»V letošnjem letu, zaznamovanem s kovidno epidemijo, smo v našem društvu spomladi dolgo razmišljali, ali se sploh lotiti priprave naša bienalne predstave na Medijskem gradu, ali ne. Pretehtalo je dejstvo, da so se na zagorski občini odločili, da letos izpeljejo vse prireditve ob občinskem prazniku, ki jih bo le mogoče izpeljati. Tako smo se tudi mi odločili, da ponovno pripeljemo Valvasorja na Izlake,« pravi predsednica Kulturnega društva Svoboda Elektroelement Izlake Nataša Lipovšek.

Za letošnji obisk barona Janeza, ki se je zgodil 4. septembra, so še enkrat uporabili tekst, ki ga je že leta 2003 spisal Nande Razboršek. Postavitev je bila nova, drugačna, spremenjena je bila tudi zasedba glavnih vlog. V celoti si jo je zamislil režiser Jože Krajnc. Vloge je igralcem razdelil že ob koncu maja, do odhodov na zaslužene dopuste so opravili tri bralne vaje v dvorani v kulturnem domu na Izlakah. Po 20. avgustu so začeli z vajami na Medijskem gradu. Za nastopajoče sta bila to zelo intenzivna in naporna dva tedna. Vaje so imeli skoraj vsak dan, vreme pa jim je pri tem dobro služilo. Vmes so ves čas pozorno spremljali pogoje za izvedbo prireditve, ki so se precej spreminjali.

Letos je baron Janez prišel na grad po potepanju z Ljubelja, kjer je preverjal svoje načrte za luknjo oziroma tunel skozi ta hrib, preko Kranja, Mengša in Ljubljane. Tam si je med drugim ogledal tudi, kakšna je moda in s čim dobrim se v velikem mestu radi posladkajo. O tem je potem pripovedoval zbrani žlahti na gradu, pa tudi radovednemu kmečkemu folku – vsi so ga z navdušenjem poslušali. Razložil jim je tudi svoje načrte za tiskarno na Bogenšperku, kjer bo v naslednjih letih nastala topografija Kranjske. Pogovor med zbranimi na gradu pa ni tekel le o prizadevanjih barona za kranjski folk, pač pa tudi o pikantnostih iz njihovega ljubezenskega življenja. To je predstavo precej popestrilo. Lepšo pa so s svojima pevskima vložkoma naredile tudi pevke iz pevske skupine Iris.

»Letos si je predstavo zaradi PCT pogoja ogledalo le okrog 100 gledalcev, ki pa so po dobri uri predstave zadovoljni odhajali domov,« je bila s prireditvijo zadovoljna predsednica društva Nataša Lipovšek.

Savus

Foto: arhiv KD Svoboda Elektroelement Izlake