Ustvarjalci Jadransko-jonskega programa Interreg, bolj znanega pod imenom Adrion, enega izmed instrumentov za izvajanje kohezijske politike EU, so povabili Regionalno razvojno agencijo Zasavje, da predstavi projekt Pronacul na 7. letnem forumu EUSAIR, ki je potekal v Tirani (Albanija) med 16. in 18. majem 2022.

Forum je potekal pod geslom Kulturna izmenjava EU – mladi – zrak. Zasnovali so ga kot dogodek z odličnimi možnostmi povezovanja in izmenjave izkušenj. »RRA Zasavje je predstavila Pronacul na temo »Po poti trajnostnih turističnih destinacij naravne in kulturne dediščine v luči izmenjav novih inovativnih pristopov in modelov na podlagi izkušenj projektov na programu ADRION,« so sporočili iz RRA Zasavje. Predstavili so dosežene rezultate, aktivnosti, učinke, načrte in naložbe, med katerimi je tudi električni kombi, ki v občini Zagorje ob Savi povezuje sedem območij Nature 2000 z Rudarskim muzejem Zagorje.

Predstavniki RRA Zasavje so aktivno sodelovali v razpravi o zelenih načinih potovanj in novih poteh za pravilno rabo naravne in kulturne dediščine v turistične v okviru teme Trajnostni in odgovorni turizem. Na forumu so sodelovali ministri za zunanje zadeve in evropska sredstva, vodje projektov, člani Evropske komisije in drugi deležniki.

Savus

Foto: arhiv Savus