četrtek, 18 julija, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Danes bo v Zasavju po precej živi soboti mirna nedelja. V Hrastniku bodo pripravili spominsko slovesnost z mašo ob spominskem obeležju na povojne poboje na Starem Hrastniku. V Trbovljah zvečer vabljeni v kino, kjer bodo zavrteli dva filma: Vrvež v moji glavi in Radikal. Ogledate si lahko še kakšno razstavo. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Nedelja, 16. junij 2024


Vreme

Danes bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, predvsem v severni Sloveniji bo popoldne nastala kakšna ploha ali nevihta. Najvišje dnevne temperature bodo od 22 do 28 °C.

Jutri bo precej jasno, zjutraj po nekaterih nižinah v notranjosti megla ali nizka oblačnost. Najnižje jutranje temperature bodo od 8 do 15, najvišje dnevne od 25 do 30 °C. V torek in sredo bo pretežno jasno in postopno bolj vroče.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 22. julija 2024 urejen izmenično enosmerni promet s pomično zaporo zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na državni cesti na odseku Hrastnik – most čez Savo v Hrastniku velja do 22. oktobra popolna zapora zaradi obnove cestišča. Promet poteka ob gradbišču po deviaciji.

Na lokalni cesti Podkraj-Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Na lokalni cesti Ločica-Trojane je pri Jelševici do 22. julija promet urejen izmenično enosmerno zaradi sanacije vozišča.


Preskrba z vodo

Občina Zagorje ob Savi obvešča porabnike pitne vode iz vodovodnega sistema Dobrljevo, da voda ni pitna zaradi kontaminacije vodnega vira in jo je potrebno do preklica v prehranske namene prekuhavati.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 15. ure iz TP IBT TIOT (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 10. ure iz TP Zgornje Čeče, od  11 do 13. ure iz TP Zgornje Slatno (nadzorništvo Hrastnik), od 8.30 do 14. ure iz TP Učak, izvod Doline, izvod Učak (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki

Spominska slovesnost na Starem Hrastniku

Danes ob 16. uri bo obletna spominska slovesnost s sveto mašo ob 16. uri ob spominskem obeležju na povojne poboje na Starem Hrastniku. Tam so pobijali zlasti ujetnike s Teharij, med njimi so izpričani mnogi, doma z Dolenjske (Šentjernej) in Notranjske (Rovte).


Delavski dom Trbovlje

Prvojunijska razstava

V galeriji DDT je na ogled prvojunijska razstava. V prvem delu razstave, ki se navezuje na gladovno stavko rudarjev iz leta 1934, so predstavljena likovna dela nekaterih najbolj priznanih slovenskih likovnikov prve polovice 20. stoletja: Božidarja Jakca, Toneta Kralja, Maksima Sedeja, Nandeta Vidmarja in Ivana Kosa. V drugem delu razstave, ki prikazuje Trbovlje v času zadnje rudarske stavke leta 2014, imajo glavno besedo domači avtorji. Ob retrospektivi del skupine V.A.T. (Vizualna alternativa Trbovlje) bodo na ogled še dela slikarja in grafika Jožeta Potokarja – Cvrča in kiparja Borisa Beje. V obeh delih razstave so predstavljeni tudi dokumentarni zapisi o obeh velikih stavkah. Razstava je na ogled do 30. junija ob četrtkih od 17. do 18. ure ter ob petkih, sobotah in nedeljah od 17. do 20. ure. Galerija bo zaprta 31. maja in 1. junija.


Foto klub Hrastnik

V vitrini pri hrastniški pošti je na ogled foto reportaža z naslovom Koncert MoPZ Svoboda Hrastnik. Avtor fotografij je Simon Tanšek.


Zasavski muzej Trbovlje

V parku pred OŠ narodnega heroja Rajka Hrastnik je Zasavski muzej Trbovlje postavil razstavo Duost mamo oblub kot spomin na upor in opomin na zadnjo stavko rudarjev. Zunanja razstava kustosa Gregorja Jermana obeležuje zadnjo stavko delavcev Rudnika Trbovlje-Hrastnik, ki se je odvijala od 10. do 13. marca 2014.


Delavski dom Trbovlje – kino

Vrvež v moji glavi 2

ob 18. uri

Sinhronizirana animirana pustolovska komedija, izvirni naslov Inside Out 2 (Japonska, ZDA, 2024), režija Kelsey Mann, scenarij Meg LeFauve, igrajo Amy Poehler, Phyllis Smith, Lewis Black …

Mali glasovi v Rileyini glavi jo poznajo skoz in skoz – toda naslednje poletje se bo vse spremenilo, ko bo Disneyjeva in Pixarjeva uspešnica Vrvež v moji glavi 2  predstavila popolnoma novo čustvo: tesnobo. Po besedah režiserja Kelseya Manna novi lik obljublja, da bo močno razburkal Rileyin možganski nadzorni center. Vrvež v moji glavi 2, se vrača v misli najstnice Riley ravno v trenutku, ko se začenja prenova njenega možganskega nadzornega centra.


Radikal

ob 20. uri

Mehiška drama, izvirni naslov Radical (2023), režija Christopher Zalla, scenarij Christopher Zalla, Joshua Davis, igrajo Eugenio Derbez, Daniel Haddad, Jennifer Trejo …

Učenci osnovne šole v obmejnem mehiškem mestu sodijo med najslabše v državi. Njihov svet je poln nasilja, revščine in korupcije, v razredu pa vlada vzdušje strogosti in discipline. Toda novi učitelj Sergio se odloči poskusiti nekaj povsem drugačnega. Da bi prebudil radovednost učencev in pomagal uresničiti njihov potencial, vpelje radikalno novo metodo poučevanja. Rezultati presenetijo vse …


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Isti avtor