Ministrstvo za solidarno prihodnost je Zvezo društev upokojencev Slovenije (ZDUS) skupaj s Telekomom Slovenije izbralo za izvajalca storitve E-oskrba na daljavo. E-oskrba je od letošnjega 1. oktobra do 30. junija 2025, do uveljavitve pravice do e-oskrbe iz Zakona o dolgotrajni oskrbi, ki področje sistemsko ureja, za najmanj 5.500 upravičencev še naprej na voljo brezplačno.

Nov projekt

Nov projekt E-oskrba na daljavo je pomemben zato, ker se je iztekel projekt Ministrstva za zdravje, v okviru katerega je bila E-oskrba upravičencem od sredine aprila 2022 do 30. septembra 2023 v celoti financirana s strani Evropske unije iz Evropskega socialnega sklada. ZDUS in Telekom Slovenije vse, ki so E-oskrbo uporabljali v okviru navedenega projekta, pozivata, da podpisano dokumentacijo, ki zagotavlja nemoteno brezplačno uporabo E-oskrbe, čimprej podpišejo in vrnejo.

Podpora starejšim

»Starejši potrebujejo podporo pri samostojnem bivanju na domu, E-oskrba pa je zelo učinkovita rešitev, zaradi česar smo vseskozi poudarjali, da je ključno, da je še naprej brezplačno na voljo čim več starejšim. V okviru našega programa Starejši za starejše smo bili preko prostovoljk in prostovoljcev na terenu ves čas v stiku s starejšimi, ki jim je E-oskrba prinesla veliko olajšanje in boljšo varnost pri samostojnejšem bivanju v domačem okolju, sami pa si je ne bi mogli privoščiti. Zato je nadaljevanje projekta financirane E-oskrbe izredno pomembno. Vse uporabnike E-oskrbe bodo obiskali naši prostovoljci in jim pomagali pri izpolnjevanju dokumentov,« je dejala predsednica ZDUS Zdenka Jan.

»Nacionalno zagotovljena E-oskrba za vse, ki jo potrebujejo, je za našo starajočo se družbo nujno potrebna, saj pomembno izboljšuje varnost in kakovost bivanja starejših, invalidov in kroničnih bolnikov v domačem okolju ter razbremenjuje sistem zdravstvenega in socialnega varstva,« prednosti rešitve izpostavlja vodja E-oskrbe in E-zdravja pri Telekomu Slovenije Peter Pustatičnik.

24-urna povezava z asistenco

E-oskrba zagotavlja 24-urno povezavo z asistenčnim centrom oz. zdravstvenim osebjem in organizacijo pomoči, če jo uporabniki potrebujejo. V okviru dosedanjega projekta je bila narejena raziskava o zadovoljstvu in učinkih uporabe E-oskrbe. Rezultati so pokazali, da imajo uporabniki z E-oskrbo večji občutek varnosti in boljšo kakovost življenja v domačem okolju, okoli 10 % pa bi jih brez E-oskrbe moralo v dom za starejše oz. bi potrebovali drugo obliko pomoči.

Asistenčni center E-oskrbe je od aprila 2022 do avgusta 2023 v okviru projekta prejel več kot 24.000 klicev, od katerih je opravil 1900 intervencij s pomočjo neformalnih oskrbovalcev (tj. svojcev, sosedov ipd.), več kot 300 intervencij pa z ukrepanjem nujne medicinske pomoči. Skoraj 300 uporabnikov je potrebovalo pomoč zaradi padca v domačem okolju, skoraj 170 pa zaradi poslabšanja zdravstvenega stanja. E-oskrba jim je močno skrajšala čas čakanja na pomoč, s čimer so bili preprečeni številni težji zdravstveni zapleti in hospitalizacije, E-oskrba preprečuje tudi nepotrebne smrti.

Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekManager pravičnega prehoda
Naslednji članekZasavski šporhet