četrtek, 25 aprila, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Danes kakšnih večjih dogodkov v Zasavju ne boste našli. Še vedno pa vam ostanejo nekatere razstave, pa kino, pa prijeten sprehod po gozdu, skok na kašen zasavski hrib, pa, no ja, malo domišljije v roke, pa bo šlo. Dan si lahko naredite fantastičen.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Nedelja, 12. junij 2022


Vreme

Danes bo povečini jasno. Najvišje dnevne temperature bodo od 26 do 29°C.

Jutri bo sončno, popoldne bodo v notranjosti Slovenije nastale krajevne plohe in nevihte. Zapihal bo severni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 16, najvišje dnevne od 25 do 31 °C.

V torek bo sončno in malo manj toplo. V sredo bo pretežno jasno, v gorah bo popoldne možna kakšna nevihta.


Zapore cest

Zaradi prireditve Anduht/Nohšiht velja danes do 12. ure popolna zapora lokalne ceste (s pripadajočimi parkirišči) od Dežmana do krožišča na Trgu revolucije in popolna zapora parkirišč za Delavskim domom Trbovlje.

Na cesti Zagorje–Trbovlje–Hrastnik v Trbovljah je do 27. julija 2022 zaradi ureditve kolesarskih površin na dveh odsekih oviran promet.

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 zaradi del na novem krožišču urejen izmenično enosmerni promet.

Na cesti Zagorje–Trbovlje pri Spodnjem Šklendrovcu je do 31. avgusta 2022 zaradi zaščite ceste pred padajočim kamenjem urejen izmenično enosmerni promet. Možne so kratkotrajne, do 15-minutne popolne zapore.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 uro možni do dve kratkotrajni, 20-minutni zapori.

Na cesti Zagorje-Podkum je pri Šklendrovcu urejen izmenično enosmerni promet zaradi zemeljskega plazu.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet urejen izmenično pod Marnim, kjer na glavni cesti urejujejo pločnik.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.


Električna energija

Danes ni predvidenih odklopov.

Jutri bodo brez elektrike zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8.30 do 13.30 ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP šola Log, izvod Log (nadzorništvo Hrastnik), od 8. do 14. ure iz TP Spodnje Svine (Nadzorništvo Trbovlje), od 8. do 10. ure iz TP Petrol Izlake, izvod Izlake (nazdorništvo Zagorje), od 7.  do 9. ure iz TP Litija Solidarnost, izvod blok pri Vrtcu in Cesta komandanta Staneta (nadzorništvo Litija).

V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Staneta Weissa

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je do 4. septembra na ogled Prvojunijska razstava fotografij fotografskega mojstra Staneta Weissa (1937–2021), ki je izhajal iz družine z dolgo tradicijo fotografske obrti, saj sta bila fotografa že njegov ded in oče.

Retrospektivna razstava fotografij Trbovelj mojstra Staneta Weissa obiskovalce popelje skozi podobe hitro rastočega mesta po 2. svetovni vojni in njegove preobrazbe v sodobno mesto 21. stoletja. Opus Staneta Weissa, letošnjega prejemnika prvojunijske nagrade, predstavlja pomemben del lokalne kulturne dediščine.

Razstava bo na ogled do 4. septembra. Danes dopoldne si lahko razstavo ogledate med delovniki po predhodnem dogovoru po telefonu na številki 051 626 296.


Razstava starih razglednic Trbovelj

V avli Delavskega doma Trbovlje je do 17. junija ob 70-letnici mesta postavljena razstava starih razglednic. Razstavo je pripravilo Filatelistično društvo Trbovlje.


Razstava likovnih del učencev OŠ Tončke Čeč

V avli Delavskega doma Trbovlje je do 12. junija na ogled razstava likovnih del učencev Osnovne šole Tončke Čeč. Postavili so jo ob praznovanju občinskega praznovanja v okviru prireditve Pozdrav našemu mestu.


Delavski dom Trbovlje – kino

Barabe

ob 18. uri

Še nikoli ni bilo pet prijateljev tako razvpitih, kot so Barabe – drzni žepar g. Volk, vsega vajen vlomilec sefov g. Kača, mojster preobrazbe g. Morski pes, »mišičnjak« hitre jeze g. Piranja in heker z ostrim jezikom, gdč. Tarantela, imenovani »Mreža«. Ko pa tolpo po več letih neštetih ropov in dejstvu, da so najbolj iskani zlikovci na svetu, končno ujamejo, gospod Volk sklene dogovor (ki pa se ga ne namerava držati), da jih vse reši iz zapora, kar pomeni: Barabe bodo postale pridne.

Sinhronizirana, animirana, pustolovska komedija, izvirni naslov The Bad Guys (2022, ZDA), režija Pierre Perifel, scenarij Aaron Blabey, Etan Cohen, Hilary Winston, igrajo Sam Rockwell, Awkwafina , Anthony Ramos


Triumf

ob 20.00

Večinoma brezposelni igralec Etienne vodi delavnico dramske igre v zaporu, kjer jetnike usposablja za uprizoritev slavne gledališke predstave Samuela Becketta Čakajoč Godota. Ko sme živahno skupino obsojencev odpeljati na izlet iz kaznilnice, Etienne končno dobi priložnost, da zacveti v polnem sijaju. Vsaka predstava na gledališki turneji pomeni nov uspeh, ko se med amaterskimi igralci po sili razmer in njihovim režiserjem razvija edinstven odnos zaupanja. Kmalu pride čas njihove zadnje predstave, tokrat v Parizu. Bo zadnja uprizoritev gledališke igre tudi njihovo največje zmagoslavje?

Komična drama, izvirni naslov Un triomphe (2020, Francija), režija Emmanuel Courcol, scenarij: Khaled Amara, Emmanuel Courcol, Thierry de Carbonnières, igrajo: Kad Merad, David Ayala, Lamine Cissokho


Delavski dom Zagorje – kino

Jurski svet: Prevlada

Ob 19.00

Ameriški akcijski film, znanstveno fantastična pustolovščina, je na sporedu kina DDT ob 20. uri.

Izvirni naslov: Jurassic World: Dominion (2022, ZDA). Režija Colin Trevorrow, scenarij Colin Trevorrow, Emily Carmichael, Derek Connolly, igrajo: Chris Pratt, Laura Dern, Jeff Goldblum, Bryce Dallas Howard, Sam Neil

Dogajanje se odvija štiri leta po tem, ko je bil otok Isla Nublar uničen. Dinozavri sedaj živijo – in lovijo – skupaj z ljudmi po vsem svetu. A to krhko ravnovesje bo spremenilo prihodnost in enkrat za vselej določilo, ali bodo človeška bitja ostala vrhunski plenilci na planetu, ki si ga sedaj delijo z najbolj strašljivimi bitji v vsej zgodovini.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Na današnji dan leta 1922 se je v Trebelnem rodil Alojz (Lojze) Ribič, slovenski politični delavec. Ribič je leta 1936 je začel delati v steklarni Hrastnik, od leta 1939 je bil rudar v Trbovljah. Je predvojni komunist, junija 1941 je odšel v partizane, kjer se je priključil Revirski četi. Med vojno je opravljal pomembne funkcije v SKOJ in KPS v Zasavju, na Celjskem in Dravogradu. Po osvoboditvi je opravljal partijske funkcije, leta 1948 pa je bil imenovan za generalnega direktorja generalne direkcije za premog LRS. Od julija je bil 1950 direktor rudnika Trbovlje-Hrastnik. Ob stavki rudarjev leta 1958 v Trbovljah je podprl njihove zahteve. Premestili so ga v Velenje, kjer je kasneje vodil tamkajšnji rudnik. Ribič je umrl leta 2007.


Svetovni dnevi

Svetovni dan boja proti otroškemu delu

Mednarodna organizacija dela je 12. junij proglasila za svetovni dan boja proti otroškemu delu. Namen je opozoriti na resnost problema izkoriščevalskega dela otrok ter spodbujati aktivnosti in ukrepe za njegovo preprečevanje. Po svetu je 218 milijonov otrok, starih med 5 in 17 let, ki so zaposleni. Med njimi je 152 milijonov žrtev otroškega dela, skoraj polovica, to je 73 milijonov, pa jih dela v nevarnih razmerah. Delo otrokom odreka njihovo otroštvo, njihove potenciale in dostojanstvo ter je škodljivo za njihov telesni in duševni razvoj.


Če veste za kakšnen poseben dan, vezan na ta datum, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Savus


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor