Danes je praznični dan: dan samostojnosti in enotnosti. Na današnji dan se je leta 1992 poslovil kulturnik, pesnik in ravnatelj IRŠ Franc Princ.

V Zasavju bo na božični dan bolj malo dogajanja. Pa vendar se bo ob družinskih obiskih in srečanjih tudi dogajalo. Na Podkumu bodo pripravili žive jaslice in predstavo, v Hrastniku pa bo koncert Steklarske godbe  Oglejte si, kaj prinaša današnji dan. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Torek, 26. december 2023


Vreme

danes dogaja Danes bo več oblačnosti v zahodni in osrednji Sloveniji, v hribovitih krajih na zahodu ni izključena kakšna kaplja dežja. Vzhodneje bo občasno nekaj sonca. Ponekod bo pihal jugozahodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od 6 do 13 °C.

V sredo dopoldne bo v zahodni in osrednji Sloveniji pretežno oblačno, več jasnine pa bo v vzhodnih krajih. Po nekaterih nižinah bo megleno. Popoldne se bo delno zjasnilo. Ponekod bo pihal jugozahodni veter, ki se bo v četrtek okrepil. Četrtek bo večinoma oblačen, v hribih zahodne Slovenije bo tudi rahlo deževalo. Razmeroma toplo bo.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 31. maja 2024 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na lokalni cesti Litija – Sava – Mošenik, most čez Savo, je popolna zapora prometa.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.


Preskrba z vodo

Danes ni predvidenih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes in jutri ni predvidenih izklopov električne energije.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


 

Delavska godba Trbovlje

Koncert

Delavska godba Trbovlje vabi na božično-novoletni koncert Delavske godbe Trbovlje pod vodstvom dirigenta Jožeta Kotarja, ki bo danes ob 19.30 v Delavskem domu v Trbovljah. Delavska godba praznuje v letošnjem letu 120-letnico delovanja. Za tokratni božično-novoletni koncert so izbrali zanimiv repertoar od razigrane Rossinijeve Italijanke v Alžiru do solistične Carmen (solistka flavtistka Tjaša Forte), večnih Privškovih in Straussovih melodij in drugih, ki so ljube godbenikom.


Delavski dom Zagorje

70 let Avsenikove glasbe

V Delavskem domu Zagorju bodo nocoj ob 19. uri pripravili koncert z naslovom 70 let Avsenikove glasbe. Program živahnih polk in melanholičnih valčkov ob številnih presenečenjih in vznemirljivih zgodbah obljublja vrhunsko glasbeno poslastico! Zabaven koncertni večer, v katerem bodo prišli na račun ljubitelji avtentičnih Avsenikovih zvokov. Sodelujejo: Ansambel Saša Avsenika, Gregor Avsenik in Monika Avsenik.

 


OZPM Hrastnik

Pravljična dežela

Občinsko združenje prijateljev mladine danes od 16.30 do 18.30 ure vabi v Pravljično deželo v telovadnico OŠ narodnega heroja Rajka Hrastnik in v atrij pred telovadnico.


PD Martin Orožen Turje

Prihod Božička

Prosvetno društvo Martin Orožen Turje pripravlja danes ob 17. uri pri šoli v Turju prihod Božička.


KD Podkum

Žive jaslice

Kulturno društvo Podkum bo danes ob 18. uri pripravilo pri Gasilskem domu na Podkumu žive jaslice in božično igro Angelska Prisotnost. V primeru slabega vremena bodo jaslice in igro pripravili v župnijski cerkvi.

 


Hrastnik in Dol pri Hrastniku

Ogled jaslic

V cerkvi Kristusa Kralja v Hrastniku in farni cerkvi svetega Jakoba na Dolu pri Hrastniku bo danes od 16. do 18. ure ogled jaslic.


ZMŠT

Open club

Zavod za mladino in šport Trbovlje pripravlja danes ob 20. uri v prostorih kluba ZMŠT Open club.


Delavski dom Trbovlje – kino

Šepet metulja

ob 19. uri

Slovenska najstniška romantična drama (2023), režija in scenarij Alen Pavšar, igrajo Ali Ogrizek, Ana Praznik, Brane Završan, Mitja Ritlop, Lara Kolar, Elyes Samba, Jože Doberšek, Tarek Rashid, Urška Majcen, Tina Gorenjak, Ranko Babič…

Najstnik Jan je navdušen nad mehatroniko. Je avtist, vendar izredno nadarjen za programiranje in zamišljanje tehnoloških rešitev. Na novi srednji šoli se pridruži razredu, ki tekmuje za podelitev štipendije v mednarodnem podjetju. Razviti morajo novo programsko opremo za sodobni prezračevalni sistem s pogonom na umetno inteligenco. V skupini je tudi Tara, edino dekle, ki si prav tako želi zmage. Razred vodi neizprosni učitelj Frenk, ki ne odobrava posebnih potreb učencev in hodi po robu z drugačnimi metodami praktičnega pouka. Jan kljub vsem oviram učitelja in sošolcev dokaže, da zmore. S pomočjo ambiciozne svetovalne delavke Zarje počasi napreduje v šoli, pod okrilje pa ga vzame tudi ambiciozni direktor podjetja.

Film je nastajal na Šolskem centru Celje in s profesionalci so sodelovali tudi dijaki. Iz šolskega vsakdana in spoznanj pri delu z avtističnimi otroki sta izhajala tudi režiser in scenaristka, saj imata oba dolgoletne izkušnje dela v šolstvu in v svetovalnem delu. S prvoosebno izkušnjo avtizma pa je prepričljiv tudi Ali Ogrizek v glavni vlogi mladega Jana.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Franc Princ

Na današnji dan je leta 1992 v Trbovljah umrl rudar, ravnatelj Industrijsko rudarske šole in komercialist v STT in Rudisu Franc Princ. Rojen je bil v trboveljskem naselju Žabja vas. Velik pečat je dal v kulturnem življenju Trbovelj in Slovenije, izdal je tudi pesniško zbirko.

 


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Dan samostojnosti in enotnosti

Danes praznujemo dan samostojnosti in enotnosti, državni praznik in dela prost dan. Na ta dan se spominjamo izida plebiscita o samostojnosti Slovenije, katerega rezultate so razglasili 26. decembra leta 1990. Plebiscit je sicer potekal 23. decembra. Na plebiscitu je približno 95 % vseh udeleženih volivcev na vprašanje Ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država odgovorilo pritrdilno. S tem dogodkom se je začela osamosvojitev Slovenije.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekNa današnji dan: Ivan Lavrač
Naslednji članekDan samostojnosti in enotnosti