Včeraj so na Osnovni šoli narodnega heroja Rajka v Hrastniku pripravili dan šole. Letošnja tema dneva je bila »zdrav duh v zdravi šoli«, poklonili pa so se tudi spominu na heroja, po katerem šola nosi ime.

»Na šoli se je veliko dogajalo,« pove ravnateljica Marina Kmet, »učenci od prvega do osmega razreda so imeli dejavnosti, ki se nanašajo na zdrav način življenja in sicer iz področja prehrane, gibanja, duševnega zdravja ter preventive.«

Tako so učenci od prvega do petega razreda spoznavali tehnike sproščanja, jogo in tibetanske vaje, se skozi delavnice učili o zdravi prehrani in govorili o varni rabi interneta. V šestem razredu sta strokovna delavca ZD Hrastnik učence seznanila s temeljnimi postopki oživljanja, v sedmem razredu sta predstavnika RK Hrastnik učence seznanila z dejavnostjo RK, pomenom prostovoljstva in z uporabo defibrilatorja, učencem osmega razreda pa je upokojeni kriminalist predaval o nenasilju in škodljivosti drog.

V šoli so pripravili spominsko uro, posvečeno narodnemu heroju Rajku. Jože Menih – Rajko se je rodil 23. aprila 1922 v Hrastniku. Leta 1941 je odšel v partizane in sodeloval v številnih bojih. Med partizani je bil priljubljen zaradi svojega temperamenta in vodenja. 8. januarja 1943 je kot del Pohorskega bataljona padel v bitki na Osankarici. Leta 1953 so ga imenovali za narodnega heroja. Učenci devetega razreda OŠ NHR Hrastnik so 8. januarja so odšli na Osankarico, obeležit spomin na padle borce Pohorskega bataljona.

MD

Foto: arhiv OŠ NHR Hrastnik