo Litija).

Jutri bo prekinjena dobava električne energije od 9. do 10. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Hotič, izvod Spodnji Hotič (nadzorništvo Litija).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Kamerat

V Hrastniku se danes pričenja festival delavskega filma Kamerat.

Ob 10. uri bo v Mladinskem centru Hrastnik (MCH) delavnica Pasti prekarnega dela. Okroglo mizo organizira Gibanje za dostojno delo in socialno družbo.

Ob 15. uri bo v rudniškem rovu prikaz filmov študentov AGRFT: Čevljarna (Anton Emeršič, 2017), 18, 75 (aleksander Kogoj, 2018), Uvajanje (Anže Sobočan, 2018), Pepelni drobci (Aljoša Nikoli, 2020).

Ob 16. uri bo v Kompresorski postaji projekcija dokumentarnega filma Metka, Meki (Nika Autor, 2021).

Ob 17. uri bo v Mašinhausu otvoritev razstave izdelkov otrok OŠ heroja Rajka Hrastni8k z naslovom Rudarstvo skozi otroške oči.

Ob 18. uri bo v Kompresorski postaji podelitev priznanj zaslužnim šiviljam (Solidarnost v času epidemije).

Ob 18.30 uri bo na vrtu pred kompresorsko postajo okrogla miza Položaj žensk na trgu dela (gostje: Maja Bogojević, Nina Vodopivec, Ana Jakopič, moderatorka Kristina Božič).

Ob 18. uri bo v rudarski delavnici projekcija celovečernega filma Dober dan za delo (Martin Turk, 2018, Slovenija, Bosna in Hercegovina) in pogovor z režiserjem Martinom Turkom.

Ob 20. uri bo na vrtu pred Kompresorsko postajo otvoritev festivala z Rudarsko godbo.

Ob 20.30 uri bo v rudarski delavnici projekcija filma Mleko(92) (Grimur Harkonarsson, 2018, Islandija, Danska, Nemčija, Francija).

Pot Srečno Trbovlje

Danes ob 9. uri bo Občina Trbovlje v sodelovanju z Društvom Perkmandeljc pripravila ogle poti Srečno na trasi Trbovlje. Udeleženci se bodo dobili na Ojstrem, na meji Hrastnik – Trbovlje pri vodnih zbiralnikih, in se skupaj prehodili po začetnem delu poti do kipa rudarja Prometeja.

Uradno odprtje celotne trase, ki poteka skozi občine Laško, Hrastnik, Trbovlje in Zagorje bo obeleženo s skupnim pohodom po celotni trasi od Laškega do Zagorja, pred tem pa vabijo na predstavitev poti, ki bo potekala skozi Trbovlje in povezovala krajinske in regionalne zanimivosti ter rudarsko dediščino.

Digitalizacija nas povezuje

ZLU pripravlja danes v Knjižnici Antona Sovreta Hrastnik ob 17. uri izobraževanje o preprostih mobilnih in digitalnih orodjih za komuniciranje in povezovanje. Kako uporabljati mobilna in druga orodja za komuniciranje, kako komunicirati z več osebami istočasno? Kako ustvariti skupino na Viberju ali v drugi mobilni aplikaciji in poklepetati, se videti z družinskimi člani, prijatelji, člani društva …, kako sodelovati v Zoom in/ali MS Teams pogovoru … Tudi če niste vešči ravnanja s tehnologijo, kar pogumno, prijavite se na delavnico in spoznali boste, da takšna orodja niso noben bav bav in so prav enostavna za uporabo.

Prva pomoč pri uporabi sodobnih digitalnih tehnologij

Danes ob 10. uri bodo v ZLU Zagorje na Cankarjevem trgu pripravili izobraževanje o uporabi sodobnih digitalnih tehnologij.

Imate težave z računalnikom, s telefonom ali tablico, mogoče ne veste, kako povezati pametno uro na vaš telefon in rabite pomoč? Z veseljem vam bodo priskočili na pomoč in odpravili težave. Želite povezati telefon in računalnik ter prenesti fotografije? Vam tiskalnik ne tiska? Želite uporabljati tablico, nov prenosni računalnik, telefon, tiskalnik, pa ne veste kako? Ni potrebe po slabi volji in zapravljanju svojega dragocenega časa za jezo.

Ruske urice

Danes bodo na ZLU Zagorje na Cankarjevem trgu v Zagorju pripravili Ruske urice. Na ZLU bodo po dolgem času ponovno govorili rusko. Vse, ki bi se želeli učiti ruski jezik ali ponoviti svoje znanje, vabijo na brezplačne ruske urice. Vodila jih bo Saya iz Kazahstana, nova pomoč na ZLU. Prvo srečanje bo namenjeno medsebojnemu spoznavanju in postavljanju skupnih izobraževalnih ciljev.

Galerija f 2,8 Zagorje

V galeriji F 2,8 v Zagorju je na ogled prva samostojna fotografska razstava mlade umetnice Lize Šobot. Cikel razstavljenih fotografij Pogled vase (in tudi vate) so del njenega študentskega vsakdana, ki pa na svojstven način predstavljajo simbiozo mikro elementov, posnetih skozi okular mikroskopa, pa vse do opažanj na fakulteti in v mestu, s katerimi zaokrožuje osebno zgodbo. Razstava je danes na ogled od 9. do 12. ure.

DDT ogled DDTlab

V DDTlab bodo danes pripravili ogled aktualnih projektov povezovanja umetnosti, znanosti in gospodarstva med 14. in 18. uro. Obvezne so predhodne prijave na mail: ddtlab@dd-trbovlje.si ali po telefonu 051/296-121 (lokacija Katapult).

Delavski dom Trbovlje

Razstava Staneta Weissa

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je do 4. septembra na ogled Prvojunijska razstava fotografij fotografskega mojstra Staneta Weissa (1937–2021). Retrospektivna razstava fotografij Trbovelj mojstra Staneta Weissa obiskovalce popelje skozi podobe hitro rastočega mesta po 2. svetovni vojni in njegove preobrazbe v sodobno mesto 21. stoletja. Ogledate si jo lahko ob četrtkih med 17. in 18. uro ter ob petkih, sobotah in nedeljah med 17. in 20. uro. Dopoldne si lahko razstavo ogledate med delovniki po predhodnem dogovoru po telefonu na številki 051 626 296.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.

DDT – kino

Memoria

ob 18. uri

V Delavskem domu Trbovlje bodo vrteli zanimivo filmsko dramo Memoria, produkcijo več držav (Kolumbija, Katar, Kitajska, Mehika, Tajska, Švica, Nemčija, Velika Britanija, Francija).

Režija Apichatpong Weerasethakul, igrajo Tilda Swinton, Elkin Díaz, Jeanne Balibar, Juan Pablo Urrego, Daniel Giménez Cacho. Nagrade: Cannes (nagrada žirije); Chicago (nagrada za najboljši film).

Tajski poet Apichatpong Weerasethakul nas v svojem prvem filmu, posnetem zunaj domovine, skupaj s Tildo Swinton in Jeanne Balibar popelje na skrivnostno notranje popotovanje, ki ga sproži veliki pok. Obvezen ogled na velikem platnu!

Jessica obišče sestro, ki leži v bolnici v Bogoti, ko jo začne ponoči motiti nenavaden, silovit zvok, ki jo spremlja tudi podnevi. Jessica se po njegovi sledi poda na osebno in skupnostno popotovanje po urbani in podeželski Kolumbiji, ki gledalca zaziba v stanje izrazite občutljivosti – do filma, sebe in človeštva.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Svetovni dnevi

Danes v koledarju ni zapisanih posebnih svetovnih dni.

Savus