V soboto, 16. oktobra, je svetovni dan oživljanja. Ob tej priložnosti se bo v 37 mestih po Sloveniji odvilo več kot 50 dogodkov, na katerih se bodo laiki lahko naučili ali osvežili znanje o temeljnih postopkih oživljanja in uporabi defibrilatorja.

Dogodki se bodo odvili v sklopu akcije Slovenija oživlja, ki jo organizirajo Slovenski reanimacijski svet, Zveza študentov medicine Slovenije in Rdeči križ Slovenije, skupaj z območnimi združenji Rdečega križa Slovenije. V Trbovljah bodo pripravili predstavitev pred Sparom. Sodelovali bodo člani ekipe prve pomoči RKS OZ Trbovlje in mladi prostovoljci iz OŠ Tončke Čeč.

V Sloveniji bo glede na študije srčni zastoj doživelo 70– 85 oseb na 100 000 prebivalcev, kar preračunano pomeni 1400 -1700 oseb na leto. Srčni zastoj zunaj bolnišnice je vzrok približno 8,5% vseh smrti letno. Med osebami, ki so  v enem letu umrle zaradi bolezni obtočil, predstavlja približno 40% smrti . Bolezni obtočil (srca in ožilja) v splošnem predstavljajo glavni vzrok smrti med moškimi in drugega najpomembnejšega med ženskami (za rakavimi boleznimi).

Srčni zastoj bo verjetno doživela oseba moškega spola (66%), stara 66 let. Najverjetneje se bo srčni zastoj zgodil doma (60-70%). V polovici primerov bodo ob srčnem zastoju prisotni očividci. V Sloveniji (podatki se nanašajo na obdobje 2014-2019) bo z oživljanjem pred prihodom ekipe nujne medicinske pomoči (NMP) pričelo 60% očividcev. Ta številka je glede na podatke v Evropi v zlati sredini. Zmagovalci so Norvežani in Čehi, kjer oživlja več kot 80% očividcev. V Srbiji, Bosni in Romuniji oživlja manj kot 20% očividcev. Avtomatski zunanji defibrilator (AED) pred prihodom ekipe NMP (2016-2018) je bil uporabljen v 9,5% srčnih zastojev. Podatki veljajo za Ljubljano in ne za celotno Slovenijo. AED je bil uporabljen v 108 primerih oživljanja,  reševalec motorist ga je uporabil 34x, 36x so ga uporabili prvi posredovalci, 20x je bil uporabljen v zdravstvenih domovih. 18 zabeleženih primerov uporabe AED (3% vseh srčnih zastojev) je bilo s strani očividcev.

Akcija »Slovenija oživlja!« med seboj povezuje organizacije, društva in projekte, ki se ukvarjajo s širjenjem znanja prve pomoči in promocijo oživljanja med laiki. Rdečemu križu Slovenije, Slovenskemu reanimacijskemu svetu in študentom medicine iz obeh regionalnih društev se bodo pridružili še študenti petih zdravstvenih fakultet, člani Zveze tabornikov Slovenije, Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov Slovenije ter letos prvič nekateri prvi posredovalci. Medijski partner pa je že tradicionalno Val 202 z oddajo Sekunde rešujejo.

Savus

Foto: arhiv akcije / Aleš Černivec