Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije med drugim za člane kmetijskih gospodarstev ponuja psihosocialno podporo. O tem so spregovorili v oddaji Morda niste vedeli Igor Gošte, Lucija Pinterič in Martin Golob.

Več o tem je uvodoma povedala Lucija Pinterič, ki to podporo zadnje leto tudi izvaja. Z nami je bil tudi župnik Martin Golob, ki je odraščal na kmetiji v sožitju treh generacij. V pogovoru z obema smo poskušali odgovoriti na različna vprašanja, povezana z delom na kmetiji z odnosi na kmetiji, o vlogi ženske/matere in moškega/očeta, o tem, kako na kmetijah premagujejo duševne stiske, kdo ali sploh kdo poišče pomoč, koliko je nasilja v krogu kmečkih družin, koliko je zdravega generacijskega sodelovanje in tudi, kako pomembno je, da kmet kmetijo preda v prave roke.

Marsikaj zanimivega o svojem duhovniškem poklicu, tudi o nedavnem srečanju z misijonarjem Pedrom Opeko pa je z nami delil eden najbolj prepoznavnih in priljubljenih župnikov pri nas. Pomembno nam je bilo tudi obema postaviti vprašanje, kako se soočata z vsem, kar vidita, slišita ali jim razkrijejo kmetje na eni strani in verniki na drugi.

Še nekaj citatov naših sogovornikov: »Biti kmet, ni le poklic, je tudi način življenja,« pove Martin Golob in tudi: »Pomemben je dogovor, kdaj starejši kmetijo prepustijo mlajšim, na kakšen način to naredijo, kako se med seboj dogovorijo, to je izziv.« Zanimive so tudi te njegove misli: »Strojnika, ki ti bo preoral njivo, lažje dobiš kot nekoga, ki bo imel rad kravo.« Lucija Pinterič pa je povedala: »Največ težav na kmetijah je v medsebojnih odnosih, če osnovni odnos med očetom in mamo ni urejen, potem gre navzdol in se prenaša. Pri več generacijskih družinah, ko je več generacij v eni hiši, pa je stvar sprejemanja, sklepanje kompromisov, koristna je dobra komunikacija, treba se je prilagajati, popuščati.«

Pogovarjali smo se tudi, kako poteka njeno delo nudenja psihosocialne podpore: »Tam, kjer je bolezen ali invalidnost, grem jaz na kmetijo in ponudim pomoč, veliko svetovanj pa opravim po telefonu.« Slišali boste tudi, kdo je tisti, moški ali ženska, ki prej ali pogosteje poišče pomoč, ko se znajde v duševni stiski. »Obleka ti še ne prinese sreče. Odnosi so tisti, ki te lahko dvignejo, da lahko letiš, ali pa te zamorijo do tal. Smo na preizkušnji, gre za nekakšno šolo medsebojnih odnosov, do samega sebe, do presežnega in do bližnjega,« so zaključne besede te oddaje, ki si jih je vredno zapomniti. Več pa si lahko ogledate v oddaji.

Igor Gošte

Foto: Matjaž Lavrič


 

Prejšnji članekVse bo OK
Naslednji članekDanes dogaja