petek, 21 junija, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

V Zasavju bo danes RRA Zasavje predstavila javni razpis za spodbujanje investicij, Aspira zadnjo delavnico za participativni proračun, v Hrastniku se pričenja Poletni festival hrastniške knjižnice, nadaljujejo se dogodki v okviru Tednov vseživljenjskega učenja. Ogledate si lahko različne razstave. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Ponedeljek, 10. junij 2024


Vreme

Danes bo spremenljivo do pretežno oblačno, plohe in nevihte bodo zajele večji del Slovenije. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 25, ob morju in na jugovzhodu do 27 °C.

V torek bo oblačno s pogostimi padavinami, ohladilo se bo. V sredo in četrtek bo pretežno oblačno z občasnimi plohami ali nevihtami.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 22. julija 2024 urejen izmenično enosmerni promet s pomično zaporo zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na državni cesti na odseku Hrastnik – most čez Savo v Hrastniku velja do 22. oktobra popolna zapora zaradi obnove cestišča. Promet poteka ob gradbišču po deviaciji.

Na lokalni cesti Podkraj-Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Na lokalni cesti Ločica-Trojane je pri Jelševici do 22. julija promet urejen izmenično enosmerno zaradi sanacije vozišča.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih motenj oskrbe s pitno vodo.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 9. do 10. ure iz TP Doberljevo pri Mlinšah, izvod vas Doberljevo (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 9. do 11. ure iz TP Kisovec bloki (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki


RRA

Informativni dan

Center za pravični prehod Zasavja v sodelovanju z MGTŠ – Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport in Spirit Slovenija – Javna agencija Republike Slovenije za spodbujanje investicij, podjetništva in internacionalizacije vabi na Informativni dan za predstavitev Javnega razpisa za spodbujanje investicij za gospodarsko prestrukturiranje v Zasavski in Savinjsko – Šaleški premogovni regiji v okviru Sklada za pravični prehod v obdobju 2024 – 2027. Danes ob 10. uri na sedežu RRA Zasavje v Zagorju.


Aspira

Delavnice

Aspira pripravlja za občane Trbovelj delavnice za pripravo predlogov za participativni proračun. Za vsa dodatna pojasnila smo dosegljivi. Občina Trbovlje je v lanskem letu prvič izvedla proces participativnega proračuna, ki ga bo letos ponovila. Za pripravo kakovostnih predlogov s strani občanov v sodelovanju z Aspiro pripravljajo sklop delavnic za občane oz. zainteresirano javnost. Delavnice za pripravo predlogov za participativni proračun 2024 so del projekta Odločamo skupaj – aktivna participacija in transparentnost v participativnem proračunu.

Vse delavnice se začnejo ob 18. uri in bodo trajale do 20. ure z vmesnim odmorom. Razpored delavnic: danes v prostorih KS Dobovec.


Knjižnica Antona Sovreta

Poletni festival hrastniške knjižnice

V Hrastniku se danes pričenja Poletni festival hrastniške knjižnice. Današnji program:

13.00-16.00   F.U.L. K.U.L. knjižnica (F. fantazija branja U. užitek L. listanje K. knjiga U.ustvarjanje L. ležalnik)

Kaj se bo dogajalo? Obujanje starih iger, branje pravljic, reševanje ugank, …

18.00   Pogovorni in zabavni večer v knjižnici

Uvod v večer:  Himna Nogometnega kluba Hrastnik (avtor D. Beganović) v izvedbi Vrtca Hrastnik

Nagovor župana Občine Hrastnik Marka Funkla

Pogovor s predstavniki Nogometnega kluba Hrastnik

Društvo kmečkih žena in deklet
 

ZLU

Tedni vseživljenjskega učenja

V okviru TVU, ki jih koordinira ZLU Zasavje, se danes nadaljujejo nekatere zanimive dejavnosti.


ZLU

Soba pobega (k sreči)

ZLU pripravlja danes v svojih prostorih v Zagorju md 10. in 12. uro zanimiv pobeg. »V okviru projekta Escape to happiness smo razvili metodologijo, v katero smo vključili tudi Escape room oziroma Sobo pobega. V okviru sobe pobega udeleženci sledijo vnaprej pripravljeni zgodbi, kjer sledijo Evelyn in rešujejo izzive in uganke, s katerimi si odpirajo pot naprej, vse do konca sobe pobega oziroma do konca Evelynine zgodbe,« so zapisali v vabilu.


MC ZoS

English corner

»Želiš na zabaven in sproščen način malce izboljšati svojo angleščino? Potem se nam le pridruži v našem prav posebnem Angleškem kotičku. Kdaj? Vsak ponedeljek od 10.00 do 11.00. Kaj je pomembno? Samo želja in motiviranost. Kaj ni pomembno? Tvoj nivo znanja angleščine. Za koga? Za vse! Tvoja starost ni pomembna! Medgeneracijsko,« so zapisali organizatorji v MC ZoS. Na sedežu mladinskega centra.
 

Galerija Medija Zagorje

Batičerija

V galeriji Medija v Zagorju je odprta razstava Batičerija. Projekt je nastal v sodelovanju z Naravoslovnotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani, s Pionirskim domom – Centrom za kulturo mladih in s podporo Mednarodnega grafičnega likovnega centra v Ljubljani. Projekt Batičerija 3 so v letih 2022, 2023 in 2024 razvijali študentke in študenti Oddelka za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje ter udeleženke tečaja kiparstva, ki je potekal v Pionirskem domu – Centru za kulturo mladih pod mentorstvom Borisa Beje ter v sodelovanju z Jonom Brcetom in Ano Mendizza. Umetniško svetovanje je prispevala Yasmin Martin Vodopivec. Razstava bo odprta do 20. junija. Galerija je odprta ob ponedeljkih in četrtkih od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure.


Foto klub Hrastnik

Fotografska razstava

V sejni sobi Podjetniškega inkubatorje Hrastnik na Cesti 1. maja 83 je na ogled razstava 18 fotografij. Razstavljajo člani in članica Foto klub Hrastnik Armand Meterc, Gregor Slemenšek, Hana Biderman, Matej Predikaka, Milan Tarlać in Miloš Hudarin. Dela so na ogled vsak delavnik med 9. in 14. uro do konca avgusta 2024.


Foto klub Hrastnik

Razstava v ZD Hrastnik

Do 10. junija 2024 si lahko ob delavnikih v Zdravstvenem domu Hrastnik ogledate razstavo 25 fotografij članic in članov Foto kluba Hrastnik, ki so jo pripravili ob 90-letnici kluba. Razstavljajo: Ciril Bec, Hana Biderman, jernej Biderman, Tomaž Guna, Miloš Hudarin, Matjaž Kirn, Armand Meterc, Maja Rozman, Gregor Slemenšek, Vid Stopa, Simon Tanšek, Milan Tarlač, Andrej Zdovc, Jure Zupanek in Vinko Žagar.


Foto klub Hrastnik

V vitrini pri hrastniški pošti je na ogled foto reportaža z naslovom Koncert MoPZ Svoboda Hrastnik. Avtor fotografij je Simon Tanšek.


Zasavske knjižnice

Ob ponedeljkih je Knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 16. do 19. ure. V Zagorju je Knjižnica Mileta Klopčiča odprta od 10. do 19. ure.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

V ZMT je na ogled razstava Brez proletarcev Trbovelj ni ob stoletnici spopada delavcev z Orjuno. Avtor razstave je kustos ZMT Žiga Blaj. Občasna razstava predstavlja prelomne dogodke, ki so se odvijali leta 1924, in njihove posledice, ki so za vselej zaznamovale zgodovino Trbovelj. Odprta bo do 6. junija 2025.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.

V parku pred OŠ narodnega heroja Rajka Hrastnik je Zasavski muzej Trbovlje postavil razstavo Duost mamo oblub kot spomin na upor in opomin na zadnjo stavko rudarjev. Zunanja razstava kustosa Gregorja Jermana obeležuje zadnjo stavko delavcev Rudnika Trbovlje-Hrastnik, ki se je odvijala od 10. do 13. marca 2014.


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Isti avtor