Zasavski poštarji danes raznašajo časopis Savus v 17.500 nabiralnikov v vseh zasavskih mestih in naseljih. Na straneh zasavskega časopisa bodo bralci našli pogovor z zdravnikom Andrejem Pogačnikom, ki vodi porodnišnični oddelek SB Trbovlje in strokovno vodjo zdravstvene nege v porodnišnici Špelo Rebernak. Seveda nismo mogli brez pregleda zasavske udeležbe na OI v Tokiu. Objavljamo še prispevke o rajanju v Zagorju ob Rogličevi zlati medalji, sprejemu hrastniških olimpijcev Jorgića in Kauzerja, proslavljanju zagorskega občinskega praznika, Perkmandelcu v Zagorju, Art Kumu, Hi festivalu in Festivalu Ursus, zboru sv. Nikolaja, novem Ovnikovem državnem naslovu, 70 letnici košarke v Zagorju. Objavljamo pogovor z županom Švaganom ob prazniku Zagorja in zapis V spomin Boženi Prestor.

Za pokušino objavljamo uvodnik Marka Planinca, ki je objavljen na prvi strani časopisa. Tokrat o zasavskih olimpijcih.

Poletje za pomnjenje

Pravzaprav preživljamo spet bolj kot ne normalno poletje. Vročina. Sonce. Zalivanje vrta. Kopalnica (v Trbovljah, itak). Dopusti (v Sloveniji, itak). Dopusti (na Hrvaškem, itak). Korona (itak), na katero smo kar malo pozabili. No, poletje, ki se bo prevesilo v (spet) nepredvidljivo jesen.

Bolj kot ne normalno poletje? Se hecate. Če ne bi bilo olimpijskih iger. Pa Primoža Rogliča, Janje Garnbret, Benjamina Savška, Tine Trstenjak, Tadeja Pogačarja. V Zasavju pa predvsem Rogliča.

Strahovlje je bilo dolga desetletja znano predvsem po tem, da so tam prvi odkrili zmajevo kri. Tako so imenovali najditelji premog. Najprej so ga uporabljali kot zdravilo. Ne vem, koliko zmajeve krvi je v Primožu Rogliču, odslej glavni znamenitosti Strahovelj. Verjetno precej. Ko je treba, požene, kot bi pognal zmaj. Bruhne ogenj.

In ostaja še vedno eden najbolj kul, mirnih in preudarnih v kolesarski karavani, kar mu priznavajo tako vidni športni komentatorji kot sotekmovalci. Roglič se je zapisal tudi v srca Slovencev s svojo mirnostjo in prijaznostjo. Predvsem pa s tem, da se zna pobrati po padcih in hudih preizkušnjah. Upam, da bo po Vuelti čas in možnost, da ga njegovi oboževalci pozdravijo tudi v živo na ploščadi sredi Zagorja.

V Hrastniku so pozdravili hrastniška olimpijca Darka Jorgića in Petra Kauzerja. Jorgić je na OI dosegel izjemen uspeh, Kauzer je zaostal za pričakovanji. Kljub temu so obema navijači iskreno zaploskali in jima vlili novih moči, da se čim bolje pripravita za naslednje OI v Parizu.

S prvim septembrom bodo pričeli mladi v Zasavju s svojimi zmagami. Prične se novo šolsko leto in prav gotovo ne bo manjkalo majhnih in večjih zmag. Vsak si postavlja svojo lestvico, ki jo skuša preskočiti. Velikokrat uspe, kdaj tudi ne. Tako kot v športu. Pomembno je, da takrat, ko lestvico podreš, poskusiš znova. Tako kot Primož. Ko jo preskočiš, pa jo dvigneš na višjo višino. Upam, da bomo imeli na vseh področjih življenja čimveč primožev, darkov in petrov.

Srečno, učenci, dijaki! Srečno, starši, učitelji. Srečno, politiki. Od vas bo odvisno, kako srečni bodo tisti, zapisani pred vami.

 

Marko Planinc

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekDanes dogaja
Naslednji članekRdeči revirji tudi v Zagorju