Na predvečer kulturnega praznika bo v Zasavju več osrednjih prireditev in proslav. Oglejte si katero. Poleg tega bo koncert tudi v Glasbeni šoli Trbovlje, ZLU pa organizira več delavnic. Oglejte si  tudi odprte razstave. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sreda, 7. februar 2024


Vreme

danes dogaja Danes bo v zahodni, južni in osrednji Sloveniji oblačno, občasno bo lahko rosilo ali rahlo deževalo. Drugod bo še deloma jasno. Pihal bo jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo na severu od -3 do 0, najvišje dnevne od 7 do 12 °C.

V četrtek bo na severovzhodu deloma jasno, drugod zmerno do pretežno oblačno. Še bo pihal jugozahodnik. V petek se bo povsod pooblačilo, v zahodni polovici Slovenije bo občasno rahlo deževalo. Jugozahodni veter se bo še nekoliko okrepil.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 31. maja 2024 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na lokalni cesti Litija – Sava – Mošenik, most čez Savo, je popolna zapora prometa.

Na državni cesti Latkova vas – Trbovlje je v Trbovljah do 5. aprila promet urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na državni cesti je na odseku Hrastnik – most čez Savo v Hrastniku urejen do 22. oktobra izmenično enosmerni promet zaradi obnove cestišča.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.


Preskrba z vodo

Danes ni predvidenih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 16. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP  Tirna 1, (nadzorništvo Zagorje), V primeru slabega vremena  bodo dela prestavljena.

Jutri ni predvidenih izklopov električne energije.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Občina Trbovlje

Osrednja prireditev ob kulturnem prazniku

Ob slovenskem kulturnem prazniku bo osrednja slovesnost danes ob 18. uri v gledališki dvorani Delavskega doma Trbovlje. Podeljena bo nagrada Tončke Čeč za leto 2024, proslavi bo sledilo odprtje razstave letošnje nagrajenke, dr. Maše Jazbec, z naslovom MIKKEL: made in Trbovlje v Novi galeriji Delavskega doma Trbovlje.


Delavski dom Trbovlje

MIKKEL: Made in Trbovlje

Ob prejetju nagrade Tončke Čeč se bo dr. Maša Jazbec prvič v Trbovljah predstavila s samostojno pregledno razstavo MIKKEL: Made in Trbovlje. Razstava bo na ogled do 9. marca od ponedeljka do petka med 17. in 19. ure ter ob sobotah med 9. in 12. uro. Maša Jazbec je ena izmed uveljavljenih intermedijskih umetnic v slovenskem in mednarodnem kulturnem prostoru, svoja dela je v preteklosti predstavila na številnih prestižnih festivalih, razstavah in konferencah. V lanskem letu je bila prejemnica nacionalnega priznanja za umetnost, priznanja Riharda Jakopiča.


Delavski dom Zagorje

Slavnostna akademija

V veliki dvorana KCDD v Zagorju bo danes ob 19. uri slavnostna akademija ob kulturnem prazniku. Slavnostna govornica bo Tatjana Pregl Kobe, pesnica, umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka. Nagrajenca sta Eleonora Kramar in Gregor Bovhan. Nastopali bodo violinistka Anja Bukovec ob spremljavi jazz tria Jaka Pucihar (klavir), Gašper Bertoncelj (bobni) in Jošt Lampret (kontrabas).

 


Občina Hrastnik

Proslava ob kulturnem prazniku

Občina Hrastnik in Zveza kulturnih društev Hrastnik vabita na proslavo ob slovenskem kulturnem prazniku ob 18. uri v Delavski dom Hrastnik. Slavnostni govornik bo Simon Tanšek, kulturni program pa bodo izvedli: Vrtec Hrastnik, OŠNHR Hrastnik, Glasbena šola Hrastnik, Ženski pevski zbor KD Svoboda Dol, Rudarska godba Hrastnik in Steklarska godba Hrastnik.

 


Kulturno društvo Podkum

Proslava ob kulturnem prazniku

V šoli na Podkumu bo danes ob 18. uri proslava ob kulturnem prazniku. Literarni večer bo pripravila Lara Jankovič, ki bo predstavila pisateljico in prevajalko Valerijo Skrinjar Tvrz, ki je nekoč obiskovala tudi Podkum.

 


Glasbena šola Trbovlje

Večer slovenskih skladateljev

V dvorani Glasbene šole Trbovlje bodo danes ob 17. uri tudi mladi glasbeniki popestrili slovenski kulturni praznik. Kratek, a zanimiv nastop slovenskih avtorjev, na čelu z deli Albina Weingerla, ki je del svojega opusa ustvaril tudi na Glasbeni šoli Trbovlje, kjer je bil osem let ravnatelj šole.


ZLU

Razbijamo mite o bioresonanci

V prostorih ZLU v Zagorju bo danes ob 10. uri predavanje Razbijamo mite o bioresonanci. Predavala bo Antonina Rome. Ste vedeli, da je bioresonanca prisotna v Sloveniji že 30 let, v svetu pa 45 let? Seveda se je v tem času nabralo veliko izkušenj in zgodb, o katerih bo z vami spregovorila Antonina. Odgovorila bo na marsikatero dilemo in vprašanje, ki mogoče napačno kroži med nami.


ZLU

Svetovalna urica: Prijava na delo

ZLU vabi na svetovalno urico v prostore ZLU v Trbovlje, danes ob 16. uri. Intenzivna delavnica je namenjena vsem iskalcem zaposlitve, ne glede na to, ali ste trenutno zaposleni ali brezposelni.


ZLU

Začetni tečaj španščine

Na ZLU nadaljujejo z začetnim 40-urnim tečajem španščinena ravni A1. Tečaj bo danes ob 17 uri v prostorih Delavskega doma Trbovlje. Tečaj bo vodila Katja Peršak.

 


ZLU

Digitalna orodja in umetna inteligenca

Brezplačni 40-urni program o digitalnih orodjih in umetni inteligenci se pričenja na ZLU  ob 16. uri. Program je namenjen izobraževanju o sodobnih digitalnih orodjih in tehnologijah, s posebnim poudarkom na umetni inteligenci in njeni uporabi. Program zagotavlja praktično znanje o osnovnih Google aplikacijah in podpornih aplikacijah za urejanje besedil in prevajanje, kar je ključno za vsakdanje upravljanje z informacijami in komunikacijo. Prav tako se osredotoča na praktično uporabo velikih jezikovnih modelov, orodij za izdelavo slik in videoposnetkov ter aplikacij za pretvorbo besedila v govor. Izvajalca: bosta Dušan Malić in Matej Uduč.


ZLU

Sredina srečanja

Zasavska ljudska univerza pripravlja vsako sredo ob 17. uri Sredina srečanja v svojih prostorih na Cankarjevem trgu v Zagorju ob Savi. Srečanja vodi Danica Kurent. V tedenskih srečanjih se posvečajo določenim temam iz izbranih knjig (npr. za začetek Štirje dogovori Don Miguela Rui), se o njih pogovarjali in skušali modrosti prenesti v prakso. Ob osrednji temi udeleženci spoznavajo enostavne in učinkovite metode in tehnike, ki jih zlahka vključijo v vsakdan ter tako učinkovito poskrbijo za zdravje in dobro počutje ter se lažje soočajo z izzivi in jih uspešno rešujejo.


Hočijeva galerija Hrastnik

Naši Knapi

V Hočijevi galeriji je odprta razstava fotografij, katerih avtor je Branko Klančar.  Razstava je posvečena spominu na naše knape in njihovo 200-letno rudarjenje. Na ogled bo 34 fotografij iz hrastniških jam. Branko Klančar je mojster fotografije, ki je v zadnjih desetletjih fotografiral delo rudarjev v vseh zasavskih rudnikih. Tokrat je za razstavo izbral fotografije hrastniških rudarjev. Razstava bo na ogled do vključno 20. februarja vsak delovni dan od 17. do 19. ure.


Galerija Medija

Razstava Anka Krašna

V Galeriji Medija je odprta razstava Anke Krašna. Anka Krašna je diplomirala na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost leta 1976. Najprej je delala kot osnovnošolska učiteljica likovnega pouka, potem pa kot industrijska oblikovalka. Leta 1987 je začela poučevati na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru. Bila je redna profesorica za risarsko in slikarsko oblikovanje, leta 2023 se je upokojila. Poleg slikanja so njena strast potovanja, rada pa se udeležuje likovnih kolonij v Sloveniji in po svetu. Veliko razstavlja, za svoje delo pa je prejela številne nagrade. Razstava bo odprta do 5. marca.


Foto klub Hrastnik

Fotografska razstava

Od 31. januarja naprej si lahko v sejni sobi Podjetniškega inkubatorja Hrastnik na Cesti 1. maja 83 ogledate razstavo 18 fotografij. Razstavljajo člani in članica Foto kluba Hrastnik: Armand Meterc, Gregor Slemenšek, Hana Biderman, Matej Predikaka, Milan Tarlać in Miloš Hudarin. Dela so na ogled vsak delavnik med 9. in 14. uro do konca avgusta 2024.


Foto klub Hrastnik

Salzburg

Foto klub Hrastnik vabi na ogled razstave Salzburg. Fotografije so razstavljene v Zdravstvenem domu v Hrastniku. Avtorji Hana Biderman, Jernej Biderman, Primož Hafner, Simon Tanšek in Jure Zupanek razstavljajo 23 del, ki so nastala na izletu v Salzburg in okolici. Fotografije so na ogled do 15. marca 2024.


KD Svoboda Kisovec

Razstava: Tilen Drame

V avli Kulturnega doma Svoboda Kisovec je na ogled razstava fotografa Tilna Drameta z naslovom Islandija, dežela ognja in ledu. Razstavo so pripravili v KD Svoboda Kisovec, sekcija FOT.ki.


DKD Svoboda Dobrna Trbovlje

Razstava likovnih ustvarjalcev

DKD Svoboda Dobrna Trbovlje vabi na ogled razstave likovnih ustvarjalcev, članov njihovega društva. Razstava je na ogled od 2. do 8. februarja vsak dan od 16. do 18. ure. Tudi praznik kulture 8. februarja lahko združite s prijetnim sprehodom po Ribniku se in oglasite v njihovih prostorih.

 


Zasavske knjižnice

Ob sredah je Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta  9. do 19. ure, mladinski oddelek do 17. ure. Po 17. uri je čas namenjen pravljičnim uricam. Enota Dom Svobode je odprta od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju ob Savi je odprta od 10. do 19. ure.

V Knjižnici Toneta Seliškarja je na ogled razstava Ave Baloh, ki razstavilja svoje unikatne izdelke – oblačila, nakit in druge dodatke, narejene v tehniki irske čipke. Razstava bo na ogled do 8. marca.

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v februarju na ogled razstava likovnih del članov Relika Trbovlje.

V knjižnici v Kisovcu je februarja na ogled razstava fotografij starih obrti fotografa Aleša Pipana.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.

V ZMT je odprta razstava Postrežba točna – cene solidne. Trgovina v Trbovljah nekoč in danes. Avtorja razstave sta Žiga Blaj in Nevenka Hacin. Občasna razstava predstavlja trgovino v Trbovljah v vsej zgodovini. Razstava bo odprta do 6. maja 2024.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Dan sladolednega zajtrka

Menda se je praznika domislila neka mama, da bi otroke na hladen snežen dan spravila v dobro voljo. Uspelo ji je tako spektakularno, da 7. februar še vedno slavimo s sladoledom za zajtrk.

 


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekNa današnji dan: Vekoslav Korošec
Naslednji članekPostani vrtnar/ka, aranžer/ka, cvetličar/ka, fotograf/inja