torek, 23 aprila, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Danes je praznik, dela prost dan: velikonočni ponedeljek. Dan za obiske sorodnikov. Danes je tudi prvi april, čas, da koga naplahtate, če ste takšne volje. Na današnji dan leta 1900 se je v Ljubljani rodil pisatelj Tone Seliškar, ki je pomemben del življenja preživel v Trbovljah. Na današnji dan leta 1985 je v Mariboru umrl Adolf Drolc, Zagorjan, ki je pustil velik pečat na področju organiziranega zdravstva v Sloveniji.

Sicer pa bo današnji dan v Zasavju precej miren. Razen v Kotredežu, kjer bodo pripravili Velikonočni Kotredež trail. Ker je praznični dan, rednih ponedeljkovih dejavnosti ni. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Ponedeljek, 1. april 2024


Vreme

Danes bo na vzhodu sprva še delno jasno, drugod bo pretežno oblačno. Padavine se bodo sredi dneva na zahodu okrepile in se popoldne širile proti vzhodu. Temperature bodo sredi dneva še od 10 do 20, na vzhodu do 25 °C, popoldne pa se bo od zahoda ohladilo. Ponoči bo še nekaj padavin, ki pa bodo zjutraj in dopoldne ponehale.

Jutri bo sprva delno jasno, več oblačnosti bo proti vzhodu. Čez dan bo spremenljivo oblačno. Popoldne bodo nastajale krajevne plohe in posamezne nevihte. Jutranje temperature bodo od 6 do 10, najvišje dnevne od 13 do 17 °C. V sredo bo zmerno do pretežno oblačno. Predvsem v hribovitih krajih na zahodu bo občasno rahlo deževalo. V četrtek bo povečini sončno.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 31. maja 2024 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na lokalni cesti Litija-Sava-Mošenik, most čez Savo, je popolna zapora prometa.

Na državni cesti Latkova vas-Trbovlje je v Trbovljah do 5. aprila promet urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na državni cesti je na odseku Hrastnik – most čez Savo v Hrastniku urejen do 22. oktobra izmenično enosmerni promet zaradi obnove cestišča.

Na lokalni cesti Podkraj-Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Zaradi betoniranja mostu je cesta Podgrad-Ravne (Valvazorjeva) na Izlakah pri mostu čez Medijo od danes do srede, 3. aprila, popolnoma zaprta. Zapora bo postavljena 24 ur dnevno. Obvoz poteka preko lokalnih cest iz smeri Vidrge in iz smeri Spodnjega Šemnika (smer Strahovlje).


Preskrba z vodo

Danes ni predvidenih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes ni napovedanih prekinitev dobave električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 10. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Brnica, od 10. do 12. ure iz TP Brnica 2 (nadzorništvo Hrastnik), od 8.30 do 14. ure pa iz TP Prevek, NNV Renko (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki

Velikonočni Kotredež trail

Športno društvo Kotredež danes pripravlja Velikonočni Kotredež trail. Start bo ob 9.30 uri v Evroparku pri vrtu tete Johance. Prijavnina je en pirh. Tek in pohod bo potekal v treh skupinah: tekaška (tek na 15 km), tek in hoja na 15 km ter tek in hoja na 5 km. Obvezna oprema je primerna obutev in oblačila ter dobra volja.


Foto klub Hrastnik

V vitrini pri hrastniški pošti je na ogled reportaža z naslovom Hrastniška športna društva. Avtor fotografij je Simon Tanšek.


Zasavski muzej Trbovlje

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Gregorja Jermana z naslovom ”Duost mamo oblub” – Zadnja stavka delavcev Rudnika Trbovlje-Hrastnik.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Tone Seliškar

Na današnji dan leta 1900 se je v Ljubljani rodil pisatelj Tone Seliškar. Pod vtisom rudarskega življenja, ki ga je spoznal kot učitelj v Trbovljah, je leta 1923 izdal prvo pesniško zbirko Trbovlje, posvečeno »vsem sajastim bratom in sestram, ki umirajo na našem s krvjo omadeževanem planetu«. V partizanih in po vojni je delal kot novinar in urednik, bil je med pobudniki ustanovitve Slovenske izseljenske matice in njen prvi predsednik. Priljubljen je postal predvsem kot mladinski pisatelj, čeprav je ves čas pisal tudi pesmi in prozo za odrasle ter prevajal. Za svoje delo je prejel Prešernovo in številne druge nagrade. Po njem so poimenovali trboveljsko knjižnico.


Adolf Drolc

Na današnji dan leta 1985 je v Mariboru umrl Adolf Drolc, Zagorjan, ki je pustil velik pečat na področju organiziranega zdravstva. Med drugo vojno je delal v saniteti, po njej je deset let vodil šolo vojaških bolničarjev v Mariboru. Bil je direktor Zdravstvenega zavoda Maribor, uvajal pomembne novosti, bil dejaven v zdravstveni politiki, Slovensko zdravniško društvo ga je razglasilo za častnega člana, bil je eden prvih prejemnikov stanovske Potrčeve nagrade.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Velika noč

Kristjani se na velikonočni ponedeljek, dan po prazniku velike noči, spominjajo Jezusovega prikazovanja njegovima učencema na poti v Emavs. V spomin na ta dogodek kristjani ta dan obiščejo svoje bližnje in se z njimi veselijo novice o Kristusovem vstajenju. Velikonočni ponedeljek je v Sloveniji dela prost dan.


Dan norcev

Danes v koledarju nimamo zapisanega nobenega svetovnega ali mednarodnega dneva. Je pa danes prvi april, dan norcev. Pazite, danes vas lahko kdo močno povleče za nos.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Isti avtor