Zasavski poštarji danes nosijo časopis Savus v 15.300 nabiralnikov v vseh zasavskih mestih in naseljih. Na straneh zasavskega časopisa bodo bralci spet našli zasavsko križanko, pogovor s Trboveljčanko Alenko Knez, razmišljanje o današnji šoli, zapise o uspehih Zasavk in Zasavcev ter o življenju v teh naših krajih v središču Slovenije na bregovih Save. Za pokušino objavljamo uvodnik Marka Planinca, ki je objavljen na prvi strani časopisa.

Nasmehi na obrazih

Poglejte fotko na levi. Otroci ne morejo skriti, kako so zadovoljni, da so spet v šoli. Tudi sam sem dobil nasmeh na obraz, ko sem zagledal nasmehe na otroških licih. Naj nasmehi odslej spremljajo naša življenja. Naj se čimprej vrnejo, naj nam spet pričnejo lepšati dni. Pa ne za maskami. Naj bodo takšni, da nam bodo lahko sladili življenje. Pristni, z jamicami na licih, s pegami ob ustih, z našobljeno ustnico in nagajivim pogledom. Predolgo smo jih pogrešali.

Januarski Savus prinaša nekaj novih zanimivosti iz Zasavja. Nekaj dobrih stvari, ki so se zgodile v naših krajih in našim krajankam in krajanom. Mladina še kar raztura, če je treba na daleč, pa na daleč. Testiramo se, cepimo se, zdravimo se. Sicer se še ne odpravljamo kaj veliko čez regionalne meje, razen tisti, ki imajo nujne opravke. Ampak, počasi se življenje po milimetrih normalizira.

Tudi v Zasavju se znamo prilagajati. Tako so trboveljski planinci pripravili virtualni novoletni pohod na Kum. Pred novim letom so se vrstile različne virtualne novoletne prireditve. V Trbovljah je še dedek Mraz virtualno obiskal otroke. Če zmore on, zmoremo tudi mi, kajne.

Prodali so Medijske toplice. Končno. Dokončno? Upamo, da bodo novi lastniki obuditi spečo Trnjulčico. Hrastnik so obiskovali ministri, pomagali smo prizadetim v potresu v Petrinji, bogatejši smo za nekaj dobrih naložb v vseh treh občinah, nekaj se jih obeta. V Hrastniku so bogatejši za novega stoletnika. Saj, življenje zna biti tudi prijazno, kajne.

Preberite si zapis Irene Vozelj o šoli. Zanimiv prerez in pregled, daljši prispevek najdete na naši spletni strani Savus.si na tej povezavi.

No, na koncu, pa ne nazadnje, še čestitka naši današnji sogovornici v velikem pogovoru Alenki Knez. Podelili so jih priznanje za življenjsko delo v akciji Inženirka, inženir naj bo! Bodimo ponosni na takšne Zasavke in Zasavce. Pravzaprav so redka človeška vrsta. Zato si zaslužijo čast in slavo.

Amen.

Marko Planinc

Foto: arhiv Savus