sobota, 13 aprila, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Na današnji dan se je leta 1823 na Gradišču pri Zatični rodil duhovnik, napreden kmetovalec, izdajatelj časopisa Slovenec Jožef Jerič. Danes je tudi dan spanja v javnosti. Torej vas ne bodo preganjali paparaci v parlamentu, to bo tudi priročen izgovor, če bosta zaspali v šoli ali v službi.

Danes se v Hrastniku pričenja Kameratski kino abonma. V Zagorju lahko zdravo zaživite in poskrbite za osebnostni razvoj. Zasavje vam ponuja še običajne torkove dejavnosti. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sreda, 28. februar 2024


Vreme

danes dogajaDanes bo pretežno oblačno in večinoma suho, na zahodu bo dopoldne še možen rahel dež. Popoldne se bo oblačnost trgala. Najvišje dnevne temperature bodo od 12 do 18 °C.

Jutri bo večinoma oblačno, občasno se bodo pojavljale manjše padavine. V petek bo oblačno, dež bo spet pogostejši. V soboto bo spremenljivo oblačno, predvsem v zahodnih in osrednjih krajih se bodo pojavljale krajevne padavine. Zapihal bo jugozahodnik.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 31. maja 2024 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na lokalni cesti Litija – Sava – Mošenik, most čez Savo, je popolna zapora prometa.

Na državni cesti Latkova vas – Trbovlje je v Trbovljah do 5. aprila promet urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na državni cesti je na odseku Hrastnik – most čez Savo v Hrastniku urejen do 22. oktobra izmenično enosmerni promet zaradi obnove cestišča.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.


Preskrba z vodo

Danes ni predvidenih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 9. do 11. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Brnica, izvod Brnica (nadzorništvo Hrastnik). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Dogodki


Delavski dom Hrastnik

Kameratski kino abonma

V Hrastniku se bo danes pričel Kameratski kino abonma. Od februarja do junija gledalce ustvarjalci festivala Kamerat vsak mesec vabijo na posebno kameratsko projekcijo, kjer bomo skozi filmsko umetnost raziskovali, proslavljali in poglabljali razumevanje delavske zgodovine, kulture in bojev za delavske pravice. Začeli bodo z nadvse zabavno tovarniško satiro o sodobnih delovnih razmerjih. Danes ob 19. uri bo na sporedu španska komedija Dobri šef (El Buen Patrón), ki je dobila šest nagrad goya, med njimi za najboljšega igralca, režijo in film. V glavni vlogi blesti Javier Bardem.

https://www.facebook.com/kameratfestival/videos/902255038570365?locale=sl_SI


Zdravstveni center ZD Zagorje

Zdravo živim

Zdravstveni center Zdravstvenega doma Zagorje pripravlja danes ob 16. uri v sejni sobi Zdravstvenega doma Zagorje zdravstveno – vzgojno delavnico Zdravo živim.


ZLU

Za osebni razvoj

Dane pričenjajo v prostorih Zasavske ljudske univerze v Zagorju ob 16. uri z delavnico za osebni razvoj z naslovom Kako biti v redu v zasebnem in poslovnem življenju. Delavnica bo potekala vsako sredo.


Začetni tečaj španščine

Na ZLU nadaljujejo z začetnim 40-urnim tečajem španščine na ravni A1. Tečaj bo danes ob 17. uri v prostorih Delavskega doma Trbovlje. Tečaj bo vodila Katja Peršak.


ZLU

Digitalna orodja in umetna inteligenca

ZLU nadaljuje s 40-urnim brezplačnim programom o digitalnih orodjih in umetni inteligenci. Program je namenjen izobraževanju o sodobnih digitalnih orodjih in tehnologijah, s posebnim poudarkom na umetni inteligenci in njeni uporabi. Izvajalca bosta Dušan Malić in Matej Uduč.


ZLU

Sredina srečanja

Zasavska ljudska univerza pripravlja vsako sredo ob 17. uri Sredina srečanja v svojih prostorih na Cankarjevem trgu v Zagorju ob Savi. Srečanja vodi Danica Kurent. V tedenskih srečanjih se posvečajo določenim temam iz izbranih knjig (npr. za začetek Štirje dogovori Don Miguela Rui), se o njih pogovarjali in skušali modrosti prenesti v prakso. Ob osrednji temi udeleženci spoznavajo enostavne in učinkovite metode in tehnike, ki jih zlahka vključijo v vsakdan ter tako učinkovito poskrbijo za zdravje in dobro počutje ter se lažje soočajo z izzivi in jih uspešno rešujejo.


Delavski dom Trbovlje

MIKKEL: Made in Trbovlje

Ob prejetju nagrade Tončke Čeč se dr. Maša Jazbec v Trbovljah predstavlja s samostojno pregledno razstavo MIKKEL: Made in Trbovlje. Razstava bo na ogled do 9. marca od ponedeljka do petka med 17. in 19. ure ter ob sobotah med 9. in 12. uro. Maša Jazbec je ena izmed uveljavljenih intermedijskih umetnic v slovenskem in mednarodnem kulturnem prostoru, svoja dela je v preteklosti predstavila na številnih prestižnih festivalih, razstavah in konferencah. V lanskem letu je bila prejemnica nacionalnega priznanja za umetnost, priznanja Riharda Jakopiča.


Galerija Medija

Razstava Anka Krašna

V Galeriji Medija je odprta razstava Anke Krašna. Slikarka je diplomirala na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost leta 1976. Najprej je delala kot osnovnošolska učiteljica likovnega pouka, potem pa kot industrijska oblikovalka. Leta 1987 je začela poučevati na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru. Bila je redna profesorica za risarsko in slikarsko oblikovanje, leta 2023 se je upokojila. Poleg slikanja so njena strast potovanja, rada se udeležuje likovnih kolonij v Sloveniji in po svetu. Veliko razstavlja, za svoje delo je prejela številne nagrade. Razstava bo odprta do 5. marca.


Foto klub Hrastnik

Fotografska razstava

V sejni sobi Podjetniškega inkubatorja Hrastnik na Cesti 1. maja 83 je na ogled razstava 18 fotografij. Razstavljajo člani in članica Foto kluba Hrastnik Armand Meterc, Gregor Slemenšek, Hana Biderman, Matej Predikaka, Milan Tarlać in Miloš Hudarin. Dela so na ogled vsak delavnik med 9. in 14. uro do konca avgusta 2024.


Foto klub Hrastnik

Salzburg

Foto klub Hrastnik vabi na ogled razstave Salzburg. Fotografije so razstavljene v Zdravstvenem domu v Hrastniku. Avtorji Hana Biderman, Jernej Biderman, Primož Hafner, Simon Tanšek in Jure Zupanek razstavljajo 23 del, ki so nastala na izletu v Salzburgu in okolici. Fotografije so na ogled do 15. marca 2024.


KD Svoboda Kisovec

Razstava: Tilen Drame

V avli Kulturnega doma Svoboda Kisovec je na ogled razstava fotografa Tilna Drameta z naslovom Islandija, dežela ognja in ledu. Razstavo so pripravili v KD Svoboda Kisovec, sekcija FOT.ki.


Zasavske knjižnice

Ob sredah je Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta 9. do 19. ure, mladinski oddelek do 17. ure. Po 17. uri je čas namenjen pravljičnim uricam. Enota Dom Svobode je odprta od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju ob Savi je odprta od 10. do 19. ure.

V Knjižnici Toneta Seliškarja je na ogled razstava Ave Baloh, ki razstavlja svoje unikatne izdelke – oblačila, nakit in druge dodatke, narejene v tehniki irske čipke. Razstava bo na ogled do 8. marca.

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v februarju na ogled razstava likovnih del članov Relika Trbovlje.

V knjižnici v Kisovcu je februarja na ogled razstava fotografij starih obrti fotografa Aleša Pipana.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.

V ZMT je odprta razstava Postrežba točna – cene solidne. Trgovina v Trbovljah nekoč in danes. Avtorja razstave sta Žiga Blaj in Nevenka Hacin. Občasna razstava predstavlja trgovino v Trbovljah v vsej zgodovini. Razstava bo odprta do 6. maja 2024.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Jožef Jerič

Na današnji dan se je leta 1823 na Gradišču pri Zatični rodil duhovnik, napreden kmetovalec, čebelar, novinar, urednik, izdajatelj časopisa Slovenec in tvorec znamenitega gesla »Za vero, dom, cesarja!« Jožef Jerič. Dolenjec je najdlje služboval na Dobovcu pod Kumom (1859–1873) in tam pričel z umnim kmetovanjem. Umrl je 12. julija leta 1888 v Šentvidu v Podjuni na avstrijskem Koroškem, pokopan pa je v Ljubljani.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Dan spanja v javnosti

Glede na datum boste vsekakor potrebovali vsaj spalno vrečo. Če pa bi prazniku radi izkazali čast, ki si jo nedvomno zasluži, v parku organizirajte žurko v pižamah s piknikom. In ne pozabite na spalne vreče. Pa na radiator, hehe.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Isti avtor