Na današnji dan je leta 2018 v Ljubljani umrl slovenski alpinist, fotoreporter, novinar in urednik Ante Mahkota, ki je mladost preživel na Dolu pri Hrastniku.

Današnji četrtek je poln dogodkov. Glasbena šola Trbovlje ponovno organizira koncert, občina Trbovlje pripravlja strategijo razvoja, DKD Dobrna organizira spominsko srečanje svojih članov, v knjižnici pa si lahko pogledate, kako je bilo nekdaj na Bolfenku. Polno dogodkov je tudi v Hrastniku, od krvodajalske akcije pa do prikaza tehnik zavijanja papirnih trakov. V Zagorju pa pogovor o socialnem realizmu v Zasavju. Udeležite se tudi rednih četrtkovih aktivnosti. Lahko si ogledate odprte razstave. Oglejte si, kaj prinaša današnji dan. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Četrtek, 14. december 2023


Vreme

danes dogaja Danes se bo delno razjasnilo, več sonca bo v zahodnih, bolj oblačno pa v vzhodnih krajih. Zjutraj in dopoldne bo po nižinah precej megle ali nizke oblačnosti. Najvišje dnevne temperature bodo od 4 do 11 °C.

V petek in soboto bo na Primorskem precej jasno, drugod delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Zjutraj in dopoldne bo po nižinah megla ali nizka oblačnost.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 31. maja 2024 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 23. decembra izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na regionalni cesti v zgornjih Trbovljah je promet do 30. decembra urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste. Pazite: posebej je urejena pešpot zaradi zapore hodnika za pešce.

Na regionalni cesti Hrastnik-most čez Savo v Hrastniku na Cesti 1. maja je do 31. decembra oviran promet zaradi komunalne in prometne ureditve.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.


Preskrba z vodo

Danes ni predvidenih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 10. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Ravne (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Topoletovo, izvod Ojstro, Topole (nadzorništvo Trbovlje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Glasbena šola Trbovlje

Božično – novoletni koncert

Tudi danes Glasbena šola Trbovlje ob 19. uri vabi na božično-novoletno zgodbo,  ki bo letos povezana s koledniki in jo bodo predstavili v gledališki dvorani Delavskega doma Trbovlje.

Koledovanje izvira iz rimskih časov, od tod prihaja tudi ime: prvi dan v mesecu so Rimljani imenovali calandae. Na slovenskem so antična izročila povezali s staroslovanskimi v praznične običaje, ki se odvijajo od 24. decembra do 6. januarja. V tem času so okrog hodili božični koledniki, svetoštefanjski koledniki, tepežkarji, bohinjski otepovci, novoletni koledniki in trikraljevski koledniki – fantje in godci, ki so hodili od hiše do hiše in prepevali pesmi kolednice. Po končanih obhodih so nabrane darove skupaj pojedli, skupaj popili in prijateljsko skupaj stopili v novo leto.


Priprava strategije občine Trbovlje

Občina Trbovlje je v procesu priprave strategije za obdobje 2024 – 2030. V decembru se izvajajo delavnice po različnih krajevnih skupnostih z namenom izoblikovanja vizije in ciljev strategije. Danes bo delavnica za KS Center, KS Franc Fakin, KS Fric Keršič, KS Alojz Hohkraut, KS Zasavje in KS Ivan Keše v klubu Zavoda za mladino in šport Trbovlje, Ulica 1. junija 18,  s pričetkom ob 17. uri in bo trajala približno do 20. ure z vmesnim odmorom in manjšo pogostitvijo. Delavnico bo izvajala ekipa Aspire.


Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

Kako je bilo pa tukaj prej – Bolfenk

Domoznanska skupina vabi na drugo srečanje v sezoni 2023/2024 Kako je bilo pa tukaj prej – Bolfenk. Z Rokom Strnišo se bodo pogovarjali o gradnji in poselitvi na območju Bolfenka. Srečanje bo ob 17. uri.


DKD Svoboda Dobrna Trbovlje

Spominsko družabno srečanje

DKD Svoboda Dobrna Trbovlje vabi danes  ob 17. uri, da se jim pridružite na prednovoletnemu srečanju, kjer bo kar prekipevalo od smeha, topline in pristnega druženja ob zvokih Modre frankinje. Pričakujete lahko tudi srečelov izdelkov, ustvarjenih s srcem in rokami njihovih nadarjenih članov.


Občina Hrastnik

Kvodajalska akcija

RKS OZ Hrastnik od 8. do 12. ure vabi na krvodajalko akcijo, ki bo potekala v Osnovni šoli narodnega heroja Rajka Hrastnik.


Občina Hrastnik

Dogodki

V občini Hrastnik bo danes kar nekaj dogodkov. Na tržnici v Hrastniku bo od 16. do 18. ure potekalo praznično druženje upokojencev. Organizator je Društvo upokojencev Hrastnik.

V Delavskem domu bo v organizaciji OZPM Hrastnik ob 16., 17.15 in 18.30 uri prihod dedka mraza in obdaritev otrok (na podlagi vabil – OZPM).

Ob 16.30  uri bo v  Domu starejših Hrastnik glasbeni večer z Lovskim pevskim zborom Trbovlje.


Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik

Papirna filigrafija z Vesno Babič

V Knjižnici Antona Sovreta v Hrastniku bo ob 17.30 uri potekala predstavitev tehnik zavijanja širših in ožjih papirnatih trakov v zvitke različnih oblik. Ti se kasneje v izbranem vzorcu nalepijo na izbrano površino. Ta tehnika se imenuje quilling ali papirna filigrafija. Ta čudovita tehnika je idealna za okraševanje voščilnic in vizitk, škatlic, pa tudi kot stenska dekoracija. Obvezne so prijave.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Socialni realizem v Zasavju

V prostorih mladinskega oddelka knjižnice Mileta Klopčiča bo danes ob 18. uri pogovorni večer in predstavitev občasne razstave avtorja Gregorja Jermana, kustosa Zasavskega muzeja Trbovlje, z naslovom Socialni realizem v Zasavju. Na predstavitvi teme, orisu zgodovinskega trenutka in  pogovoru o zasavskih literatih, ki so pustili svoj pečat v slovenski literaturi, bo kot gost sodeloval Aleš Leko Gulič.


ZLU

Osnovno digitalno usposabljanje

Zasavska ljudska univerza vsak četrtek organizira osnovno digitalno usposabljanje ob 9. ali 11. uri (glede na predhodno znanje) v prostorih Medgeneracijskega središča Dol pri Hrastniku, Trg borcev NOB 3, Dol pri Hrastniku. Predavanje je za udeležence brezplačno, obvezne so predhodne prijave.


ZMŠT

Individualna svetovalnica

Varen, anonimen, zaupen prostor. Pomoč, podpora in svetovanje. Ob četrtkih so individualne svetovalnice od 12. do 17. ure in po dogovoru do 28. decembra za mlade, vključene v lokalne in mednarodne aktivnosti Zavoda za mladino in šport Trbovlje Individualna svetovalnica z uni. dipl. soc. ped. Tjašo Golob.

Psihološki in socialni izzivi, čustveni in vedenjski izzivi, samopodoba in identiteta, motivacija, smisel, cilji, zahtevna življenjska obdobja, soočanje s spremembami, težave s socialno vključenostjo, težave na področju odnosov, zadovoljevanje potreb, obvladovanje stresnega odziva telesa, šolski izzivi in karierno usmerjanje, osebnostna rast … in vse ostalo človeško.


MC ZoS

RekreAktivna odbojka

MC ZoS organizira vsak četrtek od začetka oktobra do konca maja med 19.30 in 21.30 uro v telovadnici OŠ Toneta Okrogarja RekreAktivno odbojko. »V MC ZOS že vrsto let nudimo prostor za rekreativno odbojko vsem mladim, pa tudi mladim po srcu in tudi letošnje leto ni izjema. Udeležba je brezplačna!« so zapisali organizatorji.


Galerija Medija

Slikarska kolonija Izlake – Zagorje

V galeriji Medija v Vili Medea  je odprta razstava slik, ki so jih ustvarjali udeleženci na druženju na jubilejni, 60. slikarski koloniji Izlake – Zagorje. Razstavljajo: Elisabetta Bacci, Alessandro Cadamuro (oba Italija), Sead Emrić (Bosna in Hercegovina), Shalva Greenberg, Sheva Karni (obe Izrael), Sianxing Mao (Kitajska), Anja Jerčič Jakob, Dušan Kirbiš, Aleksij Kobal, Ivo Prančič in Oto Rimele (vsi Slovenija). Razstava bo odprta do 5. februarja 2024.


Foto galerija f 2,8 Zagorje

Kaznilnica

V Foto galeriji f 2,8 na Kopališki v Zagorju je na ogled razstava fotografa Branimirja Ritonje s pomenljivim naslovom Kaznilnica. Ritonja živi in ustvarja v Mariboru. Bil je dolgoletni predsednik Fotokluba Maribor ter soustvarjalec foto galerije Stolp in njen umetniški vodja od leta 1996 do 2023. Je prejemnik številnih nagrad in priznanj. V dolgoletni fotografski karieri se lahko pohvali z več kot dvajsetimi samostojnimi razstavami ter številnimi skupinskimi, zadnja večja je bila na Majskem salonu letos v Trbovljah. Galerija je odprta ob ponedeljkih od 17. do 19. ure, ob četrtkih od 9. do 12. ure in vsako prvo soboto v mesecu od 10. do 12. ure.


Delavski dom Trbovlje

Razstava ob dnevu svete Barbare

V prostorih Delavskega doma Trbovlje je odprta tradicionalna razstava ob dnevu Svete Barbare. Svoje umetnine bosta razstavljali Pika Gačnik in Marjeta Hribar. Pika Gačnik se v svojem delu osredotoča na grafiko ter poglobljeno raziskuje področje alternativnih grafičnih tehnik globokega tiska – kolagrafijo ter grafiko razširjenega polja. Avtorica se na razstavi predstavlja s serijo grafik Kuolmografija. Mednarodno priznana umetnica Marjeta Hribar s svojim delom predstavlja slovensko dediščino in predvsem premog na nov, kreativen način, ki je usmerjen v trajnostno prihodnost.

Razstava bo na ogled do 17. decembra, v četrtek od 17. do 18. ure in od petka do nedelje od 16. do 19. ure. Lahko si jo ogledate tudi po predhodnem dogovoru na številki 051 626 296.


Likovna skupina LIKI

Kalejdoskop

V Kulturnem domu v Kisovcu je na ogled razstava likovne skupine LIKI ob 15. obletnici obstoja te skupine iz Kisovca. Na razstavi, ki so jo članice poimenovale Kalejdoskop, razstavljajo: Vida Vodišek, Lidija Ojsteršek, Marinka Juvan, Berta Juvan, Magdi Grošelj, Ksenija Prašnikar, Jana Borštnar in Elvira Borštnar.


Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

Humanitarna akcija

V Knjižnici Toneta Seliškarja poteka od 22. novembra do 18. decembra humanitarna akcija. V sodelovanju z Rdečim križem Sloveniji – Območnim združenjem Trbovlje zbirajo drobne sladke pozornosti, hrano z daljšim rokom uporabe za trboveljske otroke in njihove družine. Veseli bodo tudi prostovoljnih denarnih prispevkov.


Zasavske knjižnice

Ob četrtkih je knjižnica Antona Sovreta Hrastnik odprta od 9. do 17. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je odprta od 7. do 15. ure, enota Kisovec in enota Izlake pa od 11.30 do 18. ure.

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v decembru na ogled razstava osnovnošolskih likovnih del z rudarskega natečaja RMED.

V knjižnici v Kisovcu je decembra na ogled razstava likovnih del Jane Borštnar, članice skupine Liki.

V Knjižnici Antona Sovreta Hrastnik je na ogled razstava fotografij člana Foto kluba Hrastnik Milana Tarlaća z naslovom Provansa. Razstava bo na ogled do 20. januarja 2024.

V Knjižnici Antona Sovreta je na ogled razstava Sovretovih del ob 60. obletnici smrti velikega filologa, prevajalca antičnih del in hrastniškega rojaka, ki je bil rojen v Šavni Peči.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.

V muzeju je do 1. februarja 2024 odprta razstava Ko čipka sreča slamnik. Razstavo so pripravile zasavske klekljarice, združene v društvu Srčevka. Zanjo so se povezale s Slamnikarskim muzejem Domžale.

V ZMT je odprta razstava Postrežba točna – cene solidne. Trgovina v Trbovljah nekoč in danes. Avtorja razstave sta Žiga Blaj in Nevenka Hacin. Občasna razstava predstavlja trgovino v Trbovljah v vsej zgodovini. Razstava bo odprta do 6. maja 2024.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Delavski dom Trbovlje – kino

Srečno naključje

ob 18. uri

Ameriška romantična komedija, izvirni naslov Coup de chance (2023), režija  Woody Allen, igrajo Lou de Laâge, Valérie Lemercier, Melvil Poupaud…

Fanny in Jean sta popoln zakonski par: oba sta uspešna v svojem poklicu, živita v čudovitem stanovanju v elitni pariški četrti in zdi se, da sta zaljubljena kot takrat, ko sta se prvič srečala. Nekega jesenskega dne pa Fanny na ulici naleti na Alaina, prijatelja iz srednje šole …


Delavski dom Zagorje – kino

Medvedkov božični čudež

ob 17. uri

Norveška družinska pustolovščina, režija Andrea Eckerbom

V tej čudoviti božični zgodbi se bo medvedek naučil, da je pravo bogastvo v naših srcih in da prava čarobnost praznikov izvira iz ljubezni in druženja s prijatelji in družino.
Snežinke, dišeči mandlji in utripajoče lučke ustvarjajo popolno vzdušje na božičnem sejmu, kjer deklica Manca odkrije neverjetno skrivnost: na zgornji polici loterijske kabine je najbolj srčkan medvedek pravkar premaknil glavo in začel vohljati. Ker z njim začuti takojšnjo povezanost, si Manca ne more zamisliti boljše božične želje, kot to, da ga bo dobila, zato se odloči, da se ji bo izpolnila. Toda medvedek ima drugačne načrte… sanja o bogatem lastniku, ki mu lahko pokaže vse, kar svet ponuja. Ko pa medvedka odpeljejo v drvarnico, mu njegova nova najboljša prijateljica, ježka Olga, pomaga razumeti, kaj je v življenju zares pomembno… Film je sinhroniziran v slovenščino.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si


Ante Mahkota

Na današnji dan je leta 2018 v Ljubljani umrl slovenski alpinist, fotoreporter, novinar in urednik Ante Mahkota. Rodil se je 27. aprila leta 1936 na Dolu pri Hrastniku. Bil je eden najbolj eminentnih slovenskih novinarjev in alpinistov, izjemen organizator in tvorec velikih slovenskih akcij, kot sta Podarim – Dobim in Sto žensk na Triglav.


Svetovni dnevi

Če pa veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dan opic

Neuradni praznik sta si leta 2000 izmislila ameriška umetnika Casey Sorrow in Eric Millikin. Sprva kot zasebna šala, je do danes prerasla mednarodne meje, tako da svetovni dan opic, kot mu pravijo, obeležujejo med drugim tudi v Nemčiji, Indiji, Združenem Kraljestvu, Kanadi in Kolumbiji. Kako ga preživeti? Poučite se o primatih ali pa za zabavo en dan v letu zganjajte opičje norčije.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekMorda niste vedeli: Lucija Pinterič in Martin Golob
Naslednji članekNa današnji dan: Ante Mahkota