V Trbovljah bodo danes uradno otvorili Obrtno industrijsko cono Nasipi. V Litiji pripravljajo najstniški pevski festival LitijaNa, Knjižnica Trbovlje pa bo izvedla pravljično urico Kmalu bodo počitnice.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Sreda, 25. maj 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju dokaj sončno. Popoldne bodo nastajale krajevne plohe in nevihte, ki se bodo ponekod v osrednji Sloveniji nadaljevale tudi v noč na četrtek. Najvišje dnevne temperature bodo od 22 do 28 °C.

Jutri bo sprva pretežno oblačno, čez dan se bo delno zjasnilo. V petek bo dokaj sončno z nekaj spremenljive oblačnosti. Predvsem v hribovitem svetu bo popoldne lahko nastala kakšna ploha ali nevihta. V soboto kaže na dež in ohladitev.

Zapore cest

Na cesti Zagorje–Trbovlje–Hrastnik v Trbovljah je do 27. julija 2022 zaradi ureditve kolesarskih površin na dveh odsekih oviran promet.

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 zaradi del urejen izmenično enosmerni promet.

Na cesti Zagorje–Trbovlje pri Spodnjem Šklendrovcu je do 31. avgusta 2022 zaradi zaščite ceste pred padajočim kamenjem urejen izmenično enosmerni promet. Možne so kratkotrajne, do 15-minutne popolne zapore.

Na cesti Hrastnik–Šmarjeta–Dol pri Hrastniku–Marno je do 30. oktobra 2022 zaradi sanacije vozišča ter dograditve pločnika in cestnega priključka urejen izmenično enosmerno promet in pomična zapora.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 uro možni do dve kratkotrajni, 20-minutni zapori.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Litija Valvazorjev trg, izvod prehrana podrazdelilec (od 8. do 10. ure) (nadzorništvo Litija) in iz TP Kalec, Klek in Vasle (od 8. do 16. ure) (nadzorništvo Trbovlje).

Jutri zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih prekinitev dobave električne energije.

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Odprtje OIC Nasipi

Občina Trbovlje danes ob 18. uri pripravlja uradno odprtje Obrtno industrijske cone Nasipi, ki je dobila novo infrastrukturno preobleko. Na odprtju bo predstavljena pot do zaključne podobe posodobitve cone.

Parada učenja – ZLU

Zasavska ljudska univerza danes pripravlja festival Parada učenja, ki bo potekal od 9. do 12. ure na Cankarjevem trgu, pred novo lokacijo ZLU. Tam bodo postavljene stojnice, pripravljajo pa tudi odrsko dogajanje. Od 12.30 do 18. ure pa se bodo na različnih lokacijah izvajale različne aktivnosti. Celoten program najdete na tej povezavi. 

Pevska prireditev Zapojmo skupaj – Hrastnik

Zveza kulturnih društev Hrastnik danes ob 18. uri vabi na pevsko prireditev Zapojmo skupaj, ki bo v dvorani Delavskega doma Hrastnik. Na prireditvi bodo sodelovali otroci Vrtca Hrastnik, Vokalna skupina Vodomke, Učiteljski pevski zbor Primus in Moški pevski zbor Svoboda Hrastnik. Vstop je prost.

Najstniški pevski festival LitijaNa – Občina Litija

Glasbena šola Litija-Šmartno danes ob 19. uri v Kulturnem centru Litija pripravlja najstniški pevski festival LitijaNa. Na festivalu bo nastopilo deset, preko avdicije izbranih pevcev, ki bodo peli ob živi spremljavi Jazz skupine Glasbene šole Litija-Šmartno. Pevec, ki bo najbolj prepričal strokovno žirijo, pa se bo predstavil kot solist z Jazz skupino na gala zaključnem koncertu Glasbene šole Litija-Šmartno, ki bo 12. junija 2022 na čarobnem gradu Bogenšperk.

Pravljična urica: Kmalu bodo počitnice – Knjižnica Trbovlje

Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje danes ob 17. uri pripravlja pravljično urico Kmalu bodo počitnice. Dogodek bo potekal na mladinskem oddelku knjižnice.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline in kiparska zbirka Stojana Batiča. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Vladimir Garantini

Na današnji dan se je leta 1941 na Savi v Litiji rodil učitelj, pesnik in slikar Vladimir Garantini. Leta 1961 je zaključil učiteljišče. Poučeval je na šoli v Podkumu, Znojilah, rudarski šoli v Zagorju in na koncu na šoli Sava. Od leta 1966 živi v Zagorju in je oče dveh hčerk. Ukvarja se s pisanjem poezije in izdajanjem pesniških zbirk, nastopa na kulturnih prireditvah, objavlja v revijah, včasih slika in vrtnari za vsakdanjo rabo. Izdal je že več pesniških zbirk.

Svetovni dnevi

Dan brisače

Najpomembnejši majski praznik je seveda našel navdih v znamenitem Štoparskem vodniku po galaksiji, trilogiji v petih delih Douglasa Adamsa. Ta trdi, da je brisača daleč najpomembnejši del opreme medplanetarnega štoparja. Ves dan nosite s seboj brisačo in recitirajte slabo poezijo, lahko pa seveda priredite tudi zabavo v brisačah.

Svetovni dan ščitnice

Bolezni ščitnice so pogoste. Prav zato 25. maja vsako leto poteka svetovni dan ščitnice, letos že dvanajstič. Žlezi je ime ščitnica nadel anatom Thomas Warton, ker ga je po obliki spominjala na ščit, ki so ga uporabljali v antični Grčiji. Sestavljata jo namreč dva režnja, ki sta med seboj na sredini povezana s mostičkom. Hormona, ki ju izloča ščitnica, sodelujeta pri presnovnih procesih v telesu in vplivata na praktično vsa tkiva v organizmu, potrebna pa sta tudi za normalen razvoj ploda v nosečnosti.

Teden solidarnosti z ljudstvi z območij brez pravice do samouprave

Generalna skupščina je leta 1999 od posebnega komiteja za dekolonizacijo zahtevala vsakoletno spoštovanje tedna solidarnosti z ljudstvi s teritorijev brez pravice samoupravljanja. Že leta 1972 so ta teden razglasili za teden solidarnosti z ljudmi, ki živijo v kolonijah, v Južni Afriki in Gvineji, ter se borijo za svobodo, neodvisnost in enake pravice.

Savus