Na današnji dan je leta 1889 v Mekinjah umrl eden največjih zasavskih podjetnikov vseh časov Alojz Prašnikar.

Današnja nedelja bo mirna. Na Izlakah koncert cerkvenih pesmi Božično novoletni odmev, v Trbovljah v kino. Oglejte si, kaj prinaša današnji dan. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Nedelja, 14. januar 2024


Vreme

danes dogaja Danes se bo pooblačilo, predvsem v jugovzhodni in severni Sloveniji pa bo še deloma jasno. Ponekod bo zapihal jugozahodni veter, nekoliko topleje bo. Jutri bo zmerno do pretežno oblačno, a povečini suho vreme.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 31. maja 2024 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na lokalni cesti Litija – Sava – Mošenik, most čez Savo, je popolna zapora prometa.

Na državni cesti Latkova vas – Trbovlje je v Trbovljah do 5. aprila promet urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.


Preskrba z vodo

Danes ni predvidenih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes ni predvidenih izklopov električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8.30. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Šentgotard , Zajasovnik, Zajasovnik 2, Hribi (nadzorništvo Zagorje), V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


ŽPS Izlake

Božično novoletni odmev

V dvorani Doma sv. Jurija na Izlakah bo danes ob 18. uri koncert z naslovom Božično novoletni odmev. Nastopili bodo Mladinski zbor župnije Nevlje pri Kamniku, cerkveni pevski zbor Dob, otroško-mladinski pevski zbor župnije Kisovec in solisti.

 

 


Delavski dom Trbovlje

30 let vojne za Slovenijo

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je odprta razstava 30 let vojne za Slovenijo. Potujoča razstava 30 let vojne za Slovenijo predstavlja dogodke, ki so pripeljali do oblikovanja samostojne Republike Slovenije. Opisuje čas pred demokratizacijo Slovenije in med njo. Odstira pogled na zelo širok izbor tem, od zavrnitve predaje orožja teritorialne obrambe, prvih spopadov, do delovanja oskrbovalnih enot med desetdnevno vojno. Razstavo je pripravila Zveza veteranov vojne za Slovenijo, ki se je naslonila na razstavo Vojaškega muzeja Slovenske vojske. Avtorji razstave so Albin Mikulič, Zvezdan Markovič, Mladen Horvat, Vlado Žgeč, dr. Marjan Toš, Mitja Jankovič, Slavko Malešič, Ladislav Lipič. Razstava bo na ogled do 28. januarja. Galerija je odprta ob četrtkih od 17. do 18. ure in od petka do nedelje od 16. do 19. ure. V petek, 19. januarja, bo galerija zaprta.


Delavski dom Trbovlje – kino

Roza in Kamena škratinja

ob 17. uri

Danski sinhronizirani animimirani družinski film, Izvirni naslov Roselil og stentrolden (2023), režija Karla Nor Holmbäck, glasovi  Asja Kahrimanović Babnik, Gašper Jarni, Gašper Malnar, Iztok Luzar, Maja Kunšič, Primož Pirnat, Vesna Pernarčič …

Roza je cvetna vila, ki živi v Deželi večnega poletja. Vsako jutro in vsak večer s svojo čarobno palčko čebelam skrbno odpira in zapira cvetove. Bolj kot vse na svetu si želi prijateljev, vendar je preveč prestrašena, da bi se podala v širni svet. Nekega dne pa v njeno življenje prileti zgovorna in samozavestna metuljčica Svilčica. Ob njej se opogumi tudi Roza in pogleda na svet z drugačnimi očmi. Nato pa se neke noči Svilčica s svojega raziskovanja ne vrne. Rozo zaskrbi: je prijateljica morda v nevarnosti? Tam zunaj namreč živi Kamnita škratinja, ki gozdne prebivalce s strupenim pogledom spreminja v kamen. Roza se odloči poiskati prijateljico.


Še en gol za zmago

ob 19. uri

Ameriška športna komedija, izvirni naslov Next Goal Wins (2023), režija Taika Waititi,  scenarij  Taika Waititi, Iain Morris igrajo Michael Fassbender, Oscar Kightley, Kaimana …

Film spremlja nogometno ekipo Ameriške Samoe, ki je leta 2001 zaslovela z brutalnim 0:31 porazom v nogometu. Ko se bližajo kvalifikacije za svetovno prvenstvo, ekipa zaposli nesrečnega in brezposelnega trenerja Thomasa Rongena, ki upa, da bo v tej prisrčni komediji o odpadnikih, izboljšal najslabšo nogometno ekipo na svetu.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si


Alojz Prašnikar

Na današnji dan je leta 1889 v Mekinjah umrl eden največjih zasavskih podjetnikov vseh časov Alojz Prašnikar. Rodil se je 13. maja leta 1821 na Izlakah. Bil je industrialec, gradbenik in eden prvih turističnih podjetnikov na Slovenskem. Zgradil je Medijske toplice, obnovil Medijski grad in močno vplival na dolgoročen razvoj Izlak.


Svetovni dnevi

Danes ni zabeleženega nobenega svetovnega dneva. Če pa veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekPlesna revija zasavskih glasbenih šol
Naslednji članekNa današnji dan: Alojz Prašnikar