Dušan Kastelic 25. in 26. maja v Zagorju v okviru festivala Rdeči revirji pripravlja manjši festival Brenk Fest. Prvi večji projekt Brenk Festa bo delavnica izdelave takoimenovanih »cigar box« kitar, ki jo bo vodil mojster na področju izdelave tovrstnih inštrumentov, Poljak Mikołaj Sikorski.

Kastelic je Zasavc leta 2017, ki je nedavno svojo krono predal Zasavki leta 2018 Maši Jazbec. Je avtor številnih večkrat nagrajenih animiranih filmov, med katerimi so videospot za Orlekovo pesem Perkmandeljc, Čikorja an’ kafe in Celica, ki mu je v začetku leta prinesla nagrado Prešernovega sklada. Ko ne ustvarja animacij, zbira kitare, izdelane iz zabojčkov od cigar – bolj so nenavadne, bolj ga navdušujejo. »Vsaka kitara je unikatna – izgleda drugače, zveni drugače, imajo različno število strun, različno uglasitev… skratka čisto kaotična in anarhična zadeva,« opisuje takoimenovane cigar box kitare, ki jih bodo izdelovali na delavnici konec maja.

Na delavnico bodo sprejeli 10 udeležencev, ki si bodo lahko izdelali vsak svojo kitaro. V ceno prijavnine je vključen ves material za izdelavo popolnoma funkcionalne kitare. Prijave so še odprte.

Za tiste, ki bodo na delavnico prišli od daleč, organizator obljublja poceni prenočišče z zajtrkom.

Kako cigar box kitara zveni, si lahko pogledate tule.

Savus

Foto: arhiv Brenk Festa