Današnji torek prinaša v Zasavje kar nekaj zanimivosti. V Trbovlje zanimivo gledališko predstavo Prešernovega gledališča, v Zagorje predavanje o pasteh spleta, na splet razpravo mladih o volitvah. Aja, ne pozabite, danes je dan, ko se je Evropa osvobodila. Leta 1945. Od takrat naj bi bila svobodna. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Torek, 9. maj 2023


Vreme

Danes bo zjutraj še pretežno oblačno, čez dan pa se bo delno razjasnilo. Še bo pihal vzhodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 7 do 11, najvišje dnevne od 15 do 19 °C.

V sredo se bo pooblačilo, od zahoda bo postopno začelo deževati. V četrtek se bo dež okrepil. Sveže bo.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje ob Savi in cesti Krtina-Moravče-Izlake je na Izlakah do 31. avgusta promet urejen izmenično enosmerno zaradi rehabilitacije mostu čez Medijo.

Na cesti Izlake-Zagorje je do 13. maja pri Spodnjih Izlakah izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Izlake-Zagorje je pri Loki pri Zagorju do 6. junija promet urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Do dvakrat dnevno je možna do 20 minutna popolna zapora. Vsako soboto do septembra je popolna zapora med 7.30 do 13.30 ure.

Na cesti Zagorje – Trbovlje – Hrastnik in na cesti Bevško-Trbovlje je na Vodenski cesti v Trbovljah do 30. junija 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Cesta Hrastnik-Ojstro-Trbovlje je na odseku v Trbovljah promet urejen s semaforjem izmenično enosmerno do junija 2023 zaradi posodobitve ceste.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih izklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 7. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani  ure iz TP Ravne, od 7. do 8. ure in od 12 do 14. ure iz TP Razpotje, Razpotje 2, Mlinše, Mlinše 2, Žvarulje,  Zgornja Medija, Spodnja Medija, Kamnolom Lipovca, Suhi potok, Strme njive, Kolovrat, Kolovrat 2, Kolovrat vikendi (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 12. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani  ure iz TP Matica, izvod Renko (nadzorništvo Trbovlje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Prireditve

Delavski dom Trbovlje

Naše skladišče

Danes ob 19.30 uri bo v okviru abonmaja v gledališki dvorani Delavskega doma Trbovlje na sporedu predstava Naše skladišče. Gre za socialno dramo. Samo, da je v resnici smešna kot komedija. Pravzavprav gre za ameriško pustolovsko komedijo Prešernovega gledališča Kranj v režiji Mateja Kokola. Igrajo Vesna Pernarčič, Vesna Slapar, Vesna Jevnikar, Darja Reichman, Borut Veselko, Blaž Setnikar, Miha Rodman, Aljoša Ternovšek in Miranda Trnjanin

Štiri nevidne delavke v skladišču, skrite pred očmi kupcev in javnosti, prelagajo živilske artikle iz velikih in manjših škatel na poličnike, lepijo deklaracije na uvoženo robo, prekladajo polno in prazno embalažo gor in dol, pa spet nazaj … v enolično neskončnost. Štiri delavke, vsaka s svojimi željami, talenti, prepričanji, hotenji in zgodbami; vsaka tudi s sanja(rija)mi o boljšem življenju, o spremembah, četudi majhnih in skromnih. Predstava je prejela nagrado Slavka Gruma 2020 za najboljše slovensko dramsko besedilo. Predstava traja 90 minut in nima odmora.


Europe Direct Zasavje

Pejmo voult

Evurope Direct vabi na spletni dogodek, na katerem bodo spregovorili o pomembnosti evropskih volitev oz. volitev nasploh, ki bo predvajan v živo preko facebook strani Europe Direct Zasavje danes ob 13. uri.

V letu 2024 se bomo namreč ponovno podali na volitve, tokrat na evropske. Takšna oblika sodelovanja celotnega naroda je ena izmed najmočnejših oblik demokracije. Pa vendar se je poslužuje čedalje manj polnoletnih oseb. Pomembno je oddati svoj glas. Zakaj in kako to vpliva pri evropskih volitvah, si bomo pogledali skozi omenjeno okroglo mizo oz. pogovor. Tako bomo podprli evropsko ambicijo Nova spodbuda za evropsko demokracijo, obenem pa prikazali mladim, zakaj je pomembno, da se udeležijo volitev; ne samo evropskih, tudi drugih. Na okrogli mizi oz. pogovoru bodo sodelovali dijaki Gimnazije Litija ter Gimnazije in ekonomske srednje šole Trbovlje.

Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Izzivi spleta in pametnih telefonov

V Knjižnici Mileta Klopčiča bodo danes ob 18. uri pripravili predavanje za starše Maje Vreča. Spregovorila bo o izzivih spleta in pametnih telefonov.

Vzemite si uro časa, da odkrijete, kako čim bolj varno »veslati« po internetu in se znebiti tistega neprijetnega občutka, da bi si morali enkrat res pogledati, kje se lahko skrivajo nevarnosti, preden se  nam kaj neprijetnega pripeti. Ne samo nam ampak tudi našim otrokom. Otroci in najstniki običajno povsem brezskrbno uporabljajo nove medije, saj so vendar zrasli z njimi. Ne zavedajo pa se, da se je potrebno tudi tu naučiti osnovnih pravil, da se izognemo težavam. Otroci in mladi že dolgo kot največjo težavo izpostavljajo nasilje in nadlegovanje, s katerim se srečujejo na internetu. Spoznali bomo različne oblike, v katerih le-to nastopa in se posvetili temu, kako ga preprečevati.

Kaj pa vi – poznate Tik Tok izzive, »Nudse«, »Dvorane zrcal« ali pa »Deep Fakes«? Ali prepoznate različne spletne prevare, ki lahko nepoučenim močno stanjšajo denarnico? Ali poznate smernice o varni uporabi zaslonov pri otrocih in najstnikih? Ali se morda sprašujete kdaj in kako otrokom dovoliti  samostojno uporabo spleta in naprav ter kako vedeti ali so pri tem varni? Maja Vreča je od leta 1995 zaposlena na Akademski in raziskovalni mreži Slovenije (Arnes) in dolgoletna sodelavka Centra za varnejši internet SAFE.SI.


MC ZOS

Slišati in biti slišan_a.

MC ZoS vabi na dvodnevno usposabljane za delo z mladimi v stiski Slišati in biti slišan_a. Usposabljanje bo potekalo še danes od 9 do 17. ure v prostorih Mladinskega centra Zagorje ob Savi. Namenjeno je mladinskim delavcem, izkušenim prostovoljcem in drugim, ki se pri svojem delu srečujejo z mladimi v stiski.

Vsebinsko se bodo spoznali z naslednjimi temami: kdo so mladi v stiski in zakaj do tega pride, postavljanje mej in naša vloga pri delu z mladimi v stiski ter spoznavanje orodij, metod in različnih praks. Čas pa bodo namenili tudi pridobivanju izkušenj skozi igro prizorov, kjer imamo možnost izkusiti situacije, v katerih ne vemo, kako odreagirati ter raziskovati možne reakcije v specifičnih situacijah.


Galerija Medija Zagorje

Razstava Barbara Demšar

V galeriji Medija v Vili Medea je do 21. maja na ogled razstava Barbare Demšar Cvetenje. Barbara Demšar (1969) je leta 1997 diplomirala na Oddelku za likovno pedagogiko na Pedagoški fakulteti v Ljubljani pri prof. Hermanu Gvardjančiču. Je članica Združenja slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) in Združenja umetnikov Škofja Loka. Izpopolnjevala se je v Cité Internationale Des Arts, v Parizu, Francija, v Vermont Studio Center, Johnson, Vermont v ZDA, zadnja je bila umetniška rezidenca Art Hub v Abu Dabiju (ZAE) oktobra 2017. Imela je okoli 30 samostojnih razstav in sodelovala na več kot 280 skupinskih razstavah doma in v tujini. Razstava bo odprta do konca maja.

Razstava je odprta ob ponedeljkih in četrtkih od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure. Odprta je tudi na podlagi predhodnega klica (041 489 307).


Delavski dom Trbovlje

Fotografska razstava Varuhinje rek

V Delavskem domu Trbovlje je na ogled potujoča fotografska razstava Varuhinje rek , razstava bo na ogled do 19. maja. Galerija je odprta v četrtek od 17. do 18. ure in od petka do nedelje od 17. do 20. ure. Na razstavi Varuhinje rek sodeluje 19 fotografov in fotografinj, 19 slovenskih rek in 29 njihovih varuhinj. Sodelujoči fotografi: Arne Hodalič, Katja Bidovec, Matjaž Krivic, Peter Gedei, Stojan Spetič, Manca Juvan, Barbara Čeferin, Tereza Kozinc, Borut Peterlin, Matic Zorman, Ajda Zupan, Vedran Tomšić, Matej Pušnik, Katja Jemec, Boštjan Selinšek, Borut Krajnc, Meta Krese, Nika H. Praper in Uroš Abram.


Delavski dom Zagorje

Razstava Živa Agrež

V avli Kulturnega centra Delavski dom Zagorje je na ogled razstava Žive Agrež La bella Italia. Živa Agrež je po diplomi iz primerjalne književnosti in umetnostne zgodovine delala kot novinarka na radiu Ljubljana, pri časopisu Delo in reviji Jana. Po upokojitvi leta 2004 se je posvetila slikanju. Najraje slika z akrilom na platno, vendar ji tudi drugi materiali niso tuji. Barvo nanaša pretežno z lopaticami. Vedno pogosteje uporablja mešano tehniko. Njene slike so barvite, svetle, optimistične, radostne, polne energije svobodne in prežete s čustvi. Motive pogosto stilizira, saj je tak način slikanja njeni hitri slikarski potezi blizu. Izstopajo energične poteze in gosti večplastni nanosi barv, ki se na slikah stopnjujejo in učinkujejo kot relief. Kljub temu, da ostajajo motivi na njenih slikah vedno prepoznavni in jih opiše z naslovom slike, jih od realnega vsakič odpeljejo energično položene barve in dramatična svetloba samo njej lastnega doživetja. Razstava bo na ogled do 17. maja.


Open club ZMŠT

Open club je odprt v ZMŠT Trbovlje vsak torek od 16. do 20. ure. »V Open klubu mladi zadovoljujejo svoje temeljne potrebe po kakovostnem preživljanju časa odraščanja in imajo možnost dobiti vzpodbude, znanja in spretnosti, ki jih potrebujejo v vsakdanjem življenju,« je zapisal dr. Albert Mrgole v knjigi Kam z mularijo. V ZMŠT mladi pridejo do širša družbene socializacije, znanj, uporabnih za življenje, možnosti ustvarjanja lastnih socialnih mrež, občutka smiselnosti lastnega angažiranja in možnost, da se avtonomnosti naučijo na podlagi lastnih izkušenj.


MC ZoS

Ustvarjalni torki

Ob torkih med 10. in 13. uro potekajo v Mladinskem centru Zagorje ustvarjalni torki. V svojo družbo v okviru VGC aktivnosti vabi skupina ustvarjalk, ki se v družbi Kristine Pavlovič loti različnih ročnih spretnosti. Srečanja potekajo v stekleni sobi Centra za socialno delo Zagorje ob Savi. Če tudi vas veseli ustvarjanje, rabite nove, sveže ideje, ali pa kakšen dober nasvet, predvsem pa prijetno družbo, potem so torkova ustvarjalna srečanja odlična priložnost za popestritev dopoldneva. Pridružite se!


MC ZoS

Spletna meditacija

Vsak torek ob 19. uri preko spletne aplikacije Zoom potekajo spletna srečanja, ki jo pripravlja MC ZoS. Na srečanjih boste pod vodstvom Danice Kurent varno vstopali v meditativno stanje. Namen srečanj je pozorno spremljanje dogajanja v našem telesu in mislih, poudarek je na umirjenem dihanju, sproščanju misli, napetosti v telesu ter zaznavanju občutkov in čustev. Za udeležbo na spletnih srečanjih potrebujete mobilni telefon ali osebni računalnik z delujočo povezavo na splet, ki vam jo bodo iz MC ZoS posredovali ob predhodni prijavi na njihov elektronski naslov.


Zasavske knjižnice

Ob torkih je Knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 16. do 19. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je odprta od 7. do 15. ure, enota Kisovec in enota Izlake pa od 11.30 do 19. ure.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstav Julijana Juhart

V Knjižnici Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je v maju odprta razstava slik Julijane Juhart. Ljubiteljska slikarka je članica KD Ivan Cankar iz Tabora v Savinjski dolini. Je pobudnica in ustanoviteljica Likovne sekcije Mavrica pri takratnem Prosvetnem društvu v novo nastali občini  Tabor 1998. Sodelujejo s sorodnimi društvu, tudi s skupino LIKI iz Kisovca. Skupno so ustvarjali v Tednu ljubiteljske kulture na prostem tako v Kisovcu kot Taboru in v sklopu druženja tkali prijateljstva, ljubezen do ustvarjanja.


Knjižnica Mileta Klopčiča Kisovec

Razstava Magdi Grošelj

V Knjižnici Mileta Klopčiča Zagorje, v izpostavi v Kisovcu je v maju na ogled razstava slik Magdi Grošelj, članice skupine LIKI iz Kisovca. Je rojena Kisovčanka in izhaja iz družine ljubiteljskih slikarjev.. Pred desetimi leti se je priključila skupini LIKI in z raznimi mentorji nadgradila svoj talent in veselje do slikanja. Njene slike odražajo njeno osebnost, so iskrene, barvite in dodelanih oblik. Najraje slika naravno in tihožitja v akrilu, loti pa se tudi drugih tehnik (premog in pesek).


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dan Evrope

Dan Evrope je dan praznovanja “miru in enotnosti v Evropi”, ki ga 9. maja praznuje Evropska unija. Spada med simbole Evropske unije, ki ga je Svet Evropske unije sprejel na vrhu v Milanu leta 1986 v spomin na deklaracijo tedanjega francoskega zunanjega ministra Roberta Schumana, predstavljeno 9. maja 1950, v kateri je predstavil svoje zamisli o organizaciji nadnacionalnega gospodarskega sodelovanja v Evropi. Te so bile leto pozneje udejanjene v Evropski skupnosti za premog in jeklo, iz katere sta pozneje izšli Evropska gospodarska skupnost in Evropska unija.

Zamisel o »dnevu Evrope« si je Evropska unija izposodila pri Svetu Evrope, ki je od leta 1964 praznoval 5. maj kot »Dan Evrope« v spomin na ustanovitev Sveta Evrope 5. maja 1949. Večina Evropejcev danes upošteva 9. maj kot Dan Evrope, medtem ko so nekateri še vedno bolj naklonjeni praznovanju 5. maja, saj je bil Svet Evrope ustanovljen kot telo, ki se je zavzemalo za človekove pravice, parlamentarno demokracijo in vladavino prava, medtem ko je bil cilj Schumanovega govora postaviti temelje skupnemu upravljanju francoske in nemške premogovniške in jeklarske industrije.


Dan spomina na izgubljene nogavice

Izginjanje nogavic je ena največjih nerešenih skrivnosti človeštva. Po minuti molka v čast vsem vašim izgubljenim nogavicam poberite iz predala vse nogavice, ki so izgubile par. Lahko jih uporabite kot krpice za čiščenje ali pa iz njih s šivanko in z nekaj domišljije naredite ročne lutke in polepšate dan otroku. Lahko pa jih obujete na današnji dan brez para. Nekateri tako nosijo nogavice ob nedeljah. Najdete pa tudi takšne, ki jih nosijo tako vsak dan. Saj res, kdo pa pravi, da morajo biti nogavice na obeh nogah enake.


Savus