četrtek, 13 junija, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Na današnji dan leta 1993 je umrl narodni heroj Anton Vratanar Antonesko. Danes je mednarodni dan nedolžnih otrok, žrtev nasilja, dan slovenskega krvodajalstva, pa tudi dan, ko objamete svojo mačko.

V Zasavju se bo danes marsikaj dogajalo. V Trbovljah bodo odprli razstavo Brez proletarcev Trbovelj ni ob stoletnici spopada z Orjuno, tam bodo pričeli tudi delavnice o participativnem proračunu, v Trbovljah in Hrastniku poteka teniški turnir Zasavje Open 2024, v Hrastniku bodo podelili zlate ključe, nadaljuje se dogajanje v okviru Tednov vseživljenjskega učenja. Ogledate si lahko različne razstave. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Vreme

Danes bo spremenljivo do pretežno oblačno, predvsem sredi dneva in popoldne bodo krajevne plohe in nevihte. Najnižje jutranje temperature bodo od 9 do 14, najvišje dnevne od 20 do 25 °C.

Jutri bo delno jasno, zjutraj bo ponekod po nižinah megla ali nizka oblačnost. Popoldne bodo možne posamezne krajevne plohe in nevihte, ki bodo verjetnejše v hribovitih krajih. Zapihal bo jugozahodnik. V četrtek bo večinoma sončno, več oblačnosti bo občasno v zahodnih krajih. Popoldne bo možna kakšna ploha ali nevihta. Postopno bo topleje.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 22. julija 2024 urejen izmenično enosmerni promet s pomično zaporo zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na državni cesti na odseku Hrastnik – most čez Savo v Hrastniku velja do 22. oktobra popolna zapora zaradi obnove cestišča. Promet poteka ob gradbišču po deviaciji.

Na lokalni cesti Podkraj-Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Na lokalni cesti Ločica-Trojane je pri Jelševici do 22. julija promet urejen izmenično enosmerno zaradi sanacije vozišča.


Preskrba z vodo

Danes ni predvidenih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8.30 do 10.30 ure iz TP Belovo, od 11 do 13 ure iz TP Brezno (nadzorništvo Hrastnik), od 8. do 10. ure iz TP Suhi potok, kamnolom Lipovca (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8.30 do 10.30 ure iz TP Blate, od 8.30 do 12.30 ure iz TP Blate, Novi Dol 2, od 11. do 13. ure iz TP Novi Dol 2, od 11. do 13. ure iz TP Blate (nadzorništvo Hrastnik), od 8. do 14. ure iz TP Škofja Riža (nadzorništvo Trbovlje), od 8. do 12. ure iz TP Konjšica, Ravne pri Konjšici, Konjšica 2, Vodenk, Pograc, Sivec, Gršica, Vrtače, Kraj (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki


Zasavski muzej Trbovlje

Brez proletarcev Trbovelj ni – razstava

V Zasavskem muzeju Trbovlje bodo danes ob 18. uri odprli občasno razstavo Brez proletarcev Trbovelj ni ob stoletnici spopada delavcev z Orjuno. Avtor razstave je kustos ZMT Žiga Blaj. »Ste se kdaj vprašali, zakaj Občina Trbovlje praznuje svoj občinski praznik 1. junija? Prvega junija leta 1924 je v Trbovljah potekal spopad med delavci in člani Organizacije jugoslovanskih nacionalistov (Orjune). V spomin na ta dogodek Občina Trbovlje od leta 1953 praznuje svoj občinski praznik. Občasna razstava predstavlja prelomne dogodke, ki so se odvijali leta 1924, in njihove posledice, ki so za vselej zaznamovale zgodovino Trbovelj,« so zapisali v vabilu v ZMT. Razstava bo odprta do 6. junija 2025.

Foto: Odkritje spomenika ob 50-letnici spopada delavcev z Orjuno pred muzejem 1. 6. 1974. Arhiv ZMT.


Aspira

Delavnice

Aspira pripravlja za občane Trbovelj delavnice za pripravo predlogov za participativni proračun. Za vsa dodatna pojasnila smo dosegljivi. Občina Trbovlje je v lanskem letu prvič izvedla proces participativnega proračuna, ki ga bo letos ponovila. Za pripravo kakovostnih predlogov s strani občanov v sodelovanju z Aspiro pripravljajo sklop delavnic za občane oz. zainteresirano javnost. Delavnice za pripravo predlogov za participativni proračun 2024 so del projekta Odločamo skupaj – aktivna participacija in transparentnost v participativnem proračunu.

Vse delavnice se začnejo ob 18. uri in bodo trajale do 20. ure z vmesnim odmorom. Razpored delavnic: danes v Klubu ZMŠT Trbovlje, jutri PGD Čeče, 6. 6. KS Franc Salamon – Gabrsko, 7. 6. prostori KS Klek, 10. 6. prostori KS Dobovec.


Tenis Slovenija

Zasavje Open 2024

V tem tednu od 3. do 9. junija na hrastniških in trboveljskih teniških igriščih poteka mednarodni turnir serije WTT Zasavje Open, ki se ga udeležjejo številni vrhunski teniški igralci, med drugimi tudi slovenski reprezentanti Bor Artnak, Matic Križnik in Jan Kupčič. Poleg njih je povabilo organizatorja za nastop na glavnem turnirju dobil tudi član Tenis kluba Hrastnik Žiga Šeško, mladi slovenski teniški up. Slovenska reprezentanca se bo prav po tem turnirju zbrala v Ljubljani na pripravah za dvoboje v Davisovem pokalu. Slovenija bo nastopila v Ulcinju in se poskušala vrniti v drugo svetovno skupino. Turnir Zasavje Open bo tako zanje prav gotovo dober test.


GŠ Hrastnik

Zaključni koncert

Glasbena šola Hrastnik pripravlja nocoj ob 19. uri v Delavskem domu Hrastnik zaključni koncert in podelitev priznanj zlati ključ. Koncert je brezplačen, zagotoviti pa si morate vstopnice (učitelji ali tajništvo šole).

 

 

 
ZLU

Tedni vseživljenjskega učenja

V okviru TVU, ki jih koordinira ZLU Zasavje, se danes nadaljujejo nekatere zanimive dejavnosti.


ZLU

Razstava: Praznik učenja

V prostorih ZLU v Zagorju je na ogled razstava Praznik učenja. »Predstavljamo prenovljeno potujočo razstavo TVU Praznik učenja, ki smo jo v letu 2020 pripravili ob 25-letnici TVU. Z razstavo, ki je bila zasnovana že ob 15-obletnici, želimo predstaviti novejše informacije in ključne dosežke projekta TVU, kazalnike uspešnosti vseh 25 let izvajanja festivala učenja v Sloveniji, s fotografijami pa pokazati pestrost dogajanja TVU po Sloveniji,« so zapisali ustvarjalci razstave, ki ob odprta do 6. junija od 7. do 16. ure.


ZLU

Kulinarična delavnica

Zasavska ljudska univerzna pripravlja danes od 9. do 11. ure v svojih prostorih v Zagorju kulinarično delavnico. »Na kulinarični delavnici bomo skupaj z udeleženci ustvarjali jedi z uporabo sezonskih sestavin. Namen delavnice je predvsem druženje ob hrani in spoznavanje drug drugega,« so zapisali v vabilu.


Torkov špil

DPM Zagorje pripravlja danes od 12. do 15. ure na sedežu društva Torkov špil. To je aktivnost društva, kjer se skupaj z osnovnošolci igrajo, delajo domače naloge, ustvarjajo in včasih kaj dobrega spečejo. Je prostor, kjer otroci gradijo medsebojne odnose skozi igro in neformalno učenje.


ZD Zagorje

Povišan krvni tlak – zdravstveno vzgojna delavnica

Zdravstveni dom Zagorje pripravlja danes ob 11. uri delavnico o povišanem krvnem tlaku. Pridobili boste vse pomembne informacije o tem “tihem ubijalcu”. Spoznali boste zakaj si meriti krvni tlak in kako je to pravilno.


Javna agencija RS za varnost prometa

Projekt Sožitje v Hrastniku

»Z namenom, da bi se starejši vozniki in voznice na naših cestah čim dlje počutili varne in da bi čim dlje ostali mobilni, smo na Javni agenciji Republike Slovenije za varnost prometa v sodelovanju z Generalno policijsko upravo, Darsom, Zvezo društev upokojencev Slovenije, Rdečim križem Slovenije in drugimi, pripravili projekt Sožitje za večjo varnost v cestnem prometu, s katerim izvajamo celovite preventivne dogodke oz. usposabljanja za seniorje in upokojence po celi Sloveniji,« so zapisali organizatorji.

Lokacija dogodka je Občina Hrastnik danes od 9.30 do 12. ure.


ZLU

Učimo se z naravo

»Na delavnici Učenje z naravo bomo raziskovali povezavo med naravo in našimi možgani ter kako lahko obisk narave podpre naše učenje in počutje. Skozi interaktivne aktivnosti in refleksijo bomo raziskali vpliv naravnega okolja na naše počutje, kognitivne procese in ustvarjalnost ter se naučili uporabljati naravo kot vir sprostitve in dobrega počutja,« vabijo organizatorji na delavnico danes ob 9. uri v prostorih ZLU v Trbovljah.


Zavod Znanje za življenje – Pandurang

Kako čustva vplivajo na telo, bolezni in zdravje

ZLU bo danes ob 17. uri pripravila spletno delavnico Kako čustva vplivajo na telo, bolezni in zdravje. Spoznali boste, kako čustva vplivajo na bolezni srca, kože, ščitnice, pljuč, jeter …, avtoimune bolezni, alergije, intolerance, osteoporoza, revma, rak, ušesa, oči, ženske bolezni …, odnos med staršema in njegov vpliv na zdravje otroka …, idealna dnevna rutina in sprostitvene tehnike …, kaj vse vpliva na naše delovanje? …, umetnost transformacije vseh t.i. “negativnih” čustev …, nauči se prepoznati sporočila svojega telesa …, v čem je skrivnost optimalnega celostnega zdravja? …
ZD Trbovlje

Dan nosečk in mladih mamic

Center za krepitev zdravja ZD Trbovlje vabi danes med 9. in 12. uro v avlo Zdravstvenega doma Trbovlje na stojnico. »Lahko boste izvedele več o našem programu Priprava na porod in starševstvo ter varna vadba v nosečnosti, si izmerile krvni tlak in krvni sladkor ter si nabrale različna promocijska darila, namenjena vam in vašem otroku. Pridite z vrečko ker boste gotovo odšle polnih rok,« sporočajo organizatorji.

 


MC ZoS

Individualni pogovor s psihoterapevtko

Duševno zdravje je pomembno v vsakdanjem življenju posameznika. Vse nejasnosti, dileme, vprašanja, za katere nimate odgovora, zakaj se dogaja to meni, lahko v varnem in zaupnem okolju prediskutirate s psihoterapevtko Heleno Ditar vsak prvi torek v mesecu v prostorih Mladinskega centra Zagorje ob Savi od 15. do 17. ure. Pogovori potekajo individualno.


MC ZoS

RekreAktivna košarka

MC ZoS vsak torek od začetka oktobra do konca maja med 20.30 in 21.30 v telovadnici OŠ Toneta Okrogarja organizira uro košarke. V MC ZoS že vrsto let nudijo prostor za rekreativne športe vsem mladim, pa tudi mladim po srcu in tudi letošnje leto ni izjema. Udeležba je brezplačna!


ZMŠT

Open klub

Ob torkih in petkih med 14. in 18. uro je v Mladinskem centru Trbovlje še posebej živahno, saj mladi dobijo priložnost, da v družbi vrstnikov preživijo popoldne na drugačen način v aktivnostih Open kluba.  Osnovni namen je mladostnikom ponuditi kvalitetno druženje in preživljanje prostega časa, učno pomoč, sodelovanje na delavnicah, katerih namen je tako ustvarjanje, druženje, kakor tudi neformalno učenje na podlagi pozitivnih izkušenj ob sodelovanju z vrstniki in mentorji. Tokrat bo govor o mladih in aktivnem državljanstvu.


ZMŠT

Košarka

Zavod za mladino in šport Trbovlje vsak torek ob 20. uri organizira brezplačno rekreacijo v dvorani Polaj. Začnejo s košarko. V primeru dobrega odziva in želje po drugih športih imajo še nekaj terminov. V kolikor bo interes za nogomet/odbojko ali kaj drugega, sporočite in bodo organizirali. Vabljeni vsi mladi in mladi po srcu.


Galerija Medija Zagorje

Batičerija

V galeriji Medija v Zagorju je odprta razstava Batičerija. Projekt je nastal v sodelovanju z Naravoslovnotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani, s Pionirskim domom – Centrom za kulturo mladih in s podporo Mednarodnega grafičnega likovnega centra v Ljubljani. Projekt Batičerija 3 so v letih 2022, 2023 in 2024 razvijali študentke in študenti Oddelka za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje ter udeleženke tečaja kiparstva, ki je potekal v Pionirskem domu – Centru za kulturo mladih pod mentorstvom Borisa Beje ter v sodelovanju z Jonom Brcetom in Ano Mendizza. Umetniško svetovanje je prispevala Yasmin Martin Vodopivec. Razstava bo odprta do 20. junija. Galerija je odprta ob ponedeljkih in četrtkih od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure.


Delavski dom Zagorje

Ars vizija

V avli Kulturnega centra Delavski dom Zagorje je na ogled slikarska razstava Ars vizije. Razstava bo na ogled 10. junija 2024.


KS Kisovec

Razstava

V KS Kisovec Loke je od danes naprej na stopnišču pošte v Kisovcu na ogled razstava Družbene dejavnosti v KS Kisovec Loke. Razstavljajo člani sekcije FOTKI Kulturnega društva Kisovec.


Kulturni dom Mlinše

Magična narava

V Kulturnem domu Mlinše je na ogled razstava Magična narava, ki je plod izbora mednarodnega natečaja naravoslovne fotografije v sodelovanju Nacionalnega inštituta za biologijo in Združenja naravoslovnih fotografov Slovenije. Obenem razstavlja 11-letna Tia Mihevc, ki vse, kar najde v naravi, uporabi za umetniško ustvarjanje svojih podob iz naravnih materialov. Razstava bo odprta 7. junija.


Foto klub Hrastnik

Fotografska razstava

V sejni sobi Podjetniškega inkubatorje Hrastnik na Cesti 1. maja 83 je na ogled razstava 18 fotografij. Razstavljajo člani in članica Foto klub Hrastnik Armand Meterc, Gregor Slemenšek, Hana Biderman, Matej Predikaka, Milan Tarlać in Miloš Hudarin. Dela so na ogled vsak delavnik med 9. in 14. uro do konca avgusta 2024.


Foto klub Hrastnik

Razstava v ZD Hrastnik

Do 10. junija 2024 si lahko ob delavnikih v Zdravstvenem domu Hrastnik ogledate razstavo 25 fotografij članic in članov Foto kluba Hrastnik, ki so jo pripravili ob 90-letnici kluba. Razstavljajo: Ciril Bec, Hana Biderman, jernej Biderman, Tomaž Guna, Miloš Hudarin, Matjaž Kirn, Armand Meterc, Maja Rozman, Gregor Slemenšek, Vid Stopa, Simon Tanšek, Milan Tarlač, Andrej Zdovc, Jure Zupanek in Vinko Žagar.


Foto klub Hrastnik

V vitrini pri hrastniški pošti je na ogled foto reportaža z naslovom Koncert MoPZ Svoboda Hrastnik. Avtor fotografij je Simon Tanšek.


Zasavske knjižnice

Ob torkih je Knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 16. do 19. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je odprta od 7. do 15. ure, enota Kisovec in enota Izlake pa od 11.30 do 18. ure.

ŽV Knjižnici Toneta Seliškarja Trbovlje je v juniju na ogled razstava literarnih in književnih del lokalnih avtorjev – od socialnega realizma do zvezd prihodnosti.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

V ZMT je odprta razstava Postrežba točna – cene solidne. Trgovina v Trbovljah nekoč in danes. Avtorja razstave sta Žiga Blaj in Nevenka Hacin. Občasna razstava predstavlja trgovino v Trbovljah v vsej zgodovini. Razstava bo odprta do 6. maja 2024.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Anton Vratanar Antonesko

Na današnji dan leta 1993 je v Beogradu umrl narodni heroj Anton Vratanar Antonesko, ki je bil eden najbolj prepoznavnih partizanskih vodij v Revirjih in na Štajerskem. Anton Vratanar se je rodil 2. novembra 1919 na Vrhovem pri Radečah. Očeta je izgubil v rudniški nesreči leta 1922. V Trbovljah je obiskoval osnovno šolo, se izučil mesarske obrti in bil do 1940 priložnostno zaposlen. Med drugo svetovno vojno pa je vodil partizanske enote na Štajerskem. Za neustrašnost med partizanskim bojevanjem so ga odlikovali z priznanjem narodni heroj.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Mednarodni dan nedolžnih otrok, žrtev nasilja

Zgrožena zaradi ogromnega števila nedolžnih palestinskih in libanonskih otrok, žrtev izraelskega nasilja, se je 19. avgusta 1982 Generalna skupščina na nujnem zasedanju na temo Palestine odločila 4. junij razglasiti kot mednarodni dan nedolžnih otrok žrtev nasilja. Več kot 40 let zatem bi lahko razglasili nov podoben dan, kajne?


Dan slovenskega krvodajalstva

Četrtega junija obeležujemo dan slovenskega krvodajalstva. Leta 1945 so na današnji dan namreč odvzeli in konzervirali prvih 19 stekleničk krvi. Danes se tako lahko zahvalite vsem, ki darujejo svojo dragoceno kri. Osnovni namen dneva je spodbujanje solidarnosti, strpnosti in medsebojnega spoštovanja, zaradi katerih imamo po slovenskih bolnišnicah tudi vsak dan dovolj krvi.


Dan, ko objamete svojo mačko

Danes si le privoščite in pocrkljajte svojo mačko. Objemite jo, čeprav vas morda ne bo objela nazaj. Lahko tudi posvojite novo muco. In, pozor: ljubkovanje živali zmanjšuje stres.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Isti avtor