nedelja, 16 junija, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Danes dogaja

Danes sta v koledarju zapisana dva mednarodna dneva: Mednarodni dan porodov doma in svetovni dan obveščanja o škodljivcih.

V Zasavju bo danes kar pestro. V Cerozu v Uničnem bodo pripravili regijsko gasilsko vajo, nadaljujejo se delavnice o participativnem proračunu (danes v Gaberskem), na Izlakah bodo predstavili projekt gradnje optičnega omrežja, na teniških igriščih v Hrastniku in Trbovljah poteka teniški turnir Zasavje Open 2024. Nadaljuje se dogajanje v okviru Tednov vseživljenjskega učenja. Pozor! V Hrastniku krvodajalska akcija. V Trbovljah pohod v Retje. Na Marnem vrtnarijski Late Night Shopping. V Hrastniku ribica Suzana v knjižnici. Ogledate si lahko različne razstave. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Četrtek, 6. junij


Vreme

Danes bo pretežno jasno. Sredi dneva bo v hribovitem svetu nastalo nekaj kopaste oblačnosti, a verjetnost ploh bo zelo majhna. Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 15, najvišje dnevne od 25 do 29 °C.

Jutri in v soboto bo dokaj sončno in toplo. Popoldne bodo v notranjosti Slovenije nastale posamezne plohe in nevihte, ki bodo bolj verjetne v severni polovici države.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 22. julija 2024 urejen izmenično enosmerni promet s pomično zaporo zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na državni cesti na odseku Hrastnik – most čez Savo v Hrastniku velja do 22. oktobra popolna zapora zaradi obnove cestišča. Promet poteka ob gradbišču po deviaciji.

Na lokalni cesti Podkraj-Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Na lokalni cesti Ločica-Trojane je pri Jelševici do 22. julija promet urejen izmenično enosmerno zaradi sanacije vozišča.

Danes od 8. do 16. ure bo popolnoma zaprt odsek ceste od gasilskega doma Čolnišče (Čolnišče 12) do naslova Čolnišče 30 zaradi asfaltiranja odseka ceste.


Preskrba z vodo

Komunala Trbovlje obvešča odjemalce na naslovih Klek (od 28 do 56), da bo zaradi vzdrževalnih del na oskrbovalnem cevovodu danes predvidoma od 7.30 do 13. ure motena oskrba s pitno vodo. Uporabnikom priporočajo, da vodo po končanih delih pustijo nekaj časa teči iz pipe, preden jo uporabijo.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 9. do 14. ure iz TP Slatno (nadzorništvo Hrastnik), od 8. do 10. ure iz TP Kolovrat vikendi, od 8. do 10. ure pa tudi iz TP Kolovrat (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 9. do 13. ure iz TP Slatno (nadzorništvo Hrastnik), od 8. do 14. ure iz TP Škofja Riža, izvod Dobovec (nadzorništvo Trbovlje), od 8. do 12. ure iz TP Konjšica, Ravne pri Konjšici, Konjšica 2, Vodenk, Pograc, Sivec, Gršica, Vrtače, Kraj (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki


GZ Hrastnik

Gasilska vaja v Cerozu

Danes bo Gasilska zveza Hrastnik ob 18. uri pripravila regijsko gasilsko vajo v Cerozu v Uničnem. Na vaji bodo preverili odzivnost gasilcev v primeru požaru na objektih Ceroz in vključevanje vseh pristojnih služb. Na vaji bodo sodelovala vsa gasilska društva GZ Hrastnik (PGD Hrastnik, PGD Dol pri Hrastniku, PGD Turje, PGD Marno, PGD Prapretno, PIGD TKI Hrastnik, PIGD Steklarna Hrastnik), sosednji PGD Trbovlje – mesto, PGD Zagorje – mesto, regijski poveljnik Zasavske gasilske regije, ReCO Trbovlje, ZD Hrastnik – NMP Hrastnik, Policijska postaja Hrastnik ter službe, ki bi bile potrebne ob takšnem dogodku.


Aspira

Delavnice

Aspira pripravlja za občane Trbovelj delavnice za pripravo predlogov za participativni proračun. Za vsa dodatna pojasnila smo dosegljivi. Občina Trbovlje je v lanskem letu prvič izvedla proces participativnega proračuna, ki ga bo letos ponovila. Za pripravo kakovostnih predlogov s strani občanov v sodelovanju z Aspiro pripravljajo sklop delavnic za občane oz. zainteresirano javnost. Delavnice za pripravo predlogov za participativni proračun 2024 so del projekta Odločamo skupaj – aktivna participacija in transparentnost v participativnem proračunu.

Vse delavnice se začnejo ob 18. uri in bodo trajale do 20. ure z vmesnim odmorom. Razpored delavnic: danes v KS Franc Salamon – Gabrsko, 7. 6. prostori KS Klek, 10. 6. prostori KS Dobovec.


Tenis Slovenija

Zasavje Open 2024

V tem tednu od 3. do 9. junija na hrastniških in trboveljskih teniških igriščih poteka mednarodni turnir serije WTT Zasavje Open, ki se ga udeležujejo številni vrhunski teniški igralci, med drugimi tudi slovenski reprezentanti Bor Artnak, Matic Križnik in Jan Kupčič. Poleg njih je povabilo organizatorja za nastop na glavnem turnirju dobil tudi član Tenis kluba Hrastnik Žiga Šeško, mladi slovenski teniški up. Turnir so zasavski teniški delavci pripravili tudi ob 90. obletnici Tenis kluba Trbovlje. Boji na igriščih so zanimivi, turnir poteka kljub slabšemu vremenu na zunanjih teniških igriščih.


Krajevna skupnost Izlake

Predstavitev projekta gradnje optičnega omrežja

Krajevna skupnost Izlake pripravlja za krajane Izlak danes ob 18. uri v Kulturnem domu Izlake predstavitev projekta izgradnje optičnega omrežja. »Na predstavitvi boste izvedeli več o načrtih za izboljšanje internetne povezljivosti v naši skupnosti, prednostih optičnega omrežja ter o časovnici izvedbe projekta. Imeli boste tudi priložnost postaviti vprašanja in podati svoje predloge,« so zapisali v vabilu.


Rdeči križ Hrastnik

Krvodajalska akcija

V Hrastniku bo danes potekala krvodajalska akcija. »Vabljeni vsi, ki želite pomagati, da zberemo zadostne količine krvi, ki je prepotrebna pri reševanju življenj. Združimo moči in dokažimo, da s skupnimi močmi lahko zagotovimo pomoč tistim, ki jo najbolj potrebujejo,« vabijo na Rdečem križu. Akcija bo potekala od 8. do 12. ure v prostorih OŠ heroja Rajka Hrastnik.


DKD Svoboda Dobrna Trbovlje

Obisk Retja

DPD Svoboda Dobrna vabi na potepanje po KS Alojza Hohkrauta. V sodelovanju s Turističnim društvom Trbovlje so pripravili zanimiv in prijeten sprehod po etnološki poti v Retje. Udeleženci si bodo ogledali cerkev Svetega križa, vodohran in etnološko zbirko na kmetiji, spominsko ploščo ob osamosvojitvi Slovenije, Konjeniško društvo Trbovlje in Orlovo vas – indijansko vas. Ob zaključku poti v našem domu na Ribniku pa jih čaka presenečenje, ki ga pripravljajo country plesalke. Zbirno mesto in odhod ob 9. uri v društvenih prostorih na Ribniku, kamor se vrnejo okrog 15. ure.


Vrtnarija Napret

Late Night Shopping

V Vrtnariji Napret na Marnem pripravljajo danes zanimiv Late Night Shopping. Vrtnarija bo odprta do 22. ure. Poleg druženja Damjana Napret obljublja še do 50 odstoten popust na sadike sezonskega cvetja in zelenjave. »Naj se poletje začne«, pravijo v vrtnariji.
 

ZLU

Tedni vseživljenjskega učenja

V okviru TVU, ki jih koordinira ZLU Zasavje, se danes nadaljujejo nekatere zanimive dejavnosti.


ZLU

Razstava: Praznik učenja

V prostorih ZLU v Zagorju je na ogled razstava Praznik učenja. »Predstavljamo prenovljeno potujočo razstavo TVU Praznik učenja, ki smo jo v letu 2020 pripravili ob 25-letnici TVU. Z razstavo, ki je bila zasnovana že ob 15-obletnici, želimo predstaviti novejše informacije in ključne dosežke projekta TVU, kazalnike uspešnosti vseh 25 let izvajanja festivala učenja v Sloveniji, s fotografijami pa pokazati pestrost dogajanja TVU po Sloveniji,« so zapisali ustvarjalci razstave, ki ob odprta do 6. junija od 7. do 16. ure.


Zavod Gamayuna

Zaobljuba reki

V OŠ Toneta Okrogarja bo danes ob 10.30 uri Zavod Gamayuna pripravil delavnico z uporabo interaktivnih gledaliških pristopov. Učence od 1. do 5. razreda poučuje o pomenu aktivnega državljanstva na področju varovanja vodnih virov. Učenci se v okviru delavnice seznanijo z živalmi in rastlinami, ki živijo v rekah, očistijo smeti iz narave, opozorijo tovarno, da ne sme puščati umazanije v naravi ter se učijo o pomenu prosto tekočih rek. Skozi delavnico se v imaginarnem svetu učijo, da se je treba v realnem življenju povezati in aktivirati za učinkovito varovanje vodnih virov oz. celotne narave.


ZLU

Zvočna kopel: terapija z gongi

ZLU pripravlja danes ob 17. uri v OŠ dr. Slavka Gruma v Zagorju delavnico zvočne kopeli. Zvočna terapija učinkuje do celičnega nivoja, uravnava živčni sistem in omogoča globoko telesno, čustveno in mentalno sprostitev. Na zvočni kopeli se bodo udeleženci sproščali ob zvokih gonga z Nives Kraševec.


ZLU

Prva pomoč pri uporabi sodobnih digitalnih tehnologij

Danes ob 9. uri bo ZLU pripravila delavnico Prva pomoč pri uporabi digitalnih tehnologij v Knjižnici Antona Sovreta Hrastnik. »Imate težave s svojim računalnikom, telefonom ali tablico? Morda ne veste, kako povezati svojo pametno uro s telefonom in potrebujete pomoč? Bi radi povezali telefon in računalnik ter prenesli svoje fotografije, a vam ne uspe? Ali imate težave s tiskalnikom? Bi radi uporabljali svojo tablico, nov prenosni računalnik, telefon, tiskalnik, vendar ne veste, kako? Ni razloga za slabo voljo in izgubljanje časa zaradi frustracij. Z veseljem vam bomo pomagali odpraviti vaše težave in zagotovili ustrezno podporo,« vabijo organizatorji.
 

MC ZoS

Polish korner

»Ste se kdaj spraševali, kje se nahaja največja puščava v Evropi? Bi se radi naučili kuhati poljsko hrano? Ali se morda želite učiti nov jezik? Vse to boste lahko počeli na srečanjih Poljskega kotička,« so v vabilu zapisali v Mladinskem centru Zagorje. Tečaje organizira poljska prostovoljka Wika iz Zagorja: »Na srečanjih se bomo učili poljskega jezika in spoznavali poljsko kulturo ter kuhali jedi z različnih delov Poljske. Srečanja bodo vsak četrtek ob 18. uri v Mali hali v Mladinskem centru Zagorje. Prvo srečanje bo torej danes. Do zobaczenia!


ZMŠT

Individualna posvetovalnica

Varen, anonimen, zaupen prostor. Pomoč, podpora in svetovanje poteka ob  četrtkih od 12. do 17. ure  in po dogovoru za mlade, vključene v lokalne in mednarodne aktivnosti Zavoda za mladino in šport Trbovlje. Psihosocialno svetovanje vodi Tjaša Golob.


MC ZoS

RekreAktivna odbojka

MC ZoS organizira vsak četrtek od začetka oktobra do konca maja med 19.30 in 21.30 uro v telovadnici OŠ Toneta Okrogarja RekreAktivno odbojko. »V MC ZOS že vrsto let nudimo prostor za rekreativno odbojko vsem mladim, pa tudi mladim po srcu in tudi letošnje leto ni izjema. Udeležba je brezplačna!« so zapisali organizatorji.


Knjižnica Antona Sovreta

Pravljično-ustvarjalna urica z ribico Suzano in prijatelji

Knjižnica Antona Sovreta danes ob 17. 30 uri vabi na Pravljično-ustvarjalno urico z ribico Suzano in prijatelji. Nekega dne se ribica Suzana in njeni prijatelji podajo na raziskovanje nenavadne jame globoko na morskem dnu. Nenadoma zagledajo strašne temne sence. Bo radovednim prijateljem uspelo ubežati skrivnostni jamski pošasti?


Foto galerija f 2,8

Razstava Elisavette Bacci

V Foto galeriji f 2,8 na Kopališki v Zagorju je na ogled fotografska razstava vizualne umetnice Elisavette Bacci. Prva umetnica, ki razstavlja v tej galeriji in ne prihaja iz Slovenije, se je rodila v Trstu, njene korenine pa segajo v Izolo. Magistrirala je v Genovi in v Vidmu. Do sedaj je sodelovala na več kot štiridesetih skupinskih razstavah, imela je tudi več kot dvajset samostojnih razstav v Italji, Sloveniji, na Hrvaškem in v Srbiji. Trenutno živi in ustvarja v Trstu in v Bodoncih. Cikel fotografij z naslovom  Painting and lettering: a dialogue je odraz raziskovanja odnosov med njenimi slikami in grafiti. Fotografije je posnela na različnih lokacijah, tako v Sloveniji kot drugih državah. Galerija je odprta ob ponedeljkih od 17. do 19. ure, ob četrtkih od 9. do 12. ure in vsako prvo soboto v mesecu od 10. do 12. ure.


Delavski dom Trbovlje

Prvojunijska razstava

V galeriji DDT je na ogled prvojunijska razstava. V prvem delu razstave, ki se navezuje na gladovno stavko rudarjev iz leta 1934, so predstavljena likovna dela nekaterih najbolj priznanih slovenskih likovnikov prve polovice 20. stoletja: Božidarja Jakca, Toneta Kralja, Maksima Sedeja, Nandeta Vidmarja in Ivana Kosa. V drugem delu razstave, ki prikazuje Trbovlje v času zadnje rudarske stavke leta 2014, imajo glavno besedo domači avtorji. Ob retrospektivi del skupine V.A.T. (Vizualna alternativa Trbovlje) bodo na ogled še dela slikarja in grafika Jožeta Potokarja – Cvrča in kiparja Borisa Beje. V obeh delih razstave so predstavljeni tudi dokumentarni zapisi o obeh velikih stavkah. Razstava je na ogled do 30. junija ob četrtkih od 17. do 18. ure ter ob petkih, sobotah in nedeljah od 17. do 20. ure. Galerija bo zaprta 31. maja in 1. junija.


Galerija Medija Zagorje

Batičerija

V galeriji Medija v Zagorju je odprta razstava Batičerija. Projekt je nastal v sodelovanju z Naravoslovnotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani, s Pionirskim domom – Centrom za kulturo mladih in s podporo Mednarodnega grafičnega likovnega centra v Ljubljani. Projekt Batičerija 3 so v letih 2022, 2023 in 2024 razvijali študentke in študenti Oddelka za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje ter udeleženke tečaja kiparstva, ki je potekal v Pionirskem domu – Centru za kulturo mladih pod mentorstvom Borisa Beje ter v sodelovanju z Jonom Brcetom in Ano Mendizza. Umetniško svetovanje je prispevala Yasmin Martin Vodopivec. Razstava bo odprta do 20. junija. Galerija je odprta ob ponedeljkih in četrtkih od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure.


Delavski dom Zagorje

Ars vizija

V avli Kulturnega centra Delavski dom Zagorje je na ogled slikarska razstava Ars vizije. Razstava bo na ogled 10. junija 2024.


KS Kisovec

Razstava

V KS Kisovec Loke je od danes naprej na stopnišču pošte v Kisovcu na ogled razstava Družbene dejavnosti v KS Kisovec Loke. Razstavljajo člani sekcije FOTKI Kulturnega društva Kisovec.


Kulturni dom Mlinše

Magična narava

V Kulturnem domu Mlinše je na ogled razstava Magična narava, ki je plod izbora mednarodnega natečaja naravoslovne fotografije v sodelovanju Nacionalnega inštituta za biologijo in Združenja naravoslovnih fotografov Slovenije. Obenem razstavlja 11-letna Tia Mihevc, ki vse, kar najde v naravi, uporabi za umetniško ustvarjanje svojih podob iz naravnih materialov. Razstava bo odprta 7. junija.


Foto klub Hrastnik

Fotografska razstava

V sejni sobi Podjetniškega inkubatorje Hrastnik na Cesti 1. maja 83 je na ogled razstava 18 fotografij. Razstavljajo člani in članica Foto klub Hrastnik Armand Meterc, Gregor Slemenšek, Hana Biderman, Matej Predikaka, Milan Tarlać in Miloš Hudarin. Dela so na ogled vsak delavnik med 9. in 14. uro do konca avgusta 2024.


Foto klub Hrastnik

Razstava v ZD Hrastnik

Do 10. junija 2024 si lahko ob delavnikih v Zdravstvenem domu Hrastnik ogledate razstavo 25 fotografij članic in članov Foto kluba Hrastnik, ki so jo pripravili ob 90-letnici kluba. Razstavljajo: Ciril Bec, Hana Biderman, jernej Biderman, Tomaž Guna, Miloš Hudarin, Matjaž Kirn, Armand Meterc, Maja Rozman, Gregor Slemenšek, Vid Stopa, Simon Tanšek, Milan Tarlač, Andrej Zdovc, Jure Zupanek in Vinko Žagar.


Foto klub Hrastnik

V vitrini pri hrastniški pošti je na ogled foto reportaža z naslovom Koncert MoPZ Svoboda Hrastnik. Avtor fotografij je Simon Tanšek.


Zasavske knjižnice

Ob četrtkih je Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik odprta od 9. do 17. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je odprta od 7. do 15. ure, enota Kisovec in enota Izlake pa od 11.30 do 18. ure.

V Knjižnici Toneta Seliškarja Trbovlje je v juniju na ogled razstava literarnih in književnih del lokalnih avtorjev – od socialnega realizma do zvezd prihodnosti.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

V ZMT je na ogled razstava Brez proletarcev Trbovelj ni ob stoletnici spopada delavcev z Orjuno. Avtor razstave je kustos ZMT Žiga Blaj. Občasna razstava predstavlja prelomne dogodke, ki so se odvijali leta 1924, in njihove posledice, ki so za vselej zaznamovale zgodovino Trbovelj. Odprta bo do 6. junija 2025.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Mednarodni dan porodov doma

Šesti junij je mednarodni dan porodov doma. Veliko je razlogov za porod doma. Vsaka mamica, vsaka družina ima svoj razlog za porod doma. Nekateri so skrbno načrtovani, z razlogom ali brez, drugi spontanih, naključni porodi doma. Ljudje so se včasih skoraj stoodstotno rojevali doma. In seveda preživeli, človeštvo se je veča. Tudi danes se na sveto ogromno ljudi rodi doma. In tako bo tudi v prihodnje. V razvitem svetu velja, da je treba roditi v porodnišnici. Mnogi menijo, da je porod doma nekaj nevarnega. Zagovorniki pa z vsem srcem poudarjajo prednosti porodov doma.


Svetovni dan ozaveščanja o škodljivcih

Šesti junij je svetovni dan ozaveščanja o škodljivcih. V Sloveniji na ta dan opozarja predvsem Sekcija izvajalcev DDD (dezinfekcije, dezinsekcije in deratizacije), ki je članica mednarodnega združenja Evropske konfederacije nacionalnih in regionalnih združenj izvajalcev DDD ukrepov. Rastoča prisotnost škodljivcev v našem okolju predstavlja vse večjo grožnjo za ohranjanje zdravja in preprečevanje širjenja bolezni. Zato je toliko bolj pomembno redno izvajanje ukrepov zatiranja škodljivcev s pravilno uporabo in doziranjem preparatov, ki služijo v ta namen.


Napovedujemo

Knjižnica Antona Sovreta

Poletni festival hrastniške knjižnice

V Knjižnici Antona Sovreta bo od 10. do 12. junija že trinajstič potekal Poletni festival hrastniške knjižnice. Festival vedno poteka v mesecu juniju, ko se v treh dneh odvijejo kulturni dogodki, vsebinsko prepleteni z ustvarjalnostjo, inovativnostjo, umetnostjo, zabavo, izobraževanjem, informiranjem in glasbo. Namenjeni so različnim starostnim skupinam, izvajajo se v prostorih knjižnice in na prostem. Vsako leto ima festival osrednjo temo oz. rdečo nit, ki se vsebinsko navezuje na Hrastnik oz. Zasavje – letos Nogomet v Hrastniku.

Obratovalni čas knjižnice v času festivala bo od 11. ure do 16. ure.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Isti avtor