Zasavski poštarji danes nosijo časopis Savus v 15.300 nabiralnikov v vseh zasavskih mestih in naseljih. Na straneh zasavskega časopisa bodo bralni našli precej zanimivosti o uspehih Zasavk in Zasavcev, o vsem, kar se je v zadnjih tednih dogajalo v Zasavju in v povezavi z Zasavjem. Za pokušino pa objavljamo uvodnik, ki je objavljen na prvi strani.

V pozabo ali ne

Nande Razboršek je o knapovščini zapisal: »Leta svoje bodo dala, vse v pozabo bo odšlo, le še v knjigah bo pisalo, kaj to črno je zlato. Ko boš v žlahtni družbi rekel, da je s tabo pravi knap, bo v prisotne brez spomina treščila možganska kap. Biti knap je zdaj hudo: kdo ga šmirgla? – To je to!«

Kruta resničnost ali prevelika črnogledost. Nande Razboršek je bil pameten človek. Iskriv, hudomušen, znal je poslušati in povedati. Rad sem se oglasil v delavski dom v njegovo pisarno, kjer ga je obdajala gora papirja. O tem, če znamo ceniti, kar so nam dali predniki in če bomo znali skrbeti za dediščino, pa sem v teh dneh tudi sam precej razmišljal.

Izpeljali smo prireditev Punce v jami. Okrnjeno, še zdaleč ne tako, kot smo si zamislili. Ampak so bile punce iz vse Slovenije zadovoljne. In upamo, da nam bo ob dnevu žena 2021 uspelo izpeljati takšno prireditev, kot si jo ženske ob praznovanju zaslužijo. Z jamatloni in teki po rudniku našo dediščino oživljamo na poseben način. Izjemno, nam priznavajo vsi, ki prihajajo k nam, v Zasavje, od drugod. Doma se tega bolj malo zavedam(j)o. Ampak na to smo tako vsi, ki delamo kakšno novo stvar, navajeni. Dediščina se ohranja na različne načine. In v Zasavju je nekaj prav zanimivih projektov, s katerimi opozarjamo nanjo. Meni eden najbolj ljubih je nakit iz premoga umetnice z Izlak Marjete Hribar.

V današnjem časopisu boste našli zanimive prispevke o zasavskih uspehih na različnih področjih: od gospodarstva, športa, kulture in še marsičesa. Poklon vsem, ki nosijo ime Zasavja po svetu. Zasavci smo bili carji tako na Elizejskih poljanah v Parizu, kot na Vltavi v Pragi, carji smo povsod v Sloveniji, kjer se pojavimo, carji smo tako na zemlji kot v vesolju. Le zavedati se moramo znati tega. Da smo lahko carji vsepovsod. Ko bodo lahko Zagorjani carji v Trbovljah in Hrastniku, Hrastničani v Zagorju in Trbovljah, Trboveljčani pa v Hrastniku in Zagorju … potem bomo pa res pravi carji. Zavedajmo se, da smo dobri in priznajmo to eni drugim. Le tako bomo lahko še naprej carjevali tudi v Parizu in Pragi, v vesolju in na zemlji.

Aja, odslej bo Savus med vami načeloma spet vsak zadnji četrtek v mesecu. Opravičujemo se, ker smo imeli nekaj pavze. Saj ni treba pisati, zakaj, kajne. Vse dobro vsem in vsakemu posebej.

Marko Planinc

Foto: arhiv Savus

Prejšnji članekDigitalni Grafex
Naslednji članekV VDC Zagorje si želijo prizidek