sobota, 15 junija, 2024

Iz te kategorije

Eva Cermak

V Hrastniku je v vikendu 23. do 26. maja potekal festival Rdeči revirji, na katerem se je odvilo več kot 40 izjemnih dogodkov. Med njimi je bila tudi  cirkuška predstava Eve Cermak.

Nadaljujemo z objavami foto reportaž fotografskega mojstra Branka Klančarja s festivala Rdeči revirji. Na njegovih fotografijah tokrat prevladuje svojevrstna cirkuška predstava na prostem.

Skupino Circooltura (od leta 2014) sestavljata dva umetnika: Emanuele Occhipinti (Italija) in Eva Cermak (Švica). V Hrastniku se je predstavila le Eva, ki sicer izvira iz Češke. V zadnjih letih je nastopala na festivalih v Evropi, Latinski Ameriki in Avstraliji. Eva Cermak se predstavlja v slack-rope predstavah, v katerih je združila različne cirkuške tehnike s klovnstvom. Njene predstave so presenetljive in smešne hkrati.

Eva Cermak pravi: »Nekega dne marca 2011, ko sem živela v Urugvaju, sem se odločila, da želim živeti od umetnosti. Od tega trenutka naprej sem vse življenje začela posvečati cirkusu. Slackrope sem odkrila pred kratkim. Bila sem navdušena nad ravnotežjem. Trenirala sem ure in ure. Leta 2012 sem odpotovala v Brazilijo, kjer sem se v majhnem cirkuškem šotoru v Bahii naučila te spretnosti.

Za preživetje sem žonglirala na semaforju, nastopala v ognjenih predstavah s skupino Ta que arde in ustvarjala žive kipe. Toda moje sanje so bile narediti lastno ulično predstavo. To mi je uspelo leta 2014. Od takrat sem poglobila svoje znanje o odrski prezenci, interakciji z občinstvom, hoji po odru. Nastopam sama ali z različnimi kolektivi in skupinami na mnogih koncih sveta. Na ulicah. Na dogodkih. Na festivalih. V kabaretih. V cirkuških šotorih … Od takrat je moj oder lahko kjerkoli. To je največja svoboda, kar sem jih kdaj izkusila.«

Savus

Foto: Branko Klančar


 

Previous article
Next article

Isti avtor