petek, 21 junija, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

V Zasavju se bo danes dogajalo predvsem na športnih igriščih. V Trbovljah so bo zaključil teniški turnir Zasavje Open, na Izlakah turnir v malem nogometu, v Hrastniku pa Maurerjev turnir. Ogledate si lahko različne razstave ali pa filmsko predstavo v trboveljskem kinu DDT. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Nedelja, 9. junij 2024


Vreme

Danes bo deloma sončno, občasno bo, na nebu povečana koprenasta oblačnost. V ozračju bo tudi nekaj puščavskega prahu. Zapihal bo jugozahodni veter, ob morju jugo. Najnižje jutranje temperature bodo od 13 do 19, najvišje dnevne od 25 do 30 °C.

V noči na ponedeljek se bodo od zahoda začele pojavljati krajevne plohe in nevihte, ki bodo v ponedeljek zajele večji del Slovenije. V torek in sredo bo pretežno oblačno z občasnimi padavinami. Osvežilo se bo.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 22. julija 2024 urejen izmenično enosmerni promet s pomično zaporo zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na državni cesti na odseku Hrastnik – most čez Savo v Hrastniku velja do 22. oktobra popolna zapora zaradi obnove cestišča. Promet poteka ob gradbišču po deviaciji.

Na lokalni cesti Podkraj-Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Na lokalni cesti Ločica-Trojane je pri Jelševici do 22. julija promet urejen izmenično enosmerno zaradi sanacije vozišča.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih motenj oskrbe s pitno vodo.


Električna energija

Danes ni napovedanih izklopov električnega omrežja.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 9. do 10. ure iz TP Doberljevo pri Mlinšah, izvod vas Doberljevo (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki


Tenis Slovenija

Zasavje Open 2024

V tem tednu od 3. do 9. junija na hrastniških in trboveljskih teniških igriščih poteka mednarodni turnir serije WTT Zasavje Open, ki se ga udeležujejo številni vrhunski teniški igralci, med drugimi tudi slovenski reprezentanti Bor Artnak, Matic Križnik in Jan Kupčič. Poleg njih je povabilo organizatorja za nastop na glavnem turnirju dobil tudi član Tenis kluba Hrastnik Žiga Šeško, mladi slovenski teniški up. Turnir so zasavski teniški delavci pripravili tudi ob 90. obletnici Tenis kluba Trbovlje. Danes ob 10. uri bo finalna tekma dvojic v Hrastniku. Danes ostaja le še finale posameznikov. V Trbovljah se bosta ob 10. uri pomerila Luca Wiedermann (Nemčija)in Mika Brunold (Švica).


Športno društvo Izlake

Turnir v malem nogometu

Športno društvo Izlake organizira 9. tradicionalni turnir v malem nogometu. Turnir se bo odvija od petka, 7., do nedelje, 9. junija, na športnem igrišču Izlake. Nagradni sklad znaša 1500 evrov. Pokal pa bo prejel tudi najboljši igralec, strelec ter golman turnirja. Novost letošnjega turnirja je srečolov, ki ga bodo pripravili člani PGD Izlake in bo potekal med turnirjem v soboto in nedeljo.


NK Hrastnik

Maurerjev turnir

Nogometni klub Hrastnik pripravlja ob stoletnici kluba že sedmi Maurerjev turnir. Včeraj so igrale kadetske in članske ekipe kluba. Danes bo na sporedu turnir nogometašev U11 (2013) in U13 (2011), tekme se pričnejo ob osmih in bodo trajale do 19. ure. Ob stoletnici kluba bodo pripravili še dodatni program ob igrišču (srečolov, napihljiva igrala, glasbeni nastopi, XXL igre, gostinska ponudba, promocijski material kluba).


Delavski dom Trbovlje

Prvojunijska razstava

V galeriji DDT je na ogled prvojunijska razstava. V prvem delu razstave, ki se navezuje na gladovno stavko rudarjev iz leta 1934, so predstavljena likovna dela nekaterih najbolj priznanih slovenskih likovnikov prve polovice 20. stoletja: Božidarja Jakca, Toneta Kralja, Maksima Sedeja, Nandeta Vidmarja in Ivana Kosa. V drugem delu razstave, ki prikazuje Trbovlje v času zadnje rudarske stavke leta 2014, imajo glavno besedo domači avtorji. Ob retrospektivi del skupine V.A.T. (Vizualna alternativa Trbovlje) bodo na ogled še dela slikarja in grafika Jožeta Potokarja – Cvrča in kiparja Borisa Beje. V obeh delih razstave so predstavljeni tudi dokumentarni zapisi o obeh velikih stavkah. Razstava je na ogled do 30. junija ob četrtkih od 17. do 18. ure ter ob petkih, sobotah in nedeljah od 17. do 20. ure. Galerija bo zaprta 31. maja in 1. junija.


Foto klub Hrastnik

V vitrini pri hrastniški pošti je na ogled foto reportaža z naslovom Koncert MoPZ Svoboda Hrastnik. Avtor fotografij je Simon Tanšek.


Zasavski muzej Trbovlje

V parku pred OŠ narodnega heroja Rajka Hrastnik je Zasavski muzej Trbovlje postavil razstavo Duost mamo oblub kot spomin na upor in opomin na zadnjo stavko rudarjev. Zunanja razstava kustosa Gregorja Jermana obeležuje zadnjo stavko delavcev Rudnika Trbovlje-Hrastnik, ki se je odvijala od 10. do 13. marca 2014.


Delavski dom Trbovlje – kino

Garfield

ob 17.30 uri

Sinhronizirana animirana pustolovska komedija, izvirni naslov The Garfield Movie (Velika Britanija, ZDA, 2024), režija Mark Dindal, scenarij Paul A. Kaplan, Mark Torgove, David Reynolds, igrajo Hannah Waddingham, Chris Pratt, Samuel L. Jackson …

Garfielda, svetovno znani maček, ki sovraži ponedeljke, obožuje lazanjo in rad lenari doma, čaka divja pustolovščina zdoma. Potem ko Garfield nepričakovano sreča davno izgubljenega očeta, razcapanega uličnega mačka Vica, sta s pasjim prijateljem Odiejem prisiljena zapustiti svoje čudovito razvajeno življenje in se pridružiti Vicu v skrajno smešnem in hudo tveganem ropu.


Pankrt

ob 20. uri

Biografska zgodovinska drama,i zvirni naslov Bastarden (Danska, Nemčija, Norveška, Švedska, 2023), režija Nikolaj Arcel, scenarij Nikolaj Arcel, Anders Thomas Jensen, Ida Jessen, igrajo Mads Mikkelsen, Gustav Lindh, Amanda Collin …

Mads Mikkelsen in Nikolaj Arcel se deset let po Kraljevski aferi vračata s Pankrtom, mogočnim zgodovinskim epom o osvajanju danske divjine, hkrati pa intimno, brezčasno zgodbo o življenju, ki se zgodi, medtem ko delamo druge načrte.

Leta 1755 se obubožani stotnik Ludvig Kahlen poda v surovo in nerodovitno jutlandsko resavo z na videz nemogočim ciljem: v imenu kralja zgraditi novo kolonijo. Za nagrado mu kraljevi dvor obljubi posestvo s služabniki in dolgo želeni plemiški naziv. Toda okrutni lokalni posestnik Frederik de Schinkel bo naredil vse, da ga ustavi – še posebej ko izve, da je pri Kahlenu poiskal zatočišče njegov hlapec Johannes z ženo Ann Barbaro …


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Isti avtor