sobota, 15 junija, 2024

Iz te kategorije

Slovenska bakla v Zasavju

V četrtek, 30. 5. 2024, je na grajskem dvorišču gradu Brežice pred prihodom slovenske bakle v Posavje in Zasavje potekala skupna novinarska konferenca predstavnikov Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez, županov in drugih predstavnikov občin Zasavja in Posavja.

Olimpijske igre predstavljajo vrhunec športnih dosežkov – slavljenje človeških prizadevanj, odpornosti in odločnosti. Za Slovenijo udeležba na teh igrah ni le izkazovanje športne moči; je dokaz zavezanosti našega naroda k odličnosti, prijateljstvu in pošteni igri. Ko stojimo na pragu tega pomembnega mednarodnega dogodka se bo z velikim ponosom in pričakovanjem tudi v Posavju in Zasavju zvrstila vrsta dogodkov, katerih cilj je širjenje olimpijskega vzdušja, enotnosti in športnega duha tudi na domačem prizorišču.

Podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez Miran Kos  je predstavil vseslovenski projekt Slovenska bakla, katerega začetki segajo v leto 2021. ”Gre za promocijski motivacijski projekt z namenom vključevanja čim več mladih. Kasneje so se k projektu pridružili tudi bivši in aktualni olimpijci, športniki in vsi ostalih ljubitelji športa,” je dejal Kos.

Slovenska bakla bo po Zasavju in Posavju širila vrednote olimpizma med 11. in 14. junijem, ko bo obiskala vseh deset občin. ”Na dogodkih pričakujemo udeležbo aktivnih športnikov, nekdanjih športnikov in vseh ostalih, ki čutijo s športom in se veselijo olimpijskih iger z željo, da to energijo prenesejo našim olimpijcem, ki bodo nastopili v Parizu. Iz Zasavja in Posavja bo na letošnjih olimpijskih igrah rekordna udeležba olimpijcev,« je na novinarski konferenci poudaril vodja regijske pisarne OKS-ZŠZ Ivan Gerjevič.

Že potrjeni udeleženci iz Zasavja so kolesar Primož Roglič iz Kisovca, kajakaš Peter Kauzer in namiznoteniški igralec Darko Jorgić iz Hrastnika. Med kandidati je tudi član rokometne reprezentance Tilen Strmljan z Mlinš. Malo zasavskega pridiha pa imajo še nekateri udeleženci OI v Parizu. Atlet, tekač na 800 metrov, Jan Vukovič je sin trboveljskih staršev, pomembni članici rokometne reprezentance Nataša Ljepoja in Tjaša Stanko sta največji »push up« v svoji karieri beležile v Zagorju. Tu je seveda še zasavski zet Luka Dončič, ki bo po finalu lige NBA igral še zahtevne kvalifikacije za nastop na OI v Parizu. V olimpijski delegaciji bodo tudi športni strokovnjaki, trenerji in drugi iz Zasavja.

V olimpijski bakli se je ogenj prižgal 16. aprila, medtem ko je naslednji dan, 17. aprila 2024, na 72 dnevno pot krenila slovenska bakla v Lendavi in se počasi približuje tudi Zasavju ter Posavju.

Na tiskovni konferenci so poleg županov vseh šestih posavskih občin sodelovali še direktor občinske uprave občine Zagorje ob Savi Borivoj Grden, direktorica Zavoda za mladino in šport Trbovlje Valentina Moljk.

Slovenska bakla bo po Zasavju in Posavju širila vrednote olimpizma med 11. in 14. junijem, ko bo obiskala vseh deset občin. V olimpijski bakli se je ogenj prižgal 16. aprila, medtem ko je naslednji dan, 17. aprila 2024, na 72-dnevno pot krenila slovenska bakla v Lendavi in se počasi približuje tudi Zasavju ter Posavju. V Zasavju bodo baklo pozdravili 11. in 12. junija.

Zagorje

V Zagorje ob Savi bo slovenska bakla prispela 11. junija. Z železniške postaje Zagorje bo ob 11. uri krenila proti mestni ploščadi, kamor jo bodo pripeljali kolesarji Kolesarskega kluba Zagorska dolina. Na ploščadi jo bodo prevzeli tekači ŠD Izlake, ki bodo baklo prenesli v Športni park Proletarec.

Baklo bodo na nadaljnjo pot s plesnim programom pospremili otroci iz enote Smrkci zagorskega vrtca, ki bodo za to priložnost izdelali tudi maketo Eifflovega stolpa z olimpijskimi krogi, ter otroci iz enote Ciciban PŠ Kisovec. Učenci OŠ Ivana Skvarče pa bodo na prireditvi odigrali revijalno košarkarsko tekmo. Po slovesnosti bo olimpijska bakla nadaljevala svojo pot v občino Trbovlje.

Trbovlje

Slovenska bakla bo v občino Trbovlje iz Zagorja ob Savi prispela 11. junija ob 13. uri. Celoten dogodek se bo odvijal v Športnem parku Rudar. Nosilci bakle bodo tekli kroge na atletski stezi. Ob 13. uri bo dogodek z nagovorom slavnostno odprl predstavnik občine Trbovlje. Prvi krog bodo odtekli predstavniki Občine Trbovlje. Kasneje sledi podaja bakle vsem drugim nosilcem.  Na dogodku bodo sodelovala lokalna športna društva, šole, varstveno delovni center Zasavje, gasilci PGD Trbovlje in Turistično društvo Trbovlje, ki bo imelo postavljeno stojnico z domačimi dobrotami in turistično ponudbo Trbovelj. Slovenka bakla bo potem nadaljevala pot v sosednjo občino Hrastnik.

Hrastnik

V Hrastniku bodo Slovensko baklo pozdravili 12. junija. Ob 9. uri bo bakla prispela na Dol pri Hrastniku, kjer jo bodo skupaj z županom Markom Funklom prevzeli člani Rokometnega kluba Dol TKI Hrastnik ter jo nato predali članom Kolesarskemu društvu Hrastnik, ti jo bodo podali naprej članom Nogometnega kluba Hrastnik, ki bodo v družbi ultra tekača Marka Kavzarja baklo ponesli do tržnice, kjer jo bodo predali članom Košarkarskega kluba Hrastnik. Ti bodo v družbi triatlonca Denisa Šketaka baklo ponesli do Delavskega doma, kjer jo bodo sprejeli člani Namiznoteniškega kluba Hrastnik in jo v družbi Darka Jorgića predali Petru Kauzerju, ki jo bo v družbi mladih kajakašev KK TKI Hrastnik ponesel do stadiona na Logu.

Vrhunec dogodka bo prav gotovo sodelovanje dveh hrastniških olimpijskih junakov, srebrnega Petra Kavzerja iz OI v Riu in Darka Jorgića, pa legendarnega 79-letnega častnega občana Edvarda Vecka, ki je bil v svojih časih izjemen igralec namiznega tenisa.

Savus

Foto: Občina Brežice


 

Isti avtor