Zasavski poštarji so danes pričeli raznašati časopis Savus v skoraj 18.000 nabiralnikov v vseh zasavskih mestih in naseljih. Tudi tokrat bo časopis romal na naslove 3500 naslovnikov, ki imajo na nabiralnikih nalepko, da ne prejemalo reklamnih sporočil. Na straneh zasavskega časopisa bodo bralci našli pogovor z direktorjem Doma starejših Hrastnik Dragom Kopušarjem, pogledali smo, kako v času korone deluje Rdeči križ v Zasavju, objavljamo načrte države z zasavsko infrastrukturo, objavili smo In memoriam za zasavskim novinarjem Juretom Nagodetom. Brali boste lahko še marsikaj drugega o življenju v teh naših krajih v središču Slovenije na bregovih Save. Za pokušino objavljamo uvodnik Marka Planinca, ki je objavljen na prvi strani časopisa. Tokrat malo podporništvu in nekaj več o uporništvu.

Uporniki

Spoštovani bralke in bralci.

Najprej se v imenu uredništva iskreno zahvaljujem vsem, ki so se pridružili akciji podporništva našemu časopisu. Kot smo zapisali v ponudbi podjetjem, samostojnim podjetnikom, obrtnikom, zavodom in društvom, bodo s tem, da se pridružijo akciji, poskrbeli, da časopis ne bo hiral ali celo shiral. Odziv je bil prvi mesec izjemno lep. Sodelavke so dobile ob ponudbi večkrat tudi majhen kupček lepih besed. Za to smo še posebej hvaležni.

Seveda so bili odzivi tudi negativni, ampak takšno je življenje. Nikogar nočemo prositi, le ponudili smo roko in sodelovanje. Kdor se odloči, da bo malo bolj vpet v zasavski časopis, dobrodošel, komur za to ni, vso srečo na poti. Mi bomo še naprej skušali pisati dobre zasavske zgodbe. Tudi s pomočjo naših špirucov, ki jih hvaležno objavljamo na zadnji strani.

Še posebej pa smo ganjeni nad odzivom posameznikom, ki nam nakažejo podporo. In potem, ko jim v zahvalo pošljemo našo majico, so njihovi odzivi prav prijetni. Hvala še enkrat vsem in vsakemu posebej.

Smo v prazničnem času. Upor je beseda, ki jo danes predvsem mlajše generacije niti ne poznajo prav dobro. Še manj besedo okupator. Poslušal sem anketo na radiu, samo petina vprašanih je vedela, zakaj imajo 27. aprila praznični dan. Upam, da je prvi maj kaj bolj prepoznaven. V Zasavju verjetno je. Naši kraji so bili marsikdaj vodilni pri takšnem in drugačnem uporništvu. Pa naj gre za socialne krivice ali pa boj proti okupatorju.

Želel bi si, da bi bolje poznali naše, zasavske upornike. Vseh časov, vseh generacij, obeh spolov. Ne verjamem, da zna kdo na izust našteti vse zasavske narodne heroje, da večina zasavskih ljudi ve za najbolj pomembne zasavske štrajke. Pa vendar smo Zasavci vedno znali nositi zastavo uporništva. Od žensk, ki so že v 19. stoletju uprizorile prvi rudarski štrajk, do zadnjega upora žensk (in kasneje tudi moških) zaradi zaprtih šol v lanskem letu. Zasavci smo bili in smo še vedno uporniki. In na to smo lahko upravičeno ponosni.

Marko Planinc

Foto: arhiv Savus

Prejšnji članekDanes dogaja
Naslednji članekNova dvorana za koncerte in seminarje