Konec maja je Zveza združenj borcev za vrednote NOB organizirala Spominski pohod po poteh Titovih partizanov. Ena od postojank je bil tudi bosenski Drvar, kjer so pred natanko 75 leti Nemci skupaj z oboroženimi silami nekdanje Neodvisne države Hrvaške poskušali zajeti predstavnike zavezniških vojaških misij z Josipom Brozom Titom na čelu. Slovesnosti se je udeležila tudi Pohodna enota Karel Destovnik – Kajuh iz Zagorja.

24. maja 1944 so Nemci skupaj z oboroženimi silami nekdanje Neodvisne države Hrvaške začeli z Operacijo Konjičev skok oziroma desantom na Drvar. Glavni namen te vojaške operacije je bil zajetje oziroma uničenje vrhovnega štaba Narodnoosvobodilne vojske in partizanskih odredov Jugoslavije skupaj z Josipom Brozom Titom. Operacija ni bila uspešna, saj je Tito ob pomoči partizanov uspel pobegniti. Okupator je zajel Randolpha Churchilla, sina tedanjega predsednika vlade Velike Britanije Winstona Churchilla, ki je kasneje pobegnil, izplen operacije pa je vključeval Titovo uniformo in džip.

Slovensko delegacijo zveze borcev je vodila upokojena novinarka, nekdanja partizanka Valerija Skrinjar Tvrz, ki je na slovesnosti brala Kajuhove in svoje pesmi. Na prizorišče slovesnosti pod Titovo pečino, ki so jo organizirali borčevski kolegi iz Bosne in Hercegovine, so se pohodniki del poti odpravili peš. »Na poti nas je ustavil tudi starejši možakar, 85-letnik, ki nam je ponudil domačo slivovico,« se pohoda spominja eden od udeležencev iz Zagorja Ivan Flis, »povedal nam je tudi, da je Tito k njegovim hodil na domače hruškovo žganje.«

MD

Foto: JZ