Dela v sklopu urejanja šolskega dvorišča in postavitve učilnice na prostem pri Osnovni šoli Ivana Skvarče v Zagorju, ki so potekala od konca februarja, so večinoma zaključena, dvorišče pa je urejeno kot večnamenski prostor, ki bo uporaben različnim uporabnikom in starostnim skupinam. Šola je bila s partnerjema JP Komunala Zagorje in Društvom trajne energetike Zagorje s projektom urejanja šolskega dvorišča in postavitve šolske učilnice na prostem uspešna na petem javnem pozivu za izbor CLLD operacij, financiranih iz sredstev EKSRP na območju Partnerstva LAS Zasavje.

Za naložbo, katere ocenjena vrednost znaša dobrih 135.000 evrov, bodo iz naslova poziva dobili 50.000 evrov, 60.000 evrov bo zagotovil občinski proračun, preostanek denarja pa bodo zagotovili nosilec projekta in oba partnerja.

V Skvarčevi šoli so v soboto dvorišče že pokazali okoli 500 obiskovalcem, ki so prišli iz vse Slovenije. Gostili so namreč 45. državno tekmovanje mladih čebelarjev, ki so se pomerili v znanju s področja čebelarstva. Šola je prireditev organizirala v sodelovanju z Občino Zagorje ob Savi, Čebelarsko zvezo Slovenije in Čebelarskim društvom Zagorje ob Savi.

Zbrane sta nagovorila župan Občine Zagorje ob Savi Matjaž Švagan in ravnateljica šole Kristina Renko. Po tekmovalnem delu so za goste pripravili številne dejavnosti. Pri tem so poleg ustvarjalnih in domiselnih učiteljev svoje aktivnosti predstavili v Kinološkem društvu Zagorje ob Savi, gasilci PGD Zagorje-mesto so razkazali svoje vozilo znamke Tatra, članice Društva za zdravilne rastline Zasavje pa so imele delavnico, polno dišav, semen, rastlin in kreativnosti. Starejši tekmovalci so šli na novi tematski pohod Po kolmastih stopinjah.

Gostom so z veseljem pokazali tudi novo urejeno učilnico, ki je poslikana v van Goghovem slogu in povezuje zunanji in notranji svet. Ali, kot pravi ravnateljica Kristina Renko: »V šolo smo pripeljali naravo in to na umetniški način. Izhajamo iz ideje, da sta v prostoru, kjer se dobro počutijo učenci in učitelji,  učenje in poučevanje prijetnejša in posledično bolj učinkovita. Šola je v zadnjih letih postala barvita, s kotički, senzorno tablo, didaktičnimi poslikavami, … in prav vesela sem, da je temu tako. Temu sledimo na vseh treh lokacijah.«

Oprema je skladna s sodobnimi smernicami, zanjo je poskrbelo podjetje Inovatio, prostor pa je podrobneje predstavljen na povezavi: https://www.inovatio.si/sl/novice/127/vecnamenski-prostor-v-znamenju-van-gogha

Šola je poskrbela tudi za okusno kosilo, nato pa je sledila sklepna prireditev, ki jo je povezovala učiteljica Nina Jelen. Na njej je zbrane pozdravil predsednik ČZS Boštjan Noč, ki je na prireditev prišel s pohodniki čebelarskega pohoda iz Lukovice, nekaj besed pa je zbranim namenil tudi predstavnik Ministrstva za vzgojo in izobraževanje Matjaž Barič.

Sledil je slovesnejši del prireditve, podpis ekolistin. Poleg generalnega koordiratorja Ekošole Gregorja Cerarja, ki je tudi nagovoril prisotne, so ekolistino podpisali ravnateljica, zagorski župan in predstavniki učiteljev, učencev, staršev ter krajevnih skupnosti.

Za kulturni program so poskrbeli šolski pevski zbori, natančneje Šentjurčki, Češminčki in učenci mladinskega pevskega zbora. Za konec pa so na oder stopili še vsi učitelji in sodelavci šole, ki so s Slakovim Čebelarjem zaokrožili vseslovenski čebelarski dogodek.

Savus

Foto: OŠ Ivan Skvarče


 

Prejšnji članekDanes dogaja
Naslednji članekČiščenje prepusta, požar