Na današnji dan se je leta 1914 v Zagorju ob Savi rodil slovenski inženir elektrotehnike Vekoslav Korošec. 

Odprti sta dve novi razstavi. V Zagorju razstavlja Anka Krašna, v Hrastniku pa Branko Klančar. V Zagorju gremo lahko na predavanje Andreja Pešca, ali pa se v Trbovjah naučimo učiti. Lahko pa tudi greste na filmsko kavo. Oglejte si vsakotedenske torkove prireditve. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Torek, 6. februar 2024


Vreme

danes dogaja Jutri bo v zahodni in osrednji Sloveniji pretežno oblačno, drugod bo še večinoma sončno. Ponekod bo pihal veter zahodnih smeri. Jutranje temperature bodo na severu od -3 do 0, drugod od 1 do 6, najvišje dnevne od 8 do 15 °C.

V sredo in četrtek bo v severnih in vzhodnih krajih dokaj sončno, drugod zmerno do pretežno oblačno. Pihal bo jugozahodnik. Še naprej bo razmeroma toplo.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 31. maja 2024 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na lokalni cesti Litija – Sava – Mošenik, most čez Savo, je popolna zapora prometa.

Na državni cesti Latkova vas – Trbovlje je v Trbovljah do 5. aprila promet urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na državni cesti je na odseku Hrastnik – most čez Savo v Hrastniku urejen do 22. oktobra izmenično enosmerni promet zaradi obnove cestišča.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.


Preskrba z vodo

Danes ni predvidenih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP  Gore, izvod Skopno (nadzorništvo Hrastnik), V primeru slabega vremena  bodo dela prestavljena.

Jutri ni predvidenih izklopov električne energije.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Hočijeva galerija Hrastnik

Naši Knapi

V Hočijevi galeriji bo danes ob 18. uri otvoritev razstave fotografij, katerih avtor je Branko Klančar.  Razstava je posvečena spominu na naše knape in njihovo 200-letno rudarjenje. Na ogled bo 29 fotografij iz hrastniških jam. Branko Klančar je mojster fotografije, ki je v zadnjih desetletjih fotografiral delo rudarjev v vseh zasavskih rudnikih. Tokrat je za razstavo izbral fotografije hrastniških rudarjev.

 


Knjižnica Mileta Klopčiča

Andrej Pešec

Knjižnica Zagorje v sodelovanju z Društvom za preprečevanje osteoporoze Zagorje ob Savi pripravlja danes ob 18. uri predavanje Vpliv čustev na telo, bolezni in zdravje. Predaval bo Andrej Pešec, ki deluje kot celostni psiholog, pedagog, trener in strokovnjak za odnose ter osebni razvoj. Sodeluje s preko 300 zavodi v Sloveniji in na tujem. Izvedeli bomo, kako čustva vplivajo na bolezni, spoznali idealno dnevno rutino in sprostitvene tehnike, umetnost transformacije negativnih čustev, naučili se bomo prepoznati sporočila svojega telesa in izvedeli tudi, v čem je skrivnost optimalnega celostnega zdravja.


ZLU

Učimo se učiti

ZLU pripravlja svetovalno urico Učimo se učiti ob 9. uri v prostorih ZLU Trbovlje. Temeljna sposobnost učenja je prav sposobnost učiti se in pri učenju vztrajati. Učenje učenja je zato pot mnogih in zahtevnih korakov, da pridemo do želenega cilja. Z vprašalnikom bomo ugotavljali, kateri učni stil nam ustreza in katere tehnike učenja so pri posameznih tipih učenja učinkovite. Izvajalka bo Laura Kmetič Jurečič.


ZLU

Flancati in miške

ZLU vabi na pustno kulinarično delavnico, kjer bodo skupaj ustvarjali okusne flancate in miške. Delavnica bo danes ob 9. uri v prostorih ZLU v Zagorju. Izvajalka bo Nika Bukovšek.


MC ZoS

Deutsche Kaffeezeit

Vsak torek od 10. do 11. ure v Mladinskem centru Zagorje ob Savi poteka Deutsche Kaffeezeit. »To je čas, ko se skupaj zabavamo, pijemo kavo in klepetamo v nemškem jeziku. Osveži in razvijaj svoje znanje nemškega jezika na neformalen način brez stresa. Sliši se dobro, kajne?,« pravijo v ZoS.


MC ZoS

RekreAktivna košarka

MC ZoS vsak torek od začetka oktobra do konca maja med 20.30 in 21.30 v telovadnici OŠ Toneta Okrogarja organizira uro košarke. V MC ZoS že vrsto let nudijo prostor za rekreativne športe vsem mladim, pa tudi mladim po srcu in tudi letošnje leto ni izjema. Udeležba je brezplačna!


ZMŠT

Open klub

Ob torkih in petkih, 14. in 18. uro,  je v Mladinskem centru Trbovlje še posebej živahno, saj mladi dobijo priložnost, da v družbi vrstnikov preživijo popoldne na drugačen način v aktivnostih Open kluba.  Osnovni namen je mladostnikom ponuditi kvalitetno druženje in preživljanje prostega časa, učno pomoč, sodelovanje na delavnicah, katerih namen je tako ustvarjanje, druženje, kakor tudi neformalno učenje na podlagi pozitivnih izkušenj ob sodelovanju z vrstniki in mentorji.


Galerija Medija

Razstava Anka Krašna

V Galeriji Medija bo danes ob 18. uri otvoritev razstave Anke Krašna. Anka Krašna je diplomirala na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost leta 1976. Najprej je delala kot osnovnošolska učiteljica likovnega pouka, potem pa kot industrijska oblikovalka. Leta 1987 je začela poučevati na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru. Bila je redna profesorica za risarsko in slikarsko oblikovanje, leta 2023 se je upokojila. Poleg slikanja so njena strast potovanja, rada pa se udeležuje likovnih kolonij v Sloveniji in po svetu. Veliko razstavlja, za svoje delo pa je prejela številne nagrade. Razstava bo odprta do 5. marca.


Foto klub Hrastnik

Fotografska razstava

Od 31. januarja naprej si lahko v sejni sobi Podjetniškega inkubatorja Hrastnik na Cesti 1. maja 83 ogledate razstavo 18 fotografij. Razstavljajo člani in članica Foto kluba Hrastnik: Armand Meterc, Gregor Slemenšek, Hana Biderman, Matej Predikaka, Milan Tarlać in Miloš Hudarin. Dela so na ogled vsak delavnik med 9. in 14. uro do konca avgusta 2024.


Foto klub Hrastnik

Salzburg

Foto klub Hrastnik vabi na ogled razstave Salzburg. Fotografije so razstavljene v Zdravstvenem domu v Hrastniku. Avtorji Hana Biderman, Jernej Biderman, Primož Hafner, Simon Tanšek in Jure Zupanek razstavljajo 23 del, ki so nastala na izletu v Salzburg in okolici. Fotografije so na ogled do 15. marca 2024.


KD Svoboda Kisovec

Razstava: Tilen Drame

V avli Kulturnega doma Svoboda Kisovec je na ogled razstava fotografa Tilna Drameta z naslovom Islandija, dežela ognja in ledu. Razstavo so pripravili v KD Svoboda Kisovec, sekcija FOT.ki.


Zasavske knjižnice

Ob torkih je Knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 16. do 19. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je odprta od 7. do 15. ure, enota Kisovec in enota Izlake pa od 11.30 do 18. ure.

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v februarju na ogled razstava likovnih del članov Relika Trbovlje.

V knjižnici v Kisovcu je februarja na ogled razstava fotografij starih obrti fotografa Aleša Pipana.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.

V ZMT je odprta razstava Postrežba točna – cene solidne. Trgovina v Trbovljah nekoč in danes. Avtorja razstave sta Žiga Blaj in Nevenka Hacin. Občasna razstava predstavlja trgovino v Trbovljah v vsej zgodovini. Razstava bo odprta do 6. maja 2024.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Delavski dom Trbovlje – Filmska kava

Bela golobica: Čudežna zgodba

ob 9. uri

Ameriška drama, izvirni naslov White Bird (2023), režija Marc Forster, Scenarij Mark Bomback, R.J. Palacio, igrajo Helen Mirren, Gillian Anderson, Bryce Gheisar, Orlando Schwerdt, Ariella Glaser

V filmu Bela golobica: Čudežna zgodba spremljamo Juliana, ki se v novi šoli trudi, da bi ga sprejeli, po tem, ko je bil iz prejšnje šole izključen zaradi neprimernega obnašanja do dečka Auggija Pullmana.
Julianova babica z njim deli svojo zgodbo o pogumu – med njeno mladostjo v Franciji, ki je bila v tistem času okupirana s strani nacistov, jo pred smrtno nevarnostjo zaščiti fant. Svojo ljubezen začneta gojiti v osupljivem, čarobnem svetu, ki si ga ustvarita sama. Medtem pa mati tega fanta tvega vse, kar ima, da bi ju zaščitila.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si


Vekoslav Korošec

Na današnji dan se je leta 1914 v Zagorju ob Savi rodil slovenski inženir elektrotehnike Vekoslav Korošec. Po vojni je služboval na vodilnih mestih v elektrogospodarstvu ter bil od 1964 do 1981 direktor Elektroinštituta Milan Vidmar v Ljubljani. Od leta 1964 do 1977 je bil član Evropske zveze za proizvodnjo in transport električne energije. Zaslužen je za popolno elektrifikacijo Slovenije, za povezavo njenega omrežja v elektroenergetski sistem Jugoslavije ter vključitev prek daljnovodov Südel v srednjeevropsko električno omrežje ter za razširitev Elektroinštituta Milan Vidmar in njegove dejavnosti. Leta 1972 je prejel plaketo jugoslovanskega komiteja Mednarodne konference za velika električna omrežja ter leta 1982 Vidmarjevo plaketo, ki jo podeljuje Elektroinštitut Milana Vidmarja. Umrl je leta 1992.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Mednarodni dan ničte tolerance do pohabljanja ženskih spolovil

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je leta 2013 6. februar razglasila za mednarodni dan ničte tolerance do pohabljanja ženskih spolovil, kamor sodi tudi obrezovanje. Grobe ocene kažejo, da kar 140 milijonov žensk po vsem svetu še vedno utrpi vsaj eno od oblik pohabljanja spolovil.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekČestitke in sprejem v službi
Naslednji članekVsiljivo beračenje