Zasavska kulinarika ni tako prepoznavna, kot to velja za nekatere druge regije, vendar v naših dolinah še dobro vemo, kaj so kuhale naše babice. Rudarske družine so večinoma jedle doma pridelano hrano.

Gojili so zelenjavo, sadje, kuhali kompote, delali so močnike in razne kaše. Sladkali so s suhim sadjem, za zabelo pa uporabljali ocvirke, mast in živalska olja. Z veseljem so sedli za mizo, ko je bil na krožnikih grenadirmarš in zraven velika skleda solate. Otroci so bili veseli, ko so mame naredile knapovsko sonce. Odrasli so se razvajali z žitno kavo – projo, pili so tudi bunkuc in šnopc.

Čeprav je bila delavska prehrana skromna, so bile jedi dobrega okusa in so se na naših krožnikih ohranile vse do danes. Z izvirnimi prilagoditvami in posodobitvami lokalni gostinski ponudniki iz njih pripravljajo tudi okusne pojedine in kulinarična doživetja.

V teh dneh v zasavskih gostilnah in restavracijah poteka prireditev Zasavski šporhet s posebno ponudbo zasavskih jedi in kulinaričnih dogodkov.

Gostilna Brin v Knezdolu v Trbovljah ponuja divjačinski golaž, kruhov cmok in jabolčni kompot.

V Gostilnici Mala malca v Trbovljah so vsak dan na voljo rudarske malice.

V Gostilni Bigman na Kleku ponudba obsega esih flajš, fižolovo juho z vaseršpocli, pohano bedro, pečena svinjska rebra, grincajg iz župe, grenadirmarš, hrjanu zuos, solato in češpljevo pito.

V Pizzeriji Dimnik v Trbovljah v teh dneh pripravljajo pico iz Aninega špajza.

V Gostilni Račič v Gaberskem v Trbovljah pa je na meniju jetrnica s prilogo in kmečka pojedina (pečenica, krvavica, pečenka, kislo zelje, ajdovi žganci).

Restavracija K5 v Trbovljah ponuja srnin hrbet s hruško, muškatnim pirejem in krumpantočem ter šmorn z malininim sorbetom.

V Galeriji in restavraciji Zasavski gurman na Dolu je v ponudbi zapisano: prežgana juha s hrustljavimi koščki kruha, jetrna klobasa s kislo repo in ocvirki, pečena svinjska rebra s kislim zeljem, grenadirmarš, prečmuh, funšterc s sladkim prelivom in posipom.

V Restavraciji Milena na Dolu pri Hrastniku pa bodo gostje v teh dneh lahko postreženi s krumpantočem, govejo juho s nudlci, govedino v omaki z zasavskimi zelišči, grenadirmaršem, zelena solato in funštercem z domačo šipkovo marmelado in kislo smetano.

Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekBrezplačna e-oskrba
Naslednji članekZbiranje lego kock