Tudi danes kakšnih večjih dogodkov v Zasavju ne boste našli. Je pa na ogled v Zasavju kup zanimivih razstav. Morda si danes vzamete čas za ogled posthumne fotografske razstave Staneta Weissa v Delavskem domju Trbovlje. V Zagorju se bodo streljali. V kinu. Naredite si lep dan.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Ponedeljek, 13. junij 2022


Vreme

Danes bo večinoma sončno, sredi dneva in popoldne bodo v notranjosti nastale krajevne plohe in nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 25 do 31 °C.

Jutri bo sončno in nekoliko manj vroče. V sredo in četrtek bo pretežno jasno in spet topleje, v četrtek popoldne bo v notranjosti nastalo nekaj ploh in neviht.


Zapore cest

Na cesti Zagorje–Trbovlje–Hrastnik v Trbovljah je do 27. julija 2022 zaradi ureditve kolesarskih površin na dveh odsekih oviran promet.

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 zaradi del na novem krožišču urejen izmenično enosmerni promet.

Na cesti Zagorje–Trbovlje pri Spodnjem Šklendrovcu je do 31. avgusta 2022 zaradi zaščite ceste pred padajočim kamenjem urejen izmenično enosmerni promet. Možne so kratkotrajne, do 15-minutne popolne zapore.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 uro možni do dve kratkotrajni, 20-minutni zapori.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet urejen izmenično pod Marnim, kjer na glavni cesti urejujejo pločnik.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.


Električna energija

Danes bodo brez elektrike zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8.30 do 13.30 ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP šola Log, izvod Log (nadzorništvo Hrastnik), od 8. do 14. ure iz TP Spodnje Svine (Nadzorništvo Trbovlje), od 8. do 10. ure iz TP Petrol Izlake, izvod Izlake (nazdorništvo Zagorje), od 7.  do 9. ure iz TP Litija Solidarnost, izvod blok pri Vrtcu in Cesta komandanta Staneta (nadzorništvo Litija).

V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri (zaenkrat) ni predvidenih odklopov.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Staneta Weissa

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je do 4. septembra na ogled Prvojunijska razstava fotografij fotografskega mojstra Staneta Weissa (1937–2021), ki je izhajal iz družine z dolgo tradicijo fotografske obrti, saj sta bila fotografa že njegov ded in oče.

Retrospektivna razstava fotografij Trbovelj mojstra Staneta Weissa obiskovalce popelje skozi podobe hitro rastočega mesta po 2. svetovni vojni in njegove preobrazbe v sodobno mesto 21. stoletja. Opus Staneta Weissa, letošnjega prejemnika prvojunijske nagrade, predstavlja pomemben del lokalne kulturne dediščine.

Razstava bo na ogled do 4. septembra. Danes dopoldne si lahko razstavo ogledate med delovniki po predhodnem dogovoru po telefonu na številki 051 626 296.


Razstava starih razglednic Trbovelj

V avli Delavskega doma Trbovlje je do 17. junija ob 70-letnici mesta postavljena razstava starih razglednic. Razstavo je pripravilo Filatelistično društvo Trbovlje.

 


Delavski dom Zagorje – galerija Medija

Razstava Tadeja Žugmana

V Galeriji Medija v Zagorju je do 20. junija na ogled slikarska razstava slikarja Tadeja Žugmana. Avtor, po svojem primarnem poklicu sicer arhitekt, se že od mladosti posveča tudi slikarstvu. Razstava je zanimiv prikaz njegovega ustvarjalnega opusa.

 


Delavski dom Zagorje – avla

Plakat miru

V avli Delavskega doma je do 19. junija na ogled razstava učencev OŠ Ivana Kavčiča Izlake Plakat miru 2021/2022.

 


Galerija f 2,8 Zagorje

V galeriji F 2,8 v Zagorju je na ogled prva samostojna fotografska razstava mlade umetnice Lize Šobot. Cikel razstavljenih fotografij Pogled vase (in tudi vate) so del njenega študentskega vsakdana, ki pa na svojstven način predstavljajo simbiozo mikro elementov, posnetih skozi okular mikroskopa, pa vse do opažanj na fakulteti in v mestu, s katerimi zaokrožuje osebno zgodbo. Razstava je danes na ogled od 17. do 19. ure.


Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik

Razstava Alojz Hofbauer

V Knjižnici Antona Sovreta v Hrastniku je od 12. maja do 18. junija na ogleda razstava ob 130. obletnici rojstva in 50. obletnici smrti Alojza Hofbauerja. Razstavo si lahko ogledate v času odprtja knjižnice.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Muzej smo vsi! – ZMT 70 let. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.


Delavski dom Zagorje – kino

Top Gum Maverick

ob 19. uri

Po več kot tridesetih letih službovanja kot eden najboljših letalcev mornarice je Pete “Maverick” Mitchell tam, kjer je njegovo mesto. Kot pogumni testni pilot preizkuša meje in se spretno izmika napredovanju v činu, ki bi ga prizemljil. Med usposabljanjem diplomantov Top Guna za specializirano misijo, kakršne ni videl še noben pilot, Maverick naleti na poročnika Bradleyja Bradshawa po imenu Rooster, sina Maverickovega pokojnega prijatelja in poročnika Nicka Bradshawa, po imenu Goose. Soočen z negotovo prihodnostjo in z duhovi iz preteklosti se mora Maverick soočiti s svojimi najglobljimi strahovi, kar doseže vrhunec v misiji, ki od izbranih oseb zahteva največje žrtvovanje.

Žanr: akcijska drama (ZDA), režija: Joseph Kosinski, scenarij: Jim Cash, Peter Craig, Jack Epps Jr., Justin Marks, Christopher McQuarrie, Eric Warren Singer, igrajo: Jennifer Connelly, Tom Cruise, Jon Hamm, Val Kilmer …


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Na današnji dan leta 1942 je v Beogradu v Srbiji umrl glasbenik, dirigent in zborovodja Ivan Brezovšek, ki se je rodil 3. julija 1888 v Studencah v Hrastniku. Od 1901 do 1907 je študiral na konservatoriju (klavir, violina, orgle, kompozicija) in v orkestralni šoli. Leta 1904 je bil pevovodja Slovenskega pevskega društva in v leti 1907 – 1908 korepetitor in dirigent v gledališču v Dortmundu (Westfal.), kjer je kot 16-letni deček dirigiral prvi orkestralni koncert. Od 1908 do 1910 je bil vodja kora in drugi dirigent opere v Metzu, 1910 do 1911 v Plauenu in 1911 do 1913 v Mühlhausnu drugi dirigent opere. Kot vojak je služil 1913 do 1918 v Mariboru, bil 1919 do 1921 prvi dirigent opere in nekaj časa pevovodja Glasbene matice ter profesor na konservatoriju v Ljubljani. Od 1921 je bil prvi dirigent opere in profesor na Beograjski glasbeni šoli (klavir in operni oddelek) v Beogradu.


Svetovni dnevi

Dan šivalnega stroja

Na ta dan – leta 1790 – je angleški izumitelj Thomas Saint dobil patent za prvi šivalni stroj. Dan velja slaviti, ker je šivalni stroj ženskam, ki so vse dotlej šivale na roko, zelo skrajšal šivanje in so torej imele več časa za druge stvari.


Savus