Dr. Edvard Bach je bil britanski zdravnik in homeopat. Ker je želel zdraviti bolnika in ne bolezen, je v 30. letih prejšnjega stoletja iskal zdravila za zdravljenje vzrokov bolezni in ne zgolj za odpravljanje bolezenskih simptomov. Delal je z željo najti človeku prijazno zdravilo, ki bi ljudem pomagalo že pri samem čustvenem vzroku bolezni in težav.

Pozdravimo čustva

Njegova filozofija je bila, da so za vsako boleznijo naše bojazni, strahovi, pohlep, tisto, k čemur se nagibamo in tisto, do česar čutimo odpor. Če ta čustva pozdravimo, bomo pozdravili tudi bolezen. Duševnost je najfinejši in najobčutljivejši del človeka in kaže začetek in potek bolezni veliko jasneje kot telo.

Čustvena stanja

Prepoznal je 38 čustvenih stanj in vsakemu pripisal ustrezno cvetno esenco. Za izdelavo je uporabil le cvetove divje rastočih rastlin in dreves ter izvirsko vodo. Te cvetne esence so danes znane kot Bachove kapljice.

38 cvetnih pripravkov je uvrščeno med 7 razdelkov:

– za strah,

– za negotovost,

– za pomanjkljivo zanimanje za sedanjost,

–  za osamljenost,

– za preobčutljivost za vpliv in ideje drugih,

– za malodušnost in obup,

– za pretirano zaskrbljenost za druge.

Za pripravo teh pripravkov obstajajo dve metodi.

Sončna

Uporabijo skodelico iz tankega stekla, ki jo napolnijo z najčistejšo vodo, ki jo imajo na razpolago. Cvetove rastline potrgajo in jih takoj položijo na vodno površino dokler je ne prekrijejo. Pustijo stati na močnem soncu 3-4 ure oz. jih odstranijo takoj, ko začnejo veneti. Cvetove previdno odstranijo in vodo nalijejo v steklenice do polovice. Steklenice dopolnijo z vinjakom, da pripravek konzervirajo. Te steklenice so »steklenice na zalogo« – nekaj kapljic iz take steklenice dajo v drugo stekleničko, s katero se bo zdravil bolnik.

Kuhalna

Material, primeren za pripravo po tej metodi, kuhajo pol ure v čisti vodi. Potem tekočino prefiltrirajo, z njo do polovice napolnijo steklenice, ki jih potem, ko se vsebina ohladi, do kraja napolnijo z vinjakom za konzerviranje.

Ker so ti pripravki čisti in neškodljivi, ni nevarnosti, da bi jih prepogosto jemali ali da bi jemali prevelike odmerke, čeprav so potrebne le najmanjše količine. Noben pripravek ne more povzročiti škode, četudi se izkaže, da v določenem primeru ni pravi.

Jemanje kapljic

Iz »steklenice za zalogo« jemljemo odmerke (2 – 3 kapljice), ki jih damo v malo vode, mleka ali kako drugo primerno pijačo. Pripravke lahko med seboj tudi kombiniramo, vendar največ osem naenkrat.

V nujnih primerih jemljemo odmerke vsakih nekaj minut, dokler ne nastopi izboljšanje. V resnih primerih približno vsake pol ure, pri kroničnih boleznih, ki trajajo dalj časa, vsaki 2-3 ure. Nezavestnim omočimo ustnice. Pri bolečinah, otrplosti, vnetjih ali vsakršnih lokalnih težavah lahko dodatno uporabimo losjon.

Živalim pripravek nakapljamo na priboljšek ali pa v vodo, ki jo pijejo tekom dneva.

RESCUE kapljice

Najbolj znan pripravek so RESCUE kapljice – mešanica 5 Bachovih cvetnih esenc kot pomoč v čustveno zahtevnih stanjih in izzivih vsakdanjika.

Uporabimo jih lahko tudi pri živalih (npr. ob ognjemetih, pokanju petard ali pa v situacijah kot je obisk veterinarja, potovanje, nevihta, …)

Za več informacij povprašajte v naši lekarni, kjer lahko dobite tudi knjižico Dvanajst zdravilcev in drugi cvetni pripravki.

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm., spec.

Lekarna Pušnik Trbovlje


 

Prejšnji članekOtvoritev TIC Hrastnik
Naslednji članekDanes dogaja