četrtek, 18 julija, 2024

Iz te kategorije

Benjamin Kreže

Ob letošnjem občinskem prazniku v Trbovljah so podelili tudi občinska priznanja za letošnje leto. Posebno priznanje župana za pomemben prispevek na področju znanstvenoraziskovalnega dela v občini Trbovlje je prejel Benjamin Kreže. Podelil mu ga je župan Zoran Poznič. Nagrajenca predstavljamo z obrazložitvijo priznanja.

»Beno Kreže. Filmski ustvarjalec, slikar, umetnik. Beno pušča neizbrisljivo sled s svojim filmskim in slikarskim delom. Etnologija, sociologija, zgodovina, antropologija in seveda tudi psihologija so znanosti, ki nam jih Beno skozi svoje filme predstavlja na globoko human in umetniški način.

Njegova dela spodbujajo v vseh nas ne samo občutek nostalgije, ampak tudi neizmerni ponos in občutek pripadnosti. Njegovi dokumentalistični in seveda tudi umetniški pristopi k obdelavi posameznih tem iz zgodovine našega mesta govorijo ne samo o strokovni in obrtni podkovanosti v vsem, kar počne, ampak tudi o njegovi pripadnosti, o njegovem globokem človeškem občutku, da smo si povezani in da vsi v resnici pripadamo isti zgodbi in igramo svojo vlogo v njegovem večnem filmu.«

Savus

Foto: arhiv Savus


 

Previous article
Next article

Isti avtor