ponedeljek, 20 maja, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Danes se v Zasavju obeta mirna nedelja. V Trbovljah si lahko ogledate dve filmski predstavi: Široko in Kraljestvo vetrov in Pošast. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Nedelja, 14. april 2024


Vreme

Danes bo sončno z nekaj koprenaste oblačnosti. Popoldne bo zapihal jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 28 do 31 °C.

Jutri bo precej jasno z občasno koprenasto oblačnostjo. Pihal bo okrepljen jugozahodni veter. Popoldne se bo v severozahodnih krajih oblačnost povečala. Najnižje jutranje temperature bodo od 8 do 14, najvišje dnevne od 21 do 26 °C.

V torek zjutraj bo v severnih krajih začelo deževati. Čez dan se bodo padavine postopno širile proti jugu in popoldne zajele vso Slovenijo. Hladilo se bo, zapihal bo severovzhodni veter. Meja sneženja se bo popoldne spustila do nadmorske višine okoli 700 m, zvečer in v noči na sredo pa ponekod v osrednji Sloveniji še niže. V sredo bo pretežno oblačno in dokaj hladno, nastalo bo nekaj krajevnih ploh.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 31. maja 2024 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na lokalni cesti Litija-Sava-Mošenik, most čez Savo, je popolna zapora prometa.

Na državni cesti Latkova vas-Trbovlje je v Trbovljah do 5. aprila promet urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na državni cesti je na odseku Hrastnik – most čez Savo v Hrastniku urejen do 22. oktobra izmenično enosmerni promet zaradi obnove cestišča.

Na lokalni cesti Podkraj-Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Zaradi izgradnje opornega zidu ob objektu Dobovec 33 velja popolna zapora odseka lokalne ceste Dobovec-Trotovnik-Pavlinc-Frajevka  do vključno 17. aprila. Obvoz je urejen.


Zaprta parkirišča pred DDT

Zaradi dogodka Dewesoft merilna konferenca bodo danes od 18. ure in jutri do vključno 21. ure popolnoma zaprta parkirišča v neposredni okolici Delavskega doma Trbovlje.


Zaprto parkirišče pri Lidlu

Zaradi istega dogodka bodo zaprli makadamsko parkirišče pri Lidlu. Dewesoft prosi vse, ki tam parkirajo, da svoja vozila umaknejo iz parkirišča, tako da bo parkirišče na razpolago v ponedeljek, 15. aprila, od 17. ure naprej.


Preskrba z vodo

Danes ni predvidenih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes ni napovedanih prekinitev dobave električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 9. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Kisovec šaht, izvod Športni dom, od 9. do 10. ure iz TP Razlake, izvod Drolc, od 10. do 12. ure iz TP Kostrevnica, izvod Pod lesom (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki


Delavski dom Zagorje

Razstava Vinko Prislan

V avli Kulturnega centra Delavski dom Zagorje bodo danes ob 18. uri odprli slikarsko razstavo slikarja Vinka Prislana. Razstava bo odprta do 15. maja 2024.


Tehno park Celje

Festival robotike in umetne inteligence

V Tehno parku v Celju poteka  Festival robotike in umetne inteligence, ki združuje gospodarstvo, znanost, umetnost in izobraževanje. Festival bo potekal do 24. aprila, imel pa bo tudi precejšen zasavski pridih, na njem kot partner sodeluje tudi Delavski dom Trbovlje. Med glavnimi organizatorji je dr. Maša Jazbec, na njem poleg drugih gostov sodelujejo tudi Barbara Jazbec, Trbovlje novomedijsko mesto in En–Knap.


Galerija Vžigalica Ljubljana

Razstava Tubolje

V ljubljanski galeriji Vžigalica je na ogled razstava Tubolje Zakaj? »Ko potniki na železniški postaji v Trbovljah hitijo z vlaka, morda kdo pomisli, ali bi napis na tabli lahko bil tudi Tubolje. Je tu bolje ali je tu ból? Morda oboje?,« so zapisali v predstavitvi razstave v galeriji. V razstavnem ciklu, s katerim se trudijo presegati delitve na »centralno« in »periferno«, v galeriji tokrat razkrivajo umetniški potencial in kulturne vplive zasavskih revirjev skozi dela Borisa Beje, Đejmi Hadrović, Maše Jazbec, Matica Kosa, Milana Razborška in Ulle Žibert. Razstava je odprta do 12. maja 2024.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Nuše Smolič: Kromatske dimenzije

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je na ogled razstava Nuše Smolič Kromatske dimenzije. Razstava predstavlja osmo poglavje v nizu samostojnih razstav, ki jih slikarka izvaja kot del svojega projekta zadnjega leta. Gledalca postavlja v vlogo raziskovalca, ki se podaja v labirint barvnih izkušenj in globin. Gre za potovanje skozi diverzne kromatske svetove, kjer se srečujejo različni filozofski koncepti o barvi kot simbolu, kot viru čustev in kot orodju za konstrukcijo prostora in časa. Nuša Smolič umetniško deluje na domačih in mednarodnih tleh, po izobrazbi je akademska slikarka in modna oblikovalka, večna raziskovalka in snovalka kreativnih idej, zagovornica in iskalka lepot življenja, večna povezovalka enako mislečih ljudi. Razstava bo na ogled do 6. maja. Ogledate si jo lahko ob četrtkih od 17. do 18. ure ter ob petkih, sobotah in nedeljah od 16. do 19. ure. V soboto, 20. aprila, bo galerija zaprta.


Foto klub Hrastnik

V vitrini pri hrastniški pošti je na ogled reportaža z naslovom Hrastniška športna društva. Avtor fotografij je Simon Tanšek.


Zasavski muzej Trbovlje

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Gregorja Jermana z naslovom ”Duost mamo oblub” – Zadnja stavka delavcev Rudnika Trbovlje-Hrastnik.


Delavski dom Trbovlje – kino

Široko in Kraljestvo vetrov

ob 17. uri

Sinhronizirana, animirana pustolovščina, izvirni naslov Sirocco et le royaume des courants d’air (Belgija, Francija, 2023), igrajo Primož Pirnat (Široko), Maja Kunšič (Karmen), Lara Wolf (Julija), Vesna Pernarčič (Selma), Iztok Lužar (lesena igračka), Borut Veselko (župan), Gašper Jarni (županov sin), Niko Novak (matičar), Maša Derganc (mama)…

Animirana uspešnica, ki gradi mostove med poezijo in filmi studia Ghibli z očarljivmi vizualijami, ki spominjajo na Beatlesovo Rumeno podmornico. Epska sanjska pustolovščina bo celotno družino odpeljala na nepozabno potovanje.

Nežka, soseda štiriletne Julije in osemletne Karmen, piše otroške knjige, ki se dogajajo v domišljijskem svetu Kraljestva vetrov. Sestrici odkrijeta prehod, ki ju iz resničnosti pripelje v to skrivnostno vesolje. Tam se spremenita v mački in prebivalci kraljestva ju nasilno ločijo. Pokazati bosta morali veliko poguma in drznosti, da se spet združita. S pomočjo pevke Selme lahko navežeta stik s Širokom, gospodarjem vetrov in viharjev, ki pozna njuno pot nazaj domov. Toda o njem krožijo najstrašnejše zgodbe …


Pošast

ob 19. uri

Japonska drama, triler, izvirni naslov Kaibutsu (2023), režija Hirokazu Koreeda, scenarij Yuji Sakamoto, igrajo Saori Mugino, Michitoshi Hori, Minato Mugino, Yori Hoshikawa, Makiko Fushimi

Ko mati ugotovi, da je za sinovo zaskrbljujoče vedenje odgovoren učitelj, odvihra v šolo in zahteva pojasnilo. A šele ko se zgodba odigra iz vseh treh perspektiv – matere, učitelja in otroka, se pred nami postopoma izriše resnica.

Nagrade: Cannes (nagrada za najboljši scenarij, queerovska palma); Chicago (zlati q-hugo); Stockholm (nagrada FIPRESCI za najboljši film); Vancouver (nagrada občinstva); Karlovi Vari; Toronto; San Sebastián; London; Busan; Solun; Viennale; Liffe


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Dan pogleda v nebo

Na koledarju nenavadnih dni pa je danes zabeležen dan pogleda v nebo. Pojdite ven in poglejte v nebo, občudujte njegove barve, uživajte v njegovi lepoti. Ne bo oblačno, obljubimo. Pa čeprav je morda vremenska napoved drugačna.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Isti avtor