nedelja, 19 maja, 2024

Iz te kategorije

Damjan in čin Vitko

Damjana Zelenika predvsem Hrastničani poznajo kot odličnega vodjo kuhinje v Domu starejših v Hrastniku. Ne ukvarja pa se samo s kuho, ima tudi zelo resen konjiček. Ukvarja se s psmi, ki ga spremljajo že od malih nog. Najprej so imeli doma nemškega ovčarja, kasneje pa več različnih pasem lovskih psov, saj je bil njegov oče lovec in ljubitelj psov.

Zdaj Damjan Zelenik s psmi tudi tekmuje in dosega odlične rezultate. Z japonskim činom Vitkom sta dobila priznanja na zadnji razstavi psov, na mednarodni razstavi CACIB Celje 2020, ki je potekala v soboto, 22. februarja. »Prvega, čisto svojega psa, sem kupil samemu sebi za darilo, ko sem zaključil študij ob delu,« pravi Damjan. »To je bilo leta 2006. Čeprav so mi zelo všeč tudi velike pasme psov, sem se odločil za najmanjšo pasmo na svetu, to so čivave. Izvirajo iz Mehike. Vzrejam jih v obeh različicah – kratkodlake in dolgodlake. Kot pasma so me povsem prevzeli, zato sem se v letu 2007 začel ukvarjati z rodovniško vzrejo. Pri mednarodni kinološki zvezi (FCI) pa sem registriral tudi psarno pod imenom Damjan’s Diamond.«

Njegov prvi pes je prišel s Hrvaške, kasneje pa jih je uvozil iz Rusije, Španije, Litve in Avstrije. V letu 2007 je prišel na svet tudi prvi mladiček iz njegove vzreje, psička, ki ji je dal ime Damjan’s Diamond Aisha. »Za mladičke iz moje vzreje vedno poiščem zelo skrbne in odgovorne nove lastnike. Največ jih živi v Sloveniji, nekateri pa tudi v tujini. Z nekaterimi lastniki smo postali celo prijatelji. Tako so me prijatelji iz Litve, Francije, Poljske, Madžarske, Avstrije, Hrvaške in seveda Slovenije že večkrat tudi obiskali,« pravi Zelenik.

Poleg čivav ima sedaj tudi zelo zanimivega predstavnika precej redke pasme psov, ki se imenuje japonski čin. Gre za pasmo, ki izvira iz Japonske. »Moj kuža pa je prišel od znane vzrediteljice s Poljske. Njegovo rodovniško ime je Vito Corleone Baltic Sand, doma ga pa kličemo kar Vitko,« pojasni Damjan. Japonski čini kot tudi čivave spadajo v skupino družinskih pasem psov, ki so bili na nek način ustvarjeni za tesno sobivanje s človekom. Hrani jih pretežno z visokokakovostno suho hrano ter mesom z dodatki, s skuto, z jajci pa tudi s sadjem in različnimi prehranskimi dodatki.

Zadnja razstava, ki jo je Damjan Zelenik obiskal, je bila februarja v Celju. Šlo je za mednarodno razstavo psov CACIB Celje 2020, ki jo je organiziral Slovenski klub za špice in pratipske pse pod pokroviteljstvom Kinološke zveze Slovenije (KZS) in Mednarodne kinološke organizacije (FCI).

Na razstavi so sodili zelo priznani sodniki iz Slovenije, Avstrije, Italije, Estonije, Srbije in Avstralije. Udeležilo se jo je 839 psov različnih pasem iz 28 evropskih in drugih držav. Prišli so celo psi s Tajske, Avstralije in Kanade. »Veseli me, da sva bila z Vitkom tudi tokrat zelo uspešna. Sodila nama je slovenska sodnica Melita Grošelj. Vitko je prejel CAC (kandidatura za slovenskega prvaka), CACIB (kandidatura za mednarodnega prvaka) in BOB (najlepši pes pasme),« je bil po nastopu na razstavi zadovoljen lastnik Vitka Damjan Zelenik.

Fanči Moljk

Fotografije: Damjan Zelenik

Isti avtor