sobota, 13 aprila, 2024

Iz te kategorije

Glog

Glog je grm ali manjše drevo s trni. Rod Crategus obsega več vrst. Drogo predstavljajo posušene vejice s cvetovi enovratnega gloga, navadnega gloga, njunih križancev ali redkeje tudi drugih vrst rodu Crategus.

Listi navadnega gloga so jajčasti s plitvimi zarezami med deli listne ploskve. Robovi listov so drobno žagasti. Cvetovi so veliki 8 – 15 mm in imajo dva ali tri vratove pestiča. Plodovi so temnordeči okrogle ali jajčaste oblike veliki 6 – 10 mm in imajo dve do tri koščice.

Listi enovratnega gloga so ovalni do romboidni in imajo globje zareze v listno ploskev, robovi pa so nazobčani le na koncu. Cvetovi imajo en vrat pestiča, plodovi pa eno koščico.

Glog je značilen predstavnik zdravilnih rastlin, katerih zdravilni učinek se pojavi šele po dolgotrajnem jemanju (vsaj 4 – 8 tednov). Pomembno je, da so odmerki v okviru priporočenih.

Glog deluje kardiotonično (krepi delovanje srca), vazodilatatorno na koronarne arterije (širi žile, kar izboljša prekrvavitev srčne mišice) in hipotenzivno (znižuje krvni tlak). Izboljša krčljivost popuščajoče srčne mišice in umiri ter uredi njen ritem.

Glogovih pripravkov ne smemo uporabljati sočasno z zdravili za zdravljenje drugih srčno-žilnih bolezni, povišanega krvnega tlaka (hipertenzije) in prenizkega krvnega tlaka (hipotenzije). Taki bolniki so najbolj občutljivi na učinke gloga, zato mora zdravljenje potekati pod zdravniškim nadzorom.
Med zdravljenjem z digoksinom tudi ne jemljemo glogovih pripravkov.

V kolikor imate težave s srcem, se pred samozdravljenjem vedno posvetujte z zdravnikom. Z zdravnikom se vedno posvetujete, če težave ne minejo, ob zatekanju nog, težavah z dihanjem ali bolečinami v predelu srca, ki se širijo v ramo, roko, zatilje in/ali trebuh.

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm., spec.

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor