Na prireditev Punce v jami se je prijavilo že 120 udeleženk. Dan žena bodo praznovale na svojevrsten način – s tekom ali pohodom po rudniku. Jože je svojim damam (ženi in trem hčerkam) prijavnino poravnal kot darilo za dan žena. Bravo, Jože.


Zavod Savus bo ob osmem marcu, dnevu žena (9. marca 2024), pripravil rekreativno prireditev Punce v jami, ki na svojevrsten način obuja tradicijo praznovanja dneva žena in hkrati tradicijo rudarstva v Zasavju. Drugačno praznovanje dneva žena v rudniški jami med Trbovljami in Hrastnikom bo prav gotovo privlačno za udeleženke iz vse Slovenije.


Kaj so Punce v jami?

Rekreativna prireditev Punce v jami ni samo tekmovalna, čeprav organizatorji merijo čas in proglasijo najhitrejše. Ženske lahko jamo tudi samo prehodijo in se družijo. Po teku (hoji) v jami jih čaka tekmovanje v metu bata škornja rikverc v kuolmkišto, druženje, koncert, jamski škrat Perkmandeljc in veliko zasavskega humorja, počastili jih bodo člani Društva copatarjev, ki bodo izbrali tri najbolj simpatične udeleženke, razglasili bodo zmagovalke po kategorijah in podelili še nekaj zanimivih priznanj in nagrad.


Kdaj bodo punce zavzele jamo?

Letošnja prireditev Punce v jami bo v soboto, 9. marca 2024. Perkmandeljc se veseli vsake nove prijave. Nekaj punc je izkoristilo zgodnje prijave po povsem znižani ceni. Še vedno je cena prijavnine ugodna. Doslej se je točno 120 Slovenk že opogumilo in prijavilo na prireditev.


Jože obdaril svoje ženske

Jože iz prijetne vasice pod Čemšeniško planino je svoje dame presenetil že dober mesec pred letošnjim dnevom žena. Kot darilo jim je namreč (ženi in trem hčeram) namenil udeležbo na prireditvi Punce v jami. »Lepa poteza pravega moškega,« je njegovo potezo komentiral Perkmandeljc. In nadaljeval: »Prepričan sem, da se bodo Anja, Urška, Maja in Zala imele na Puncah fenomenalno dobro. Tudi zaradi tega, ker jim bom namenil prisrčen objem. Vsaki posebej, jasno ko beli dan na svetlem in črna noč v jami.«


Kdo pride?

Adrijana, Ajda, Alenka, Ana (tri), Andreja (dve), Anja (pet), Alberta, Anita, Barbara (štiri), Damjana, Darja (štiri), Diana, Erika, Gordana, Hiacinta, Irena (štiri), Ivana (2), Jana (tri), Janja, Jasmina (dve), Jasna, Jelka, Jožica (dve), Karla, Karmen, Katarina, Katja (tri), Klara, Klavdija, Kristina, Ksenija, Lara, Liljana, Maja (štiri), Manca, Marcela, Marija (pet), Marijana, Marjeta (tri), Marta (dve), Maša, Mateja, Melita (dve), Milena (dve), Miri, Mirsada, Mojca, Nataša (tri), Nina (tri), Nives (dve), Nuša, Patricija, Pavla, Petra (dve), Polona, Renata, Sabina, Sara, Simona (dve), Sonja, Suzana, Špela (tri), Tanja, Teja, Tina (dve), Urška (štiri), Vanja, Veronika (dve), Vesna, Zala, Živa.

Novih imen na seznamu tokrat ne beležimo, se je pa povečalo število nekaterih imen. Na prvem mestu so se Anjam pridružile Marije. Prijavljenih jih je po pet. Po štiri nosijo ime Barbara, Darja, Irena, Maja in Urška, tri Ana, Jana, Katja, Marjeta, Nataša, Nina, Špela in po dve prijavljeni punci nosita ime Andreja, Ivana, Jasmina, Marta, Melita, Milena, Petra, Tina, Simona in Veronika.


Od kod so pogumne punce?

Zadnje prijavljene punce so med kraje, od koder prihajajo udeleženke prireditve, vpisale le en nov kraj, za katerega je zaslužna Marija: Mlinše.

Punce sicer prihajajo od vsepovsod. Poglejmo, kateri kraji so že zastopani na Puncah v jami: Bevke, Bobovek, Bovec, Bovše, Brezje (pri Čemšeniku), Celje, Čemšenik, Dobrova, Dobruška vas, Dol pri Hrastniku, Dol pri Ljubljani, Domžale, Drapšinova vas, Gabernik, Gorenja vas, Gorenja vas, Gradišče pri Litiji, Hrastnik, Izlake, Izola, Kamnik, Kisovec, Koper, Kovk, Kranj, Krško, Latkova vas, Lesično, Leskovec pri Krškem, Litija, Ljubljana, Ljubljana – Polje, Logatec, Log pri Brezovici, Luče, Lukovica, Makole, Maribor, Marno, Mlinše, Nova vas pri Markovcih, Novo mesto, Petrovče, Prebold, Ptuj, Radeče, Radomlje, Sava pri Litiji, Slovenske Konjice, Stopiče pri Novem mestu, Senožeti, Šempeter, Šenčur, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trbovlje, Tržič, Velenje, Vir, Višnja Gora, Vojnik, Zgornja Polskava, Žirovnica.


Prijave

Ne zamudite druženja, dobrega žura in praznovanja, ki si ga boste zapomnile. Le za ženske, ki jih ni strah izzivov! Prijavnica za vas je pripravljena.

Prijava


Za moške

Perkmandeljc je tole zaupal moškim na uho: »Dragi dedci, ne mislit, da lahko sodelujejo na Puncah v jami samo ženske. Tudi vi ste lahko zraven. Kako? Ker niste knapi ali pa bognedaj Perkmandeljci, lahko svojo punco, ženo, hčero, mamo, staro mamo, sorodnico, ljubimko, sodelavko ali pa sploh in oh katerokoli, ki nosi kiklo, prijavite na Punce v jami in ji podarite prijavnino. Bon vam lastnoročno napišem in pošljem po pošti. Vi dodate le še eno rožco, poljub in darilo za dan žena je urejeno. Vaša dama bo mokra, blatna, utrujena, ampak super zadovoljna in vesela. Nikoli vas ne bo pozabila. Pišite na info@savus.si, pa se vse zmenimo.«


Ženske imajo v Zasavju od nekdaj posebno težo. Marsikje nosijo več kot tri vogale hiše na svojih plečih. Iz zgodovine pa je malo znano, da so prav ženske organizirale prvi rudarski štrajk v Sloveniji. V Trbovljah. Tudi prvo praznovanje dneva žena na ozemlju Slovenije so pripravili v Trbovljah leta 1913, 19. marca. Dan žena v Zasavju je še vedno pomemben praznik in ga ženske rade praznujejo. Praznujemo ga še na prav poseben način, s prireditvijo Punce v jami.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekZdravku in Janezu invalidski voziček
Naslednji članekNa današnji dan: Anton Gnus