Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik danes vabi na literarni večer, kjer bodo gostili Hrastničanko Jasno Dvornik, ki bo predstavila svojo prvo avtorsko pravljico Zasavski čudež. ZLU pa pripravlja Ruske urice, Slovenščino v živo in delavnico Ohranimo zdrave možgane.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Četrtek, 19. maj 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju jasno. Najvišje dnevne temperature bodo od 24 do 28 °C.

Jutri in v soboto bo sončno in vroče, ponekod bo pihal jugozahodni veter. V soboto popoldne bodo predvsem v severni in vzhodni Sloveniji nastajale nevihte. V nedeljo bo povečini sončno, popoldne bo v goratem svetu možna kakšna nevihta.

Zapore cest

Na cesti Zagorje–Trbovlje–Hrastnik v Trbovljah je do 27. julija 2022 zaradi ureditve kolesarskih površin na dveh odsekih oviran promet.

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 zaradi del urejen izmenično enosmerni promet.

Na cesti Zagorje–Trbovlje pri Spodnjem Šklendrovcu je do 31. avgusta 2022 zaradi zaščite ceste pred padajočim kamenjem urejen izmenično enosmerni promet. Možne so kratkotrajne, do 15-minutne popolne zapore.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 uro možni do dve kratkotrajni, 20-minutni zapori.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Renke (od 8. do 14. ure) (nadzorništvo Litija).

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Doberljevo (od 12. do 13. ure) (nadzorništvo Zagorje).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Zasavski čudež: literarni večer z Jasno Dvornik – Knjižnica Hrastnik

Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik danes ob 18. uri vabi na literarni večer, kjer bodo gostili Hrastničanko Jasno Dvornik, ki bo predstavila svojo prvo avtorsko pravljico Zasavski čudež. Pravljica na čaroben vilinski način popelje v svet Zasavja in ga približa našim najmlajšim. Otroci spoznajo vilinke: Hrastico, Trbovčico in Zagorčico, ki se družijo ob reki Savi. Vsaka od njih ima nalogo ustvariti najlepšo dolino na Zemlji. V pravljici se srečamo z zasavskimi prvinami, kot so škrat Perkmandeljc, rudarji, funšterc, steklarji, ne manjka pa tudi zapletov, ki se na koncu, tako kot v vsaki pravljici, srečno končajo. Pogovor bo vodila Janja Urlep.

Ruske urice – ZLU

Zasavska ljudska univerza danes od 12.30 do 13.30 ure v živo na lokaciji ZLU Zagorje pripravlja ruske urice. Delavnica je namenjena vsem, ki bi se želeli učiti ruski jezik ali ponoviti svoje znanje. Urice bo vodila Saya iz Kazahstana, nova pomoč na ZLU.

Slovenščina v živo – ZLU

Zasavska ljudska univerza danes ob 16. uri v živo na lokaciji ZLU Zagorje pripravlja pogovorno delavnico Slovenščina v živo. Če vam sporazumevanje v slovenskem jeziku povzroča preglavice, se lahko udeležite pogovornih uric, kjer boste sproščeno in brez zadreg krepili govorjenje in nastopanje v slovenskem jeziku.

Ohranimo zdrave možgane – ZLU

Zasavska ljudska univerza danes ob 17. uri v živo na lokaciji ZLU Zagorje pripravlja delavnico z naslovom Ohranimo zdrave možgane. Na delavnici boste spoznali in preizkusili različne vaje za ohranjanje miselne vitalnosti. Delavnica bo potekala na prostem, kar bo še dodatno pripomoglo k sproščenemu vzdušju in lažjemu razmišljanju.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Muzej smo vsi! – ZMT 70 let. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.

DDT ogled DDTlab

V DDTlab bodo danes pripravili ogled aktualnih projektov povezovanja umetnosti, znanosti in gospodarstva med 14. in 18. uro. Obvezne so predhodne prijave na mail: ddtlab@dd-trbovlje.si ali po telefonu 051/296-121 (lokacija Katapult).

Ena sekunda

V kinodvorani Delavskega doma Trbovlje si lahko danes ob 18. uri ogledate kitajsko komično, zgodovinsko dramo Ena sekunda. Med kulturno revolucijo obsojenca pošljejo v delovno taborišče na zapuščeni predel severozahodne Kitajske. Da bi svojo hčer videl v filmu, pobegne in se odpravi v kino v bližnjo vas. Tam sreča brezdomko, ki pa si obupno želi filmski kolut in ga bo na vsak način skušala ukrasti. Skrivnostni filmski kolut, ki sprva razdvaja njuna načrta, kmalu postane osnova za njuno nepričakovano prijateljstvo.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Svetovni dnevi

Svetovni dan družinskega zdravnika

Danes, 19. maja, obeležujemo svetovni dan družinskega zdravnika. V času covida-19 je družinska medicina kot stroka v svetu odigrala ključno vlogo ne samo v prvih bolnih vrstah, ampak vseskozi. S prepoznavanjem in diagnosticiranjem bolnikov, s spremljanjem in zdravljenjem večine bolnikov v domači oskrbi, s pripravo in izvajanjem cepljenja, z delom v covid-19 ambulantah, na urgentnih oddelkih in še marsikje.

Svetovni dan kronične vnetne črevesne bolezni

19. maj je svetovni dan kronične vnetne črevesne bolezni (KVČB), ki se zaznamuje po vsem svetu v več kot 50 državah na petih celinah. Na svetu s KVČB živi 10 milijonov, v Evropi 3,4 milijona, v Sloveniji pa okoli 7500 ljudi. Bolezen se najpogosteje pojavi med 15. in 35. letom ter prizadene ljudi v najbolj delovno aktivnem obdobju. Pojavnost bolezni iz leta v leto narašča.

Savus