Homeopatsko zdravljenje bradavic zajema videz in mesto, kjer so se bradavice pojavile, hkrati pa je potrebno upoštevati bolnikove značilnosti.
Najpogostejša zdravila za bradavice:

  • Thuja occidentalis (1x tedensko 10 kroglic CH30)

Lahko bi rekli da je glavno zdravilo za zdravljenje vseh bradavic – kot osnova v zdravljenju bradavic.

Na splošno je Thuja (kot osebnost) na zunaj samozavestna in arogantna, vendar trpi zaradi pomanjkanja samozavesti in občutka manjvrednosti. Osredotočenost na zunanji videz in skrivanje neprijetnega vodi v molčečnost ali celo zavajanje in laganje.

  • Causticum (2x dnevno 5 kroglic CH15)

Za trdovratne bradavice, bradavice pod nohtom, bradavice, ki hitro zakrvavijo, bradavice, ki bolijo. Causticum je učinkovit za zdravljenje bradavic pri starejših ljudeh. Kot osebnost je Causticum pravičen, ne prenaša krivic, je izjemno sočuten (krivice se ga zelo dotaknejo – joka, ko sliši slabe novice ali vidi nesrečne ljudi/živa bitja).

  • Acidum nitricum

Za zlatorumene bradavice, bradavice, ki jih obkroža rumena koža, razklane bradavice, ki hitro zakrvavijo.

Bolnik ima tipično negativen odnos do življenja in zdravja. Je zelo sebičen in ima občutek, da druge vodijo enaki motivi. Ima močan strah za zdravje (hipohondrija). Ena od glavnih značilnosti je tudi (jutranja) razdražljivost. Pogosto se vpleta v dolgotrajne spore z ljudmi v svoji okolici (delovno mesto, sorodstvo, sosedje).

  • Dulcamara (2x dnevno 5 kroglic CH15)

Ploščate, prosojne bradavice – pogosto na hrbtni strani rok ali na obrazu oz. velike, mehke rjavkaste bradavice na hrbtu. Pogosto so v skupkih, grozdih. Poslabšanje je pogosto v hladnem, vlažnem vremenu in bolje v suhem (pogosto ljudje z revmo).

  • Antimonium crudum (2x dnevno 5 kroglic CH15)

Trde, rožene (hiperkeratozne) bradavice – plantarne. Pogosto na rokah ali podplatih. Pojavljajo se v skupinah. Bolnik ima pogosto bel jezik, se prenajeda in ima različne prebavne težave.

Tipičen odrasel bolnik je miren, blag, občutljiv in čustven. Otrok pa siten, razdražljiv, ne prenese dotikanja ali celo, da ga nekdo gleda. Po dolgotrajnih boleznih se pojavi zlovoljnost in odpor do življenja.

  • Graphites (2x dnevno 5 kroglic CH15)

Bradavice okoli nohtov, pogosto rumenega odtenka. Bolnik se težko odloči oz. sprejme odločitev, koža je nagnjena h keloidnemu brazgotinjenju.

Pri tem bolniku je metabolizem močno okrnjen. Gre za preprostega, blagega bolnika. Pogosto ima težave s kožo in sluznicami.

  • Natrium muriaticum (2x dnevno 5 kroglic CH15)

Bradavice v pregibih prstov. Za introvertirane, občutljive osebe, ki imajo rade slano hrano.

Pri zdravljenju bradavic se priporoča hkratna uporaba mazila s Thujo. Bradavico se najprej navlaži in zmehča s toplo vodo za 5 min, nato pa se nanese tanka plast mazila. To ponavljamo dvakrat dnevno (zjutraj in zvečer) do 12 tednov.

Priporoča se zdravljenje 6 mesecev, da se izognemo ponovitvi.

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm.

www.lekarna-pusnik.si 

Prejšnji članekPekarna in orehov nasad
Naslednji članekVeličkova spet prevozna