Na današnji dan leta 1839 se je rodil gradbenik Boštjan Roš. Danes je dan edinosti Cerkve, pa tudi dan pokovke. Privoščite si jo.

Plesna revija glasbenih šol v Trbovljah, literarni večer na Dolu pri Hrastniku, Vraževernež na Izlakah, Rada Manojlović v Zagorju, pa običajne petkove dejavnosti. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Petek, 19. januar 2024


Vreme

danes dogaja Danes ponoči se bodo padavine razširile nad vso Slovenijo. Hitro se bo ohladilo, meja sneženja se bo v notranjosti zjutraj spustila do nižin. Padavine bodo popoldne ponehale.

V soboto se bo razjasnilo. Jutro bo hladno in po nekaterih nižinah megleno.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 31. maja 2024 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na lokalni cesti Litija – Sava – Mošenik, most čez Savo, je popolna zapora prometa.

Na državni cesti Latkova vas – Trbovlje je v Trbovljah do 5. aprila promet urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.


Preskrba z vodo

Danes ni predvidenih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8.30 do 13. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Čemešenik, izvod Klopčič, Muza (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena  bodo dela prestavljena.  ni predvidenih izklopov električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 10. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP  K3, izvod Trg revolucije 2, vrtec (nadzorništvo Trbovlje). V primeru slabega vremena  bodo dela prestavljena.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Delavski dom Trbovlje

  1. plesna revija glasbenih šol – REVIJA JE ZARADI VREMENSKIH RAZMER ODPOVEDANA

Na odru  Delavskega doma Trbovlje bo danes ob 18. uri 29. plesna revija zasavskih glasbenih šol. Na reviji bodo sodelovali učenke in učenci zasavskih glasbenih šol iz Litije in Šmartnega, Zagorja ob Savi, Trbovelj, Hrastnika ter Laškega in Radeč. Desetletja lepega sodelovanja, skupnih začetkov in zgodovine ter skupnih dogodkov in sedanjosti. Vsaka malo drugačna, vsaka edinstvena, kot plesne točke, od plesnih pripravnic do baleta in sodobnega plesa.


Kulturni dom Dol pri Hrastniku

Literarni večer

Zveza kulturnih društev Hrastnik in društvo Rast danes ob 18. uri vabita na literarni večer v Kulturnem domu na Dolu pri Hrastniku. Na njem se bodo predstavile avtorice in avtorji pesniških in proznih besedil na temo rast, nagrajenih na literarnem natečaju Zveze kulturnih društev Hrastnik in društva Rast.


Dom sv. Jurija Izlake

Vraževernež – PREDSTAVA JE ZARADI VREMENSKIH RAZMER ODPOVEDANA

V Domu sv. Jurija na Izlakah bodo danes ob 19. uri pripravili gledališko predstavo. Na sporedu bo komedija v teh dejanjih Vraževernež v izvedbi odrasle gledališke skupine KD Jožef Virk iz Doba.

 


Bowling Zagorje

Rada Manojlović

V Bowlingu Zagorje bo danes nastopila pevka Rada Manojlović in ustvarila prijeten večer. Radmila Rada Manojlović je srbska pevka, splošno znana po tem, da je bila leta 2007 drugouvrščena v pevskem tekmovalnem šovu Zvezde Granda. Leta 2003 je izdala prvi album Ćao bezobrazni, ki pa ni dosegel komercialnega uspeha. Leta 2007 je pritegnila pozornost javnosti kot tekmovalka tretje sezone pevskega tekmovanja Zvezde Granda, kjer je končala na 2. mestu. Leta 2009 je izdala album Deset ispod nule, ki je bil prodan v 180.000 izvodih.


ZMŠT

Open klub in večer družabnih iger

Danes bodo v Open clubu v ospredju družabne igre in druženje. Spreminja se tudi lokacija, namesto kluba, bo prostor za druženje sejna soba nadstropje višje. Pričetek druženja ob 16. uri

 


Rdeči križ Trbovlje

Rdeči križ Trbovlje vabi na krvodajalsko akcijo vsak petek med 7.30 in 11. uro. Lokacija: Center za transfuzijsko dejavnost (Splošna bolnišnica Trbovlje). Za uro odvzema pokličite 051 649 350.


ZLU

Španske urice za začetnike

ZLU na Cankarjevem trgu v Zagorju danes ob 10. uri  potekajo Španske urice za začetnike, ki jih vodi Maximiliano Fidalgo. V skupnem prostoru ZLU za učenje in raziskovanje jezikov se odpira nova priložnost za raziskovanje čarobnega sveta španščine. Ekipa ZLU je dobila čudovito pridobitev – prostovoljca iz Španije, ki že nekaj let živi med nami in bo z nami delil svojo strast do španskega jezika. Španske urice so primerne za čiste začetnike in za vse generacije.


ZLU

Spletna kavarna

Vsak petek ob 9. uri se v spletni kavarni dobijo udeleženci različnih aktivnosti na Zasavski ljudski univerzi. Vljudno vabljeni vsi, ki si želite prijetne družbe in obilice smeha. Udeležba je brezplačna, obvezne so predhodne prijave.


MC ZoS

Dnevni center

V Mladinskem centru v Zagorju bo danes odprt dnevni center za mlade. Vsak petek lahko počnete marsikaj v prostorih centra od 15. uri do 21. ure.


Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

Razstava viteških oklepov

V galeriji Knjižnice Toneta Seliškarja Trbovlje je v januarju na ogled razstava kovaških replik iz srednjega veka, ki sta jo postavila Irena Orešnik in Martin Oblak ml. iz Umetnega kovaštva Oblak s Svibnega. Med drugim so razstavljene čelade, ščiti, meči in drugo srednjeveško orožje, krone ter različno okrasje, npr. kelihi. Razstava je na ogled do konca januarja 2024 času, ko je odprta knjižnica.


Delavski dom Trbovlje

30 let vojne za Slovenijo

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je odprta razstava 30 let vojne za Slovenijo. Potujoča razstava 30 let vojne za Slovenijo predstavlja dogodke, ki so pripeljali do oblikovanja samostojne Republike Slovenije. Opisuje čas pred demokratizacijo Slovenije in med njo. Odstira pogled na zelo širok izbor tem, od zavrnitve predaje orožja teritorialne obrambe, prvih spopadov, do delovanja oskrbovalnih enot med desetdnevno vojno. Razstavo je pripravila Zveza veteranov vojne za Slovenijo, ki se je naslonila na razstavo Vojaškega muzeja Slovenske vojske. Avtorji razstave so Albin Mikulič, Zvezdan Markovič, Mladen Horvat, Vlado Žgeč, dr. Marjan Toš, Mitja Jankovič, Slavko Malešič, Ladislav Lipič. Razstava bo na ogled do 28. januarja. Galerija je odprta ob četrtkih od 17. do 18. ure in od petka do nedelje od 16. do 19. ure. V petek, 19. januarja, bo galerija zaprta.


Galerija Medija

Slikarska kolonija Izlake – Zagorje

V galeriji Medija v Vili Medea  je odprta razstava slik, ki so jih ustvarjali udeleženci na druženju na jubilejni, 60. slikarski koloniji Izlake – Zagorje. Razstavljajo: Elisabetta Bacci, Alessandro Cadamuro (oba Italija), Sead Emrić (Bosna in Hercegovina), Shalva Greenberg, Sheva Karni (obe Izrael), Sianxing Mao (Kitajska), Anja Jerčič Jakob, Dušan Kirbiš, Aleksij Kobal, Ivo Prančič in Oto Rimele (vsi Slovenija). Razstava bo odprta do 5. februarja 2024.


Foto klub Hrastnik

Salzburg

Foto klub Hrastnik vabi na ogled razstave Salzburg. Fotografije so razstavljene v Zdravstvenem domu v Hrastniku. Avtorji Hana Biderman, Jernej Biderman, Primož Hafner, Simon Tanšek in Jure Zupanek razstavljajo 23 del, ki so nastala na izletu v Salzburg in okolico. Fotografije so na ogled do 15. marca 2024.


KD Svoboda Kisovec

Razstava: Tilen Drame

V avli Kulturnega doma Svoboda Kisovec je na ogled razstava fotografa Tilna Drameta z naslovom Islandija, dežela ognja in ledu. Razstavo so pripravili v KD Svoboda Kisovec, sekcija FOT.ki.

 


Zasavske knjižnice

Ob petkih je knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode pa od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju  pa je odprta od 10. do 19. ure.

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je januarju na ogled razstava ob 220 letnici Steklarne Zagorje. Pripravil jo je Helmut Maurer, pravi leksikon zagorske steklarske dediščine. Je eden tistih Zasavcev, ki si prizadeva, da steklarstvo ne bi utonilo v pozabo.

V knjižnici v Kisovcu je januarja na ogled razstava likovnih del članice skupine Liki Ksenije Prašnikar.

V Knjižnici Antona Sovreta Hrastnik je na ogled razstava fotografij člana Foto kluba Hrastnik Milana Tarlaća z naslovom Provansa. Razstava bo na ogled do 20. januarja 2024.

V Knjižnici Antona Sovreta je na ogled razstava Sovretovih del ob 60. obletnici smrti velikega filologa, prevajalca antičnih del in hrastniškega rojaka, ki je bil rojen v Šavni Peči.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.

V muzeju je do 1. februarja 2024 odprta razstava Ko čipka sreča slamnik. Razstavo so pripravile zasavske klekljarice, združene v društvu Srčevka. Zanjo so se povezale s Slamnikarskim muzejem Domžale.

V ZMT je odprta razstava Postrežba točna – cene solidne. Trgovina v Trbovljah nekoč in danes. Avtorja razstave sta Žiga Blaj in Nevenka Hacin. Občasna razstava predstavlja trgovino v Trbovljah v vsej zgodovini. Razstava bo odprta do 6. maja 2024.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.

 


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Delavski dom Zagorje – kino

Še en gol za zmago

ob 19. uri

Ameriška športna komedija, izvirni naslov Next Goal Wins (2023), režija Taika Waititi,  scenarij  Taika Waititi, Iain Morris igrajo Michael Fassbender, Oscar Kightley, Kaimana…

Film spremlja nogometno ekipo Ameriške Samoe, ki je leta 2001 zaslovela z brutalnim 0:31 porazom v nogometu. Ko se bližajo kvalifikacije za svetovno prvenstvo, ekipa zaposli nesrečnega in brezposelnega trenerja Thomasa Rongena, ki upa, da bo v tej prisrčni komediji o odpadnikih, izboljšal najslabšo nogometno ekipo na svetu.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Boštjan Roš

Boštjan Roš je še eden izmen zanimivih članov rodbine Roš iz Hrastnika. Bolj kot prevzem domačega bogatega Roševega posestva v Hrastniku ga je privlačilo gradbeništvo, vse od takrat, ko je pomagal pri trasiranju železniške proge skozi savsko dolino. Bil je odličen gradbenik, podpornik slovenstva, napisal je tudi spomine na svoja mladostna leta. Rodil se je 19. januarja 1839 v Hrastniku kot najstarejši sin Mihaela Roša, naprednega gospodarja in hrastniškega gostilničarja, in njegove žene Jere. Bil je pomemben gradbenik, dolga leta je živel v Beogradu, kjer je 31. decembra 1917 tudi umrl.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Svetovni dan edinosti Cerkve

Danes obeležujemo svetovni dan edinosti Cerkve. Cerkev (pisana z veliko začetnico) označuje skupnost kristjanov. Poslanstvo Cerkve je zedinjenje sveta, prizadevanje za edinost pa je prisotno od vsega začetka. Nekoč v prihodnosti si Cerkev želi edinosti, kakršna je bila prvo tisočletje, ko je bila Cerkev enovita.

Dan pokovke

Kako ga proslaviti? S pokovko, bi predlagali. Organizirajte filmski večer, povabite prijatelje in servirajte pokovko. Ni najbolj zdrav prigrizek, ampak enkrat na leto vas ne bo ubilo.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekNa današnji dan: Anton Gnus
Naslednji članekNa današnji dan: Boštjan Roš