sreda, 17 julija, 2024

Iz te kategorije

Covid 19 napadel Hrastnik

V sredo, 15. julija, popoldan so pred stavbo Občino Hrastnik pripravili tiskovno konferenco zaradi nenadnega naraščanja okužb s Covid-19 v občini Hrastnik. Na njej so javnost seznanili z najnovejšim številom občank in občanov, ki so okuženi s Covid-19 in predstavili ukrepe, ki jih občina Hrastnik skupaj z Domom starejših Hrastnik in Zdravstvenim domom Hrastnik izvaja in tiste, ki jih bo še pričela izvajati za omejitev širjenja virusa.

Stanje v Hrastniku so predstavili župan občine Hrastnik Marko Funkl, direktor Doma starejših Hrastnik Drago Kopušar in direktor Zdravstvenega doma Hrastnik Gregor Pajić.

Marko Funkl: Danes še osem novih okužb

Župan Marko Funkl: »Občina Hrastnik je sprejela določene ukrepe za zmanjšanje širitve virusa Covid-19. Predhodno se morajo stranke naročati po telefonu ali e-mailu, brez predhodne najave pa lahko na občini urejajo samo najnujnejše zadeve. Od ostalih javnih zavodov je MCH zaprt, knjižnica pa obratuje po predhodnem naročilu z izdajo knjig na okencu. Otroška in športna igrišča se z današnjim dnem zapirajo. Izdana je bila tudi odredba o prepovedi kurjenja v naravnem okolju. Pozivamo občanke, občane in tudi gostince, da se držijo vseh navodil NIJZ-ja pri uporabi gostinskih storitev in da se izogibajo stikom v zaprtih prostorih. Moramo se zavedati, da je situacija resna in da bomo samo z upoštevanjem vseh ukrepov preprečili širjenje virusa v občini.

Občina Hrastnik pričakuje pomoč države pri zagotavljanju strokovnih kadrov in pri iskanju rešitev za zajezitev epidemije v Hrastniku. Po podatkih NIJZ je v Sloveniji danes 266 aktivnih primerov, od tega z današnjim dnem 19 v Hrastniku.

Včeraj smo imeli v Hrastniku 11 aktivnih primerov, danes dodatnih 8, s takšno rastjo bo jutri 10 % vseh pozitivnih na Covid-19 v Hrastniku, zato resnično prosimo za aktivno vključitev vseh strokovnjakov in pristojnih služb v reševanje situacije. V času epidemije smo imeli zaprte ustanove in smo lahko medsebojno zagotavljali kadre. V kolikor bi do potrebe po kadrih, danes ko ni epidemije, prišlo, so skoraj vsi koraki prepuščeni občinam.

Naj ob tem omenim, da je Dom starejših občanov v Hrastniku eden tistih domov z izrazito slabimi infrastrukturnimi možnostmi urejanja površin. Na ministrstvo smo v preteklosti že nekajkrat naslovili potrebo po novem domu, odkupili zemljišče, uredili prostorske načrte in idejne zasnove, a zaenkrat s strani države še nismo prejeli pozitivnih novic. Prav tako direktorji zdravstvenih domov in domov za starejše od konca epidemije nimajo več na voljo Covid-19 računa, preko katerega bi krili izredne stroške dodatnih del ali zaposlitev, kar pomeni, da so v primeru, da se teh sredstev ne zagotovi, ogrožena življenja ljudi.

Drago Kopušar: Aktivirali smo rdečo cono

Direktorja Doma starejših Hrastnik Drago Kopušar: »Na današnji dan je v Domu starejših Hrastnik evidentiranih 7 okužb, 4 pri zaposlenih, 3 pri stanovalcih. Danes, v sredo, 15. julija, so bili vzeti brisi vsem preostalim zaposlenim, brisi pri stanovalcih pa se jemljejo glede na oceno zdravnika. V Domu je bila aktivirana rdeča cona, v kateri je trenutno nameščen en stanovalec z okužbo, oziroma bodo vanjo nameščeni še drugi stanovalci z okužbo. V Domu izvajamo preventivne ukrepe, izvedli smo tudi edukacije zaposlenih za uporabo osebne varovalne opreme, intenzivno delamo na razkuževanju objekta. Zaposleni z okužbo so izločeni iz delovnega procesa, zaposleni, ki so na dopustu, so bili poklicani nazaj na delo, drugim, ki bi morali oditi na dopust, pa je bila ta pravica preklicana.

Gregor Pajić: Deloma zaprt Zdravstveni dom

Direktor Zdravstvenega doma Hrastnik Gregor Pajić: »Glede na zdravstveno situacijo v občini Hrastnik in hitro naraščanje pozitivnih primerov okužb s korona virusom COVID-19 smo v Zdravstvenem domu Hrastnik sprejeli nekatere ukrepe in priporočila, ki so nujno potrebni za zmanjšanje tveganja prenosa okužb. Za uporabnice in uporabnike naših storitev do nadaljnjega, žal ne bo omogočen dostop do zaprtih prostorov brez predhodne najave oz. dogovora z zdravstvenim osebjem ter v nujnih primerih. Za nujne primere naj pacienti pokličejo 112 ali na telefonsko številko 03 56 54 451, vse ambulante, dispanzerji in oddelki zdravstvenega doma bodo v okviru ordinacijskih časov dosegljivi. Pacienti bodo vse zadeve lahko urejali preko telefona, izvajali se bodo zgolj nujni zobozdravstveni pregledi, nujni pregledi nosečnic se bodo opravljali, prav tako se bodo izvajale patronažne dejavnosti ob strogih zaščitnih ukrepih. Preventivne dejavnosti se bodo izvajale omejeno, v skladu s strokovno določitvijo, za zmanjšanje tveganja možnih okužb bomo zdravstveni dom razkužili. Pozivamo vse prebivalke in prebivalce, da v primeru suma okuženosti na korona virus ostanejo doma, se po telefonu povežejo z osebnim zdravnikom in čakajo na nadaljnja navodila.

V Zdravstvenem domu Hrastnik želimo s svojim ravnanjem zmanjšati možnost prenosa okužb, vendar smo brez ozaveščenosti ljudi tudi zaposleni v zdravstvenem domu nemočni.«

Savus

Foto: arhiv Občine Hrastnik

Isti avtor